E o insecta de dimensiuni mici care a luat cu asalt Capitala si inteapa oamenii si prin haine.
Te-a intepat ”tigrul platanului”? Atunci sigur te ustura si te mananca pielea. Tigrul platanului sunt musculite mici care, din cauza caldurii, s-au inmultit excesiv. Medicii sustin ca muscaturile nu sunt periculoase, dar sunt deranjante. Mai ales pentru cei mici care intra in contact cu ele in parcurile din oras.
Corythucha ciliata, denumită popular ″tigrul de platan″ este o musculiţă de 5-6 mm. Corpul este aplatizat, aripile sunt transparente, iar capul are dungi negre, de unde şi denumirea ei. Este din ordinul heteroptera, ca si plosnita. Musculitele sunt originare din America de Nord, dar au aparut de cativa ani si in Europa.
Specialiştii în boli infecţioase nu ştiu încă dacă este sau nu periculoasă. Nu au fost înregistrate cazuri în care să se facă legătura între înţepătura tigrului de platan şi vreo infecţie. Musculiţa se hrăneşte cu seva din frunzele de platan sau frasin. Sprayurile de tantari nu o tin la distanta de oameni.
Daca esti victima lor, sigur suferi cateva minute. E important sa te speli imediat cu apa si sapun. Locul trebuie curatat si dezinfectat. Incearca sa porti haine largi si lungi care sa iti acopere cat mai mult pielea cand iesi in oras.
Medicii ne sfatuiesc sa folosim creme de corp fara parfum sau orice alta sursa de miros care le atrage. Este recomandat sa evitati si hainele aprinse la culoare.
„Pentru a impiedica agravarea intepaturii, recomand dezinfectarea zonei afectate prin spalarea cu apa si sapun, iar pentru diminuarea durerii, aplicarea unui cub de gheata care, totodata, sa reduca inflamația. Antiinflamatoarele de tipul paracetamol sau ibuprofen pot ajuta la ameliorarea durerii“, sustine medicul Florin Ioan Balanica.
„Senzatia de mancarime poate fi ameliorata daca se aplica o compresa rece sau mixtura mentolata. Muscaturile insectei sunt mai greu tolerate de copii, iar asta deoarece senzatia de mancarime poate fi foarte intens resimtita de ei“, completeaza medicul de familie Ruxandra Robciuc.
Daca esti alergic la intepaturi de insecte, e bine sa mergi la medic.
„Apar si roseata, caldura locala, uneori edem (umflatura) care se pot extinde la articulatiile din apropiere. Pot fi insotite de reactii usoare, de tip urticarie, prurigo, dar si severe, ca socul anafilactic.
Rar apar reactii intarziate, la distanta de 10-14 zile de la atac, cu febra, stare generala proasta sau ganglioni mariti. Persoanele cu alergii trebuie insa sa se prezinte la medic daca starea se agraveaza“, spune medicul Florin Ioan Balanica.
Sursa: stirileprotv.ro / andraonline.ro