(P) Oamenii de afaceri și întreprinzătorii români: ce imobiliare cumpără și de unde

Publicat: 08 feb. 2019, 12:15 Autor: Simona Life
(P) Oamenii de afaceri și întreprinzătorii români: ce imobiliare cumpără și de unde

Oamenii de afaceri și întreprinzătorii români:

În ultimul timp, interesul oamenilor de afaceri și întreprinzătorilor din România pentru tranzacții imobiliare a crescut foarte mult, după suișurile și coborâșurile de care au avut parte în ultimii ani, spune mediafax.ro . Cumpărătorii au început să aloce mai mult timp pentru găsirea imobilului potrivit, iar importanța acordată de către client factorului preț s-a diminuat, iar preferința pentru locuințele noi a crescut, în detriemtul celor vechi.

Cei care au nevoie de un imobil nou sau vechi pot să își scadă timpul de căutare accesând site-ul Flatfy.ro, unul dintre cele mai mari motoare de căutare din România, disponibil și la nivel mondial, în peste 36 de țări.

Din totalul celor care au nevoie de un imobil, ponderea celor interesați să cumpere o locuința a scăzut ușor, de la 55,2% în 2015, la 53,7% în 2016. Tot în această perioadă, ponderea celor interesați de a umpara o proprietate în chirie a crescut de la 10,6 % la 11,8%. În schimb, ponderea celor care vor să vândă a crescut de la 23,2% la 25,1%. Spre exemplu, în 2016, cei care voiau să dea un imobil spre închiriere erau reprezentați de 9,5%.

Potrivit monitorulcj.ro, în 2018 se preconiza o criză a pieței imobiliare din România, vehiculându-se faptul că prețurile apartamentelor ar urmă să scadă cu până la 30% în următorii 2 ani, excepție făcând orașul Cluj-Napoca, care ar putea fi o țintă perfectă pentru întreprinzătorii români care vor să cumpere imobiliare.

Aceste studii imobiliare arată faptul că orașul va fi salvat de proiectele de infrastrutura, cum ar fi: centură metropolitan, metroul, trenul regional etc. Acestea vor avea că scop atragerea mai multor persoane, care va duce la creșterea economiei prin dublarea prețurilor imobiliare. Exemple în care au fost aceleași situații sunt marile orașe europene, cum ar fi Londra sau Paris, unde chiriile sunt foarte scumpe, majoritatea persoanelor abia putând să își achiziționeze o locuința la periferia orașului.

Andrei Jurescu spune faptul că o investiție în Cluj va fi foarte benefică, legându-se de evoluția pieței imobiliare a acelui oraș din ultimii 10 ani. El afirmă faptul că, pentru cei care vor să-și achizioneze un imobil în Cluj, ar trebui să se întrebe unde vor fi gurile de metrou din viitor, acestea reprezentând zone foarte căutate.

Valorile medii ale chiriilor din țările dezvoltate depășesc cu mult media națională, iar ritmul în care acestea cresc este foarte rapid. De exemplu, în Franța chiria este de 598 euro/lună, în Germania de 600 euro/lună, în Belgia de 614 euro/lună, în Spania 622 euro/lună, în Danemarca de 624 euro/lună, iar în Marea Britanie de 902 euro/lună.

Proiectul principal pe care se axează primăria Cluj-Napoca este centură metropolitană. În octombrie 2018 a fost semnat contractul pentru realizarea studiului de fezabilitate, a planului urbanistic zonal și a detaliilor tehnice pentru această. Centura metropolitan va avea 38 de km în valoare de 150 mil. euro.

În ceea ce privește metroul, primarul Emil Boc a anunțat că Pentru studiul de prefezabilitate au fost alocați 3,48 de milioane de lei și metroul ar urmă să circule pe ruta Florești – Aeroport.

Pentru trenul metropolitan, prima dată se va semna un contract cu CFR Călători să se realizeze stațiile și să fie angajat un operator. Acesta va traversa tot orașul și va avea stații în zonele importante, cum ar fi gară, aeroport, sau parcuri industriale.

În ceea ce privește prețul unui metro pătrat util în Cluj-Napoca în toamnă lui 2018, acesta a juns la 1.520 de euro. Apartamentele de vânzare s-au scumpit cu 8,6% în ultimele 12 luni. Cele mai căutate zone sunt: Mănăștur, Ghorgheni, Mărăști, Central, Zorilor, Bună Ziua, iar cele mai nepopulate zone sunt Andrei Mureșanu și Iris.

În ceea ce privește originea cumparatorulor, 69% dintre aceștia sunt din județul Cluj, 29% din alte zone ale țării, iar puțin peste 2% sunt cumpărători străini. Cumpărătorii provin, în general, din județe apropiate, precum Bistrița-Năsăud, Maramureș, Sălaj, Alba, Mureș și Satu Mare.

Dacă și tu ești în căutarea unui imobil ieftin și nu știi unde să îl găsești repede, încearcă pe site-ul Flatfy.ro. Acesta este disponibil atât în România, cât și în alte țări, cum ar fi în Ungaria, Moldova, Bulgaria, sau Emiratele Arabe Unite.

Publicat: 08 feb. 2019, 12:15 Autor: Simona Life
Pe aceeași temă