Prof. Alexandru Rafila: ”La cât de supraaglomerat e sistemul, ori se întâmplă ce s-a întâmplat la Piatra Neamţ, ori…”

Publicat: 16 Nov. 2020, 09:02 Arhiva

Profesorul Alexandru Rafila a făcut câteva precizări importante în legătură cu fluxul mare de pacienți pe care îl primesc spitalele din țară și despre situația pandemică în care ne aflăm.

Reprezentantul României la Organizația Mondială a Sănătății, Alexandru Rafila, susține faptul că sistemul medical este expus în prezent și supraaglomerat. Pentru evitarea unei alte tragedii, spitalele trebuie să preia pacienții infectați cu noul coronavirus.

”În primul rând eu cred că sistemul e foarte expus în momentul de faţă, fiindcă această presiune pe care nu pune cineva, dar pacienţii care se prezintă la spital trebuie trataţi, vă daţi seama că orice sistem are o limită”, spune Alexandru Rafila, conform g4media.ro.

”În condiţii de criză, de război, pentru că se poate spune că e un război cu această boală, măsurile sunt excepţionale. În ceea ce priveşte procedurile, dacă au fost îndeplinite sau nu, ele trebuie respectate categoric. Am fost în Bacău şi acolo au avut ideea de a coordona activitatea pentru ca fiecare spital să primească pacienţi COVID, sigur pe circuite separate”, a continuat medicul.

Prof. Alexandru Rafila: ”La cât de supraaglomerat e sistemul, ori se întâmplă ce s-a întâmplat la Piatra Neamţ, ori…”

Profesorul Alexandru Rafila spune că se pot amenaja zone suplimentare pentru pacienți, lucru care ar trebui făcut din timp și cât mai repede.

”Dar lucrul acesta trebuie făcut de urgenţă pentru că la cât de supraaglomerat e sistemul, ori se întâmplă ce s-a întâmplat la Piatra Neamţ, ori ajungem la supraaglomerare mai mare. Sau să se poată amenaja zone suplimentare care pot să funcţioneze şi să fie la dispoziţia acestor pacienţi. Lucrul acesta trebuie făcut cât mai repede, sperăm să se stabilizeze numărul de cazuri, tot la 10.000 pe zi înseamnă că sunt foarte multe persoane internate, iar spitalele nu mai fac faţă la fluxul acesta mare de pacienţi”, a mai spus reprezentantul OMS.

În ultimele 24 de ore, România a înregistrat 7096 de cazuri noi și 113 decese

Bilanț coronavirus România, 15 noiembrie 2020. În ultimele 24 de ore s-au înregistrat 7096 de cazuri noi de infectare cu noul coronavirus și 113 decese. La ATI se află internați 1169 de pacienți. Până ieri, 8.926 de persoane diagnosticate cu infecție cu SARS – CoV – 2 au decedat. Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 3.691.062 de teste. Dintre acestea, 21.571 au fost efectuate în ultimele 24 de ore, 13.195 în baza definiției de caz și a protocolului medical și 8.376 la cerere.

Sursă foto: captură video youtube

Publicat: 16 Nov. 2020, 09:02 Arhiva
Pe aceeași temă