Alimentația care îmbunătățește somnul. Ce trebuie sa mananci pentru a te odihni

Publicat: 21 sept. 2018, 14:34 Autor: D. C. Retete & Diete

Lipsa somnului crește nivelul hormonilor de stres și treptat afectează starea de sănătate.

În plus, produce cearcăne și afectează pielea. Dacă vrei să-ți îmbunătățești somnul, poți consuma la cină anumite alimente care susțin somnul. Deja se știe despre banane că au triptofan – o substanță care hrănește neurotransmițătorii din creier și în plus are efect de relaxare. Acest aminoacid și alte minerale din banane te pot ajuta să te calmezi seara și să ai un somn de bună calitate. Magneziul din banane și triptofanul au efect bun asupra organismului, mențin sănătatea.

Triptofanul calmează hiperactivitatea la copii. Este bun pentru inimă, combate stresul, reduce migrenele. Triptofanul se găsește și în brânza de vaci, orezul brun, proteine de soia și arahide. Este foarte bun și în controlul greutății corporale pentru că reduce apetitul alimentar.

Cireșele conțin melatonină – substanță care are efect asupra celulelor gliale și neurotransmițătorilor. Când este sezonul cireșelor nu ezita să mănânci câte o porție de cireșe seara. Ele au un efect calmant, de inducere a somnului.

Mango este un fruct exotic care conține magneziu biodisponibil. Dacă mănânci mango înainte de culcare vei dormi mai bine. În plus se recomandă suplimente de L-glutamină care se pot absorbi rapid în organism cu ajutorul substanțelor active din fructul mango. O astfel de combinație reduce toxicitatea monoglutamatului de sodiu din organism, mai ales din creier, care afectează somnul.

Usturoiul ajută în combaterea unor simptome care pot afecta negativ somnul. Beneficiile usturoiul pentru organism sunt:

  • Usturoiul are efect antiinflamator, calmează durerile de gât, răceala, tusea, gripa, astmul, bronșita.
  • Este un bun remediu contra infecțiilor, dezinfectează intestinele, sistemul urinar, plămânii.
  • Stimulează circulația sangvină.
  • Este un antibiotic natural foarte eficient.
  • Reduce nivelul de colesterol din organism.

 Rodiile reduc inflamațiile, mucozitățile, cârceii și crampele musculare. Rodiile pot îmbunătăți capacitatea de relaxare a organismului și somnul.

Migdalele au magneziu și triptofan, deci sunt foarte bune pentru a avea un somn de calitate. Triptofanul este folosit de creier în producerea seretoninei. Acest neurotransmițător transmite impulsurile nervoase de la o celulă la alta. Cercetătorii au demonstrat faptul că deficitul de triptofan în organism scade nivelul seretoninei din creier.

Spanacul reduce acidoza, este alcalin și bogat în calciu. Spanacul este bogat în săruri minerale care au efect benefic asupra neurotransmițătorilor.

Salata verde are efect calmant asupra nervilor, deci este recomandată la cină sau înainte de culcare.

Afinele  au efect detoxifiant pentru organism mai ales sunt eficiente în eliminarea metalelor grele și a monoglutamatului de sodiu din organism. Afinele au efect antiinflamator, antioxidant puternic. Aceste fructe sunt recomandate tuturor persoanelor.

Cartofii dulci stimulează dezvoltarea glicinei, serotoninei și a altor neurotransmițători care fac somnul să fie liniștit. Glicina este importantă pentru ADN și ARN, pentru sinteza acizilor nucleici, a aminoacizilor neesențiali din organism. Glicina ajută la buna funcționare a sistemului nervos central. De asemenea este eficientă în hiperactivitate, calmează și tratează depresiile grave, maniacale.

L-glutamina și frunzele de coriandru ajută în eliminarea monoglutamatului de sodiu și a metalelor grele din organism. Intoxicația cu aceste substanțe poate produce tulburări ale somnului.

Dacă vrei să domi bine trebuie să ai și o lenjerie de pat de calitate, care să fie din fibre naturale, din bumbac, in, viscoză sau mătase. Lenjeria de pat contează la fel de mult ca salteaua de pat, ambele trebuie să fie confortabile, de calitate înaltă.

Alte recomandări pentru a dormi bine sunt:

  • Nu consuma alimente nesănătoase.
  • Consumă fructe, legume, alimente bogate în fibre pentru că acestea ajută la buna funcționare a tranzitului intestinal.
  • Redu consumul de alcool și tutun.
  • Încearcă să ai relații armonioase cu cei din jur.
  • Gândește positiv, evită să te enervezi inutil.
  • Bea cafea doar o singură dată pe zi, indicat ar fi în jur de ora 10.
  • Dacă ai o zi agitată nu este bine să bei prea multă cafea pentu că aceasta are efect negativ asupra nervilor. La unele femei nervoase chiar și o singură cană de cafea le poate afecta somnul pe timpul nopții.
  • Fă sport în mod regulat pentru a te elibera de stres și tensiuni nervoase.
  • Fă saună, masaj, băi calde și relaxante.
  • Înainte de a merge la culcare petrece ceva timp pentru a reflecta și a te relaxa.

Încearcă să eviți stresul. Dacă ai un stil de viață agitat cu siguranță vei avea și probleme cu somnul.

Publicat: 21 sept. 2018, 14:34 Autor: D. C. Retete & Diete
Pe aceeași temă
×