Studiu | Cercetătorii susțin că persoanele care au fost infectate cu noul coronavirus ar putea să aibă nevoie doar de o doză de vaccin

Publicat: 03 feb. 2021, 08:42 Autor: Andreea Voicu Arhiva

Experții spun că persoanele care au luat virusul tot trebuie să se vaccineze împotriva noului coronavirus, dar ar putea să experimenteze efectele chiar și după o singură doză.

Shannon Romano, biolog molecular, a venit cu Covid la sfârșitul lunii martie, la aproximativ o săptămână după ce ea și colegii ei și-au închis laboratorul de la Spitalul Mount Sinai. A apărut mai întâi o durere de cap, urmată de o febră care a continuat să crească și apoi dureri de corp chinuitoare.

„Nu puteam să dorm. Nu mă puteam mișca. Simțeam că mă dor articulațiile din interior”, a spus ea, arată nytimes.com.

Acum, când i-a venit rândul la vaccinare, a mers pentru a i se administra doza. La doar două zile după ce s-a vaccinat, a avut simptome care i se părea familiare: „Felul în care mă durea capul și cum mă durea corpul erau aceleași dureri de cap și dureri de corp pe care le aveam când am avut Covid”.

Un nou studiu poate explica de ce Dr. Romano și mulți alții care au avut Covid raportează aceste reacții după prima doză de vaccin. Într-un studiu postat online luni, cercetătorii au descoperit că persoanele care anterior au fost infectate cu virusul au raportat mai frecvent oboseală, cefalee, frisoane, febră și dureri musculare și articulare după prima doză de vaccin, față de cele care nu au fost niciodată infectate. Cei care au avut coronavirus au avut niveluri mult mai mari de anticorpi după prima și a doua doză de vaccin.

Pe baza acestor rezultate, spun cercetătorii, persoanele care au avut Covid-19 ar putea avea nevoie doar de o singură doză de vaccin.

”Cred că o singură doză este suficientă”, a spus Florian Krammer, virolog la Școala de Medicină Icahn din Muntele Sinai și autor al studiului, arată nytimes.com.

Cercetătorii susțin că persoanele care au fost infectate cu noul coronavirus ar putea să aibă nevoie doar de o doză de vaccin

Un al doilea studiu lansat luni susține ideea. Cercetarea a inclus 59 de lucrători din domeniul sănătății, dintre care 42 au avut anterior Covid (cu sau fără simptome). Cercetătorii nu au evaluat efectele secundare, dar au descoperit că cei care au fost infectați anterior au răspuns la prima vaccinare prin generarea unor niveluri ridicate de anticorpi, comparabile cu cantitățile observate după a doua doză la persoanele care nu au fost niciodată infectate.

Dr. Wherry a subliniat, de asemenea, că persoanele care au avut simptome ușoare de Covid par să aibă niveluri mai mici de anticorpi și este posibil să nu aibă protecție împotriva variantelor mai contagioase ale virusului.

Efectele secundare după vaccinare sunt pe deplin așteptate. Acestea arată că sistemul imunitar răspunde și va fi mai bine pregătit pentru a combate o infecție dacă corpul intră în contact cu virusul. Vaccinurile Pfizer și Moderna sunt bune la evocarea unui răspuns puternic. Majoritatea participanților la studiile companiilor au raportat dureri la locul injectării și mai mult de jumătate au raportat oboseală și dureri de cap.

Studiile clinice ale vaccinurilor autorizate de la Pfizer și Moderna, care au inclus mai mult de 30.000 de participanți fiecare, sugerează că majoritatea oamenilor au prezentat efecte secundare mai puternice după a doua vaccinare.

Ambele doze conțin bucăți de material genetic care stimulează corpul pentru a produce proteine spike, proeminențele nodulare de pe suprafața coronavirusului. Persoanele care au fost deja infectate cu virusul au celule imune care sunt pregătite să recunoască aceste proteine.

Sursă foto: pixabay

Publicat: 03 feb. 2021, 08:42 Autor: Andreea Voicu Arhiva
S-a alăturat presei în anul 2017, inițial începând să capete experiență în trustul Intact Media Group, iar ulterior a făcut…...
Pe aceeași temă