Șocant! Primul caz de COVID-19 nu a fost în Wuhan. Coronavirusul circula din toamna lui 2019

Publicat: 06 mai 2021, 11:02 Autor: Elena Arhiva
Șocant! Primul caz de COVID-19 nu a fost în Wuhan. Coronavirusul circula din toamna lui 2019

Primul caz de COVID-19 nu a fost în Wuhan, iar prima variantă a lui SARS-CoV-2 circula deja în octombrie 2019. Un studiu a făcut posibilă identificarea „mamei” întregii familii a coronavirusului SARS-CoV-2 responsabil de pandemia COVID-19.

Stiudiul a fost realizat de mai mulți cercetători ai Universității Temple din Philadelphia, conduși de Sudhir Kumar. Ei au descoperit „strămoșul” virusului SARS-CoV-2, scrie „La Stampa”.

Studiul a fost publicat în revista „Molecular Biology and Evolution”. „Mama” atâtor dezastre pentru cercetători are un nume clar: proCoV2 și prima sa variantă circula deja în lume în octombrie 2019. Evoluțiile și mutațiile succesive ale virusului apărut în China au dus apoi la o serie de sub-tulpini care au devenit dominante, în timp.

Cercetătorii conduși de Sudhir Kumar au pornit pe urmele genetice ale coronavirusului și, în baza hărților genetice, au descoperit că „mulți membri ai familiei a ceea ce avea să devină virusul SARS-CoV-2” erau deja prezenți în întreaga lume înainte de primele cazuri identificate în Wuhan, în decembrie 2019, informează Mediafax.

SARS-CoV-2 ar fi apărut în octombrie 2019

„Strămoșul” virusului ar fi apărut la sfârșitul lunii octombrie 2019 și ar explica răspândirea rapidă în multe țări înainte ca îmbolnăvirile din Wuhan să iasă la iveală.

Cercetarea, bazată pe epidemiologia genetică, a permis stabilirea faptului că „mama” virusului SARS-CoV-2 a apărut în China, unde a dat naștere unei familii de coronavirusuri care s-a răspândit în toată lumea, în prima fază a pandemiei. Unul dintre acești numeroși „nepoți” este tulpina care a declanșat apoi primul focar din Wuhan.

Potrivit cercetătorilor, virusul a provocat deja infecții în China cu 6-8 săptămâni înainte de cazurile din decembrie 2019.

Sursa foto: Arhiva Ciao

Publicat: 06 mai 2021, 11:02 Autor: Elena Arhiva
Pe aceeași temă