Sunetul care fierbe apa, inventat de savanti. Cum a fost posibil asa ceva

Publicat: 03 mai 2019, 15:26 Autor: madalina m. Viral

Sticla poate fi sparta foarte usor cu ajutorul unui sunet. Acesta trebuie sa fie insa la o anumita frecventa.

La fel se intampla si cu sunetul care fierbe apa. Deoarece ajunge la o frecventa speciala, efectul e unul de-a dreptul spectaculos! Responsabili de descoperirea remarcabila sunt savantii de la „SLAC National Accelerator Laboratory”.

Cercetatorii care activeaza in cadrul Universitatii Stanford, din Statele Unite ale Americii, au fost cei care au creat un sunet atat de puternic, sub apa, incat reuseste sa aduca apa in punctul de fierbere. Este cel mai intens astfel de zgomot ce poate fi produs, in momentul de fata.  Experimentul de 500 de ani!

Sunetul care fierbe apa, inventat de savanti!

Sunetul care fierbe apa, inventat de savanti

Pentru inventia neobisnuita a fost folosit un laser ce poate emite raze X. A ajutat la propagarea sunetului atat de puternic. Mai mult, lichidul reactioneaza atat de violent, incat se poate chiar vaporiza instant!

Savantii din cadrul universitatii americane si-au dorit sa afle cum undele de sunet de mare intensitate pot sa afecteze chiar si materia biologica. A fost folosit un laser de mari emisii, lansat spre jeturi mici de apa. Cand razele atingeau firul apei, moleculele lichidului se vaporizau instantaneu, noteaza playtech.ro.

Laserul folosit de oamenii de stiinta poate crea si gauri negre moleculare. Apa pe care a incalzit-o a ajuns la 100 de mii de grade Celsius, intr-un timp abia sesizabil, mai mic de ordinul secundelor.

In timpul experimentului inedit s-au mai observat anumite detalii despre sunet. Presiunea acustica rezultata ar fi fost de aproape 270 de decibeli. Este un sunet mai puternic decat cel produs de o racheta in momentul lansarii. Ce se intampla cu un smartphone bagat in blender!

Un astfel de sunet, cu o intensitate atat de puternica, ar putea sa ii sparga oricui timpanul, aproape instant. Se pare ca ar putea avea efecte similare si asupra organelor vitale, cum sunt plamanii sau chiar inima. Cert este ca rezultatele au aratat faptul ca savantii au creat imposibilul. Din acest punct, nu mai exista vreun alt sunet care sa se poata inventa, mai puternic decat cel sub apa.

Publicat: 03 mai 2019, 15:26 Autor: madalina m. Viral
Pe aceeași temă