Pașaportul COVID va deveni realitate. De când va fi obligatoriu în Uniunea Europeană

Publicat: 17 Mar. 2021, 09:06 Arhiva
Pașaportul COVID va deveni realitate. De când va fi obligatoriu în Uniunea Europeană

Comisia Europeană va prezenta, miercuri, pașaportul COVID. Acesta este menit să le permită cetățenilor europeni să călătorească în interiorul blocului comunitar. Oficialii Uniunii Europene speră să redeschidă sectorul turismului care a fost pus la pământ pe perioada pandemiei.

Comisia Europeană urmează să prezinte prima formă a pașaportului COVID numit și certificatul verde digital. Acesta va conține informații despre persoane, necesare pentru a călători în alte state membre cu avionul.

Pentru a obține un astfel de document, trebuie să fie îndeplinite anumite condiții sanitare. Astfel, viitorul pașaport COVID va fi valabil pentru cetățenii europeni imunizați cu unul dintre serurile aprobate în Uniunea Europeană, acestea fiind Pfizer; AstraZeneca, Moderna sau Johnson & Johnson, scrie antena3.ro.

Totodată, oficialii spun că libera circulație nu va fi condiționată de vaccinare. Țările care se bazează pe câștigurile din turism, precum Spania, Grecia, Portugalia, sunt încântate de introducerea acestui pașaport COVID, însă Belgia și Germania au avertizat asupra faptului că persoanele care refuză vaccinarea sau nu au apucat să se imunizeze să fie discriminate. Propunerea trebuie aprobată de Parlamentul European și statele mebre.

Ce va conține pașaportul de vaccinare

Proiectul de ”pașaport verde” digital, care urmează a fi prezentat miercuri de Bruxelles, va ține cont numai de vaccinurile împotriva COVID-19 autorizate de Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA), a declarat vineri un responsabil al UE.

”Vrem să creăm un certificat digital care să poată menționa un test PCR negativ, proba că aveți anticorpi sau că ați fost inoculat cu un vaccin care a fost aprobat de EMA”, a declarat comisarul european pentru afaceri interne, Ylva Johansson.

Sursa foto: Smart Radio

Publicat: 17 Mar. 2021, 09:06 Arhiva
Pe aceeași temă