Veste bună! Când vor ajunge primele vaccinuri anti COVID-19 în România

Publicat: 10 Sep. 2020, 10:33 Arhiva
Veste bună! Când vor ajunge primele vaccinuri anti COVID-19 în România

Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a declarat, miercuri seara, că prima tranşă de vaccinuri anti-COVID-19 ar putea ajunge în ţară în luna decembrie.

Şeful de la Sănătate a fost întrebat despre vaccinul anticoronavirus, care în prezent se află „într-o pauză tehnologică”, cât de îngrijorător este acest lucru şi când va ajunge scutul împotriva COVID şi la noi în ţară.

„La una din firmele la care Comisia Europeană are contracte, într-adevăr, este într-un studiu de fază 3, înseamnă şi pacienţi sau subiecţi cu comorbidităţi şi atunci orice incident opreşte acel studiu, iar o echipă independentă evaluează acel pacient. Asta este procedura. Rămâne ca cele 300 de milioane de doze achiziţionate de Comisia Europeană cu un posibil plus de încă 100 de milioane să vină în decembrie, o primă tranşă de 30 de milioane, iar în primul trimestru al anului viitor să putem beneficia de ele”, a explicat ministrul Nelu Tătaru, potrivit digi24.ro.

Categoriile care vor avea prioritate la vaccinare

Oficialul a precizat că procesul de producere a vaccinului nu se va opri, iar atunci când vor primele doze în România, prioritate vor avea persoanele cu vârstă înaintată, cu comorbidități, dar și personalul din sectorul sanitar și din învățământ.

„Procesul merge mai departe, sunt cinci firme cu care Comisia Europeană are, în acest moment, discuţii şi contracte. Se preconiza ca în decembrie să vină prima tranșă, iar în ianuarie să putem face primele vaccinuri. Tranșa care trebuia să vină pentru România era de 1.290.000 de doze. Dar, în măsura în care acest vaccin va fi sigur vom ști și noi și îl vom găsi și pe piața europeană”, a precizat Nelu Tătaru.

Publicat: 10 Sep. 2020, 10:33 Arhiva
Pe aceeași temă