Virgil Musta, avertisment pentru români: „Vor fi impuse din nou restricții”

Publicat: 22 iun. 2021, 11:00 Autor: Elena Arhiva
Virgil Musta, avertisment pentru români: Vor fi impuse din nou restricții

Varianta Delta a coronavirusului, cea descoperită în India, este cea mai rapidă şi mai puternică de până acum. Este mai contagioasă și poate ajunge mai ușor la cei vulnerabili, care nu sunt vaccinați, avertizează Organizaţia Mondială a Sănătăţii. 

În acest context, medicul Virgil Musta a declarat că noua variantă Delta a COVID-19 ar putea să aducă noi restricții în România.

“Situația este ușor alarmantă pentru că peste 70 de țări se confruntă cu această tulpină Delta care are o contagiozitate cu 60% mai mare decât contagiozitatea tulpinei engleze, care la rândul ei avea peste 50% contagiozitate peste tulpina din Wuhan. Această tulpină se va transmite mult mai repede decât celelalte.

Pe de altă parte, se știe că formele clinice sunt mai severe cu această nouă tulpină. Iar vaccinarea conferă mai puțină imunitate. Astfel, dacă pentru vaccinul Pfizer, 94% dintre persoanele care s-au vaccinat dobândesc imunitate, în situația tulpinei Delta, doar 88%. Același lucru se întâmplă și cu celelalte vaccinuri”, a declarat medicul Virgil Musta.

Ce spun specialiștii de la OMS despre varianta Delta

OMS a transmis în urmă cu câteva zile că varianta Delta devine dominantă la nivel mondial. Studiile sugerează că este cu aproximativ 60% mai transmisibilă decât Alfa, varianta apărută în Marea Britanie, care este la rândul ei mult mai contagioasă decât tulpina iniţială. Delta s-a răspândit până acum în cel puțin 92 de ţări.

”Au apărut foarte multe variante, cu atribute asemănătoare. E ca și cum ai încerca să deschizi un lacăt cu cifru. Unele variante ale virusului au nimerit niște cifre, alte variante au nimerit alte cifre, dar până acum niciunul dintre virusuri nu a găsit combinația de transmisibilitate și letalitate. Varianta Delta (descoperită în India, n.red.) este cea mai puternică, mai rapidă și mai adaptată dintre toate”, a declarat Michael Ryan, director executiv al OMS.

Sursa foto: Arhiva Ciao

Publicat: 22 iun. 2021, 11:00 Autor: Elena Arhiva
Autor: Elena
Deși a studiat Dreptul, Elena Toader iubește să scrie, având o experiență vastă în domeniul jurnalismului. Și-a început cariera în…...
Pe aceeași temă