Vești proaste pentru acești români! Vor plăti CASS mai mare din 2024

Publicat: 31 oct. 2023, 12:34 Autor: Alina Nistor News
Vești proaste pentru acești români! Vor plăti CASS mai mare din 2024

Vești proaste pentru milioane de români! Aceștia vor fi obligați să plătească taxe mai mari pe venituri începând din 2024. Legea nr. 296/2023 prevede că CASS-ul pentru veniturile din activități independente (cu excepția celor sportive) se va datora pe fiecare sursă de venit.

Persoanele care prestează activități independente vor avea de achitat o contribuție la sănătate mai mare. Apărută vineri în Monitorul Oficial, Legea nr. 296/2023 prevede că CASS-ul pentru veniturile din activități independente (cu excepția celor sportive) se va datora pe fiecare sursă de venit, la o bază anuală de calcul egală cu venitul net anual realizat/brut sau norma anuală de venit, respectiv norma anuală de venit ajustată, după caz, bază de calcul care nu poate fi mai mare ca nivelul de 60 de salarii minime brute pe țară în vigoare la termenul de depunere a declarației unice. Noile măsuri se vor aplica abia pentru veniturile obținute în anul 2024, potrivit avocatnet.ro.

„Persoanele fizice care realizează veniturile prevăzute la art. 155 alin. (1) lit. b), din una sau mai multe surse datorează contribuția de asigurări sociale de sănătate, la o bază anuală de calcul egală cu venitul net anual realizat/brut sau norma anuală de venit, respectiv norma anuală de venit ajustată, după caz, stabilite potrivit art. 68, 68^1 şi 69, după caz, care nu poate fi mai mare decât cea corespunzătoare unei baze anuale de calcul egală cu nivelul de 60 de salarii minime brute pe țară în vigoare la termenul de depunere a declarației prevăzute la art. 120. La determinarea bazei anuale de calcul al contribuției de asigurări sociale de sănătate nu se iau în considerare pierderile fiscale anuale prevăzute la art. 118”, prevede Legea 296.

Cine nu datorează diferența de contribuție

În situația în care baza de calcul a CASS pentru atare venituri, corespunzătoare veniturilor estimate/realizate sau pentru care s-a aplicat reținerea la sursă în cursul anului, este mai mică decât cea corespunzătoare unei baze de calcul egale cu nivelul de 6 salarii minime brute pe ţară în vigoare la termenul de depunere a declarației unice, contribuabilul datorează o diferență de CASS până la nivelul celei corespunzătoare bazei de calcul egale cu 6 salarii minime brute pe țară și depune declarația pentru veniturile realizate până la data de 25 mai inclusiv a anului următor celui de realizare a veniturilor.

Cu toate acestea, diferența nu se va datora dacă, în anul fiscal precedent, contribuabilul a obținut venituri din salarii de cel puțin șase salarii minime brute sau din alte surse (chirii, proprietate intelectuală, agricol etc.) pentru care se datorează CASS cel puțin egal cu șase salarii minime. De asemenea, nu datorează diferența de contribuție cei care, în anul precedent, s-au încadrat în anumite categorii de persoane exceptate de la plata CASS, expres menționate de lege.

SURSA FOTO: arhivă CIAO

Publicat: 31 oct. 2023, 12:34 Autor: Alina Nistor News
Absolventă a Facultății de Filozofie și Știinte Politice, Master în Marketing politic și Comunicare. Redactor și reporter la Antena Stars,…...
Pe aceeași temă