EXCLUSIV | Mirela Retegan, “femeia uragan”, nu se lasă doborâtă: “Am făcut tot ce am putut ca să mă ridic atunci când viața m-a pus în genunchi. Gașca Zurli merge mai departe” – Spectacolul de 1 Iunie de la Sala Palatului este sold out!

Publicat: 31 mai 2024, 22:00 Autor: Dora Bazavan Vedete

Mirela Retegan, fondatoarea Găștii Zurli, este de neoprit! Totul merge înainte pentru ea și Gașca Zurli, cu atât mai mult cu cât copiii și părinții sunt dornici de distracție. Chiar pe 1 Iunie, Tanti Prezentatoarea are spectacol sold out la Sala Palatului din București. Cum se desfășoară spectacolele Zurli de acum încolo, ce rol are Maya, fiica ei, în reconfigurarea Găștii Zurli, cum îi este sufletul Mirelei Retegan acum, Ciao.ro este la curent cu toate!

Mirela, Gașca Zurli merge mai departe! Cum și în ce formulă?

Gașca Zurli merge mai departe în aceeași formulă de personaje cunoscută de copii: Tanti Prezentatoarea, Fetița Zurli, Truli, Tura Vura, Vrăjimăturica, Bucătărașul Zurli… și celelalte personaje inventate de mine.
Noutatea este Maya, fiica mea, în rol de coprezentatoare, și noua formă de prezentare a personajelor în mascote, așa cum sunt Minnie, Mickey și celelalte personaje Disney.
Aceasta este rețeta prin care Disney a ajuns la 100 de ani și eu îmi doresc asta și pentru Zurli.

De unde îți iei puterea și energia de a te reinventa mereu? Nu degeaba ți se spune „femeia uragan”!

De fiecare dată când obosesc și îmi trece prin minte gândul că, poate, ar trebui să mă opresc, îmi trimite Dumnezeu în cale câte o mamă care îmi spune: „Îți mulțumesc pentru ceea ce ai creat! Am făcut citostaticele uitându-ne la canalul de YouTube Zurli!” sau o altă mamă care îmi spune „Am doi copii cu autism. Cântecele Zurli îi ajută în terapie”. De aici îmi iau energie: din impactul pe care îl are ceea ce eu am creat în viețile multor oameni. Din mesajele lor, din priviri, lacrimi, brațe deschise pentru o îmbrățișare. Și îmi trec și oboseala și tristețea și orice gând că ar trebui să mă opresc, ba parcă accelerez și mai tare!

Ai simțit vreodată că Tanti Prezentatoarea de la Gașca Zurli și femeia Mirela Retegan pot fi doborâte ușor? A fost vreodată un moment în care ai simțit că nu mai poți merge mai departe?

Am simțit oboseală, am simțit că trebuie să mă așez și să-mi trag sufletul, am simțit că trebuie să fac ceva pentru că nu mai am „combustibil”. Și am căutat ajutor în toate părțile: la biserică, la doctor, la terapeuți, la prieteni, în vacanțe…
Am făcut tot ce am putut ca să mă ridic atunci când viața m-a pus în genunchi. Am acceptat cu bucurie mâinile întinse. Dar nu am simțit niciodată că nu mai pot merge mai departe. Pentru mine, „mai departe” e tot înainte. Pas cu pas. Pot să renunț ușor la un drum care s-a închis și să merg pe cel care tocmai se deschide în fața mea. Și am înțeles că „mai departe” ne duce până la stația finală. Dar nu mă grăbesc deloc să ajung la ea. Vreau să trăiesc toate experiențele care îmi ies în cale!

Te-ai simțit vreodată singură?

Suntem singuri, permanent interconectați cu alți oameni. Așa am venit și așa o să plecăm. Din momentul în care am înțeles și am acceptat asta, nu m-am mai temut de singurătate. Iar oamenii care au venit în viața mea au fost fiecare cu câte un scop.

Ce mesaj vrei să le transmiți celor care au înțeles că Gașca Zurli s-a despărțit sau s-a destrămat?

Gașca Zurli este un concept creat din personaje. Să spui că nu mai există Gașca Zurli e ca și cum ai spune că nu mai există Moș Crăciun.
La fel ca Moș Crăciun, Zurli nu mai este despre mine sau alți oameni care au fost de-a lungul timpului implicați în proiect. Zurli este în serviciul copiilor. Și Gașca Zurli, prin noua formulă, o să devină nemuritoare. Nu mai știe nimeni cine l-a inventat pe Moș Crăciun. Dar el există în toată lumea, în toate formele. Tot așa, peste ani nu o să mai știe nimeni că eu am inventat Fetița Zurli. Dar sper ca Fetița Zurli să rămână vie, în toate formele posibile, să bucure copiii.
Pentru că valorile Zurli trebuie să ajungă și la nepoții copiilor de astăzi.

Tu și fiica ta, Maya, faceți acum o super echipă și pe scenă! Cât de mult vă completați și cât de tare admiri inițiativa fiicei tale de a te urma în această poveste cu Gașca Zurli și a te ajuta, practic, să vii pe un nou drum cu acest proiect?

