Ce se intampla atunci cand temperatura Oceanului Antarctic creste cu un singur grad Celsius?

Publicat: 05 sept. 2018, 11:14 Autor: madalina m. Life

Un studiu a reusit sa determine ce se intampla atunci cand temperatura Oceanului Antarctic creste.

Atat expertii britanici, cat si cei americani au reusit sa proiecteze un dispozitiv capabil sa creasca temperatura Oceanului Antarctic. Totul a fost examinat cu mare atentie, timp de 6 ani, pentru a se descoperi cum este afectat ecosistemul acvatic.

De asemenea, temperatura a fost crescuta cu un singur grad Celsius, pentru a nu se risca un dezastru natural. Studiul a fost realizat de catre oamenii de stiinta in zona Oceanului Antarctic.

temperatura Oceanului Antarctic

Gail Ashton, principala cercetatoare din cadrul acestui studiu, a petrecut alaturi de o echipa de la Smithsonian Environmental Research Center (din SUA) aproximativ 18 luni in Antarctica. Totul pentru a observa impactul incalzirii apei oceanice asupra ecosistemului, noteaza descopera.ro.

„Am vrut sa observam ce se va intampla cu vietatile din ocean, in viitor. In prezent, cea mai buna metoda prin care puteam realiza acest lucru a fost prin amplasarea pestilor in bazine si incalzirea apei din jurul lor. Insa, nu ar fi fost vizibile aceleasi efecte precum cele care au loc in mediul lor natural”, a spus cercetatoarea britanica.

Astfel ca, pe o perioada de 6 ani, Gail Ashton impreuna cu echipa ei au proiectat un dispozitiv pentru a creste temperatura din Oceanul Antarctic, mediul natural al diverselor vietati care se regasesc in ape.

Ce s-a intamplat in adancurile Oceanului Antarctic?

Savantii au proiectat cabluri prin care dispozitivul a ramas conectat la o sursa de energie, chiar si atunci cand se afla la peste 15 metri adancime. Cand instrumentul a fost pregatit pentru teste, cercetatoarea a ales trei zone.

temperatura Oceanului Antarctic

In una dintre acestea, temperatura Oceanului Antarctic a fost crescuta cu un singur grad Celsius. In cea de-a doua, temperatura a crescut cu 2 grade, iar in a treia aceasta nu a fost influentata absolut deloc.

Schimbarea de temperatura a provocat cresterea numarului de vietati din anumite specii, sau declinul altora, iar per total biodiversitatea a scazut in mod alarmant. Speciile de vietati care au crescut in cadrul experimentului sunt omniprezente in oceane. Acest aspect nu va fi unul benefic, in viitor.

Publicat: 05 sept. 2018, 11:14 Autor: madalina m. Life
Pe aceeași temă