Maya a venit în cel mai potrivit moment. Nu m-am gândit niciodată la asta, nu mi-am dorit. Am sperat ca ea să aibă grijă de Zurli atunci când eu nu voi mai putea. Dar nu am intuit nicio secundă acest talent uriaș care e în ea, acest magnetism fantastic pe care îl are la copii.
Pentru mine, a fost un șoc să o văd în fața câtorva sute de copii spunând firesc și normal toate mesaje pe care eu m-am străduit să-i învăț pe alții să le spună.
Impactul prezenței noastre pe scenă, împreună, e foarte mare. Părinții se uită la noi și își spun „se poate”. Copiii se uită la noi și vor și ei ca părinții lor să fie „părinți de gașcă”.
Încă mi se pare că trăiesc un vis și că am primit de la viață cel mai frumos cadou: dorința copilului meu de a face echipă cu mine și de a merge pe urmele pașilor mei.
Este confirmarea muncii mele de 20 de ani în care „am avut grijă pe unde calc”.

Maya a împlinit zilele trecute 23 de ani și a muncit foarte mult până acum! I-ai făcut cadou bilete la concertul lui Taylor Swift! De ce nu ai însoțit-o?

Pentru că mi-am imaginat că, la 23 de ani, preferă să meargă cu băiatul pe care îl iubește, nu cu mama. Deși când era mică i-am promis că vom petrece împreună toate aniversările ei, de data asta am făcut pasul în spate. Dar n-o să se mai întâmple.
Ziua ei o să rămână, până la finalul vieții mele, ziua noastră, și eu o să am grijă să se întâmple asta.

Cât de mult seamănă ea cu tine și cât de mult cu tatăl ei? Ce a luat de la tine și ce a luat de la Cornel?

E jumătate eu, jumătate el, vorba cântecului care l-a consacrat.
De la mine a luat bucuria și dorința de a fi înconjurată de oameni, talentul de a face povești și de a povesti.
De la el a luat capacitatea de selecție, talentul la muzică, dans, desen. Răbdarea și relaxarea.
A cam luat de la fiecare suficient de multe și bune și de corectat.
Dar are multe ale ei, mult peste ce există în mine și în tatăl ei.

Pregătiti împreună spectacolul pentru 1 Iunie din București, de la Sala Palatului, care este deja sold out! La ce să se aștepte copiii și părinții? Ce mesaj le transmiteți de data aceasta?

Mesajul este unul foarte simplu. Lumea Zurli s-a născut din dragostea mea pentru Maya și s-a transformat în cel mai colorat loc de joacă, loc în care părinții și copiii din România construiesc relații frumoase. Iar această lume aparține astăzi, după 18 ani, copiilor. E plină lumea de zecile de mii de păpuși Zurli care vor păstra vie această lume. Să nu se teamă niciun copil și niciun părinte de dispariția ei! Atâta timp cât rămâne pe pământ o singură păpușă Zurli, din ea va putea renaște această lume!

Pe 24 iulie o să fie și ziua ta de naștere! Ce țară îți dorești să „cucerești” vara asta, la aniversarea ta, și cu ce gânduri și visuri întâmpini sezonul acesta estival?

E foarte departe aniversarea mea. Nu am niciun plan. Deocamdată, mă concentrez pe 1 Iunie, urmează Învățătoarea Anului, continuăm turneul în orașele mici, pregătim prezența la Wonderland – festivalul familie și la Sports Festival, la Cluj. Și toate astea în următoarele săptămâni!

Diaspora vă așteaptă cu brațele deschise, ce mai pregătiți pentru românii din străinătate?

Da, da, da, am fost în Germania și avem în agendă Paris, Strasbourg, Londra, Manchester, Dublin, Bruxelles. Suntem norocoși că putem să facem asta și toți oamenii care lucrează în echipa Zurli au șansa de a ajunge în toată Europa!
Deja avem prieteni în toată Diaspora!

Peste doi ani, în 2026, Gașca Zurli va împlini 20 de ani de la înființare! Ce pregătești deja pentru atunci? Cu ce ne mai surprinde Mirela Retegan?

Am un singur obiectiv: să pot spune, la împlinirea celor 20 de ani, că Zurli a ajuns în cele 311 orașe din România, de la cele mai mici până la reședințe de județ. Mai am vreo 250.

Totul s-a așezat și merge din plin pentru tine pe plan profesional! Dar, din punct de vedere personal, cum este Mirela Retegan?

Restart pe toate planurile. La începutul acestui an, am donat 80% din tot: haine, poșete, pantofi, mobilier. Am păstrat câteva piese pentru zona profesională, tricouri și blugi și încălțări sport pentru timpul meu și vreau să dezvolt un nou concept de mișcare socială: Facem Pași. Abia aștept să-ți povestesc altădată despre asta, acum încă se construiește.

Publicat: 31 mai 2024, 22:00 Autor: Dora Bazavan Vedete
Am terminat Facultatea de Filosofie și Jurnalism din cadrul Universității "Spiru Haret" și mi-am dorit întotdeauna să profesez în acest…...
Pe aceeași temă
×