Ouăle albe sau cele maro? Care sunt mai bune şi pe care trebuie să le alegi

Publicat: 30 apr. 2024, 09:00 Autor: Hermina Hagianu Life
Ouăle albe sau cele maro? Care sunt mai bune şi pe care trebuie să le alegi

Oul este un aliment bogat în proteine și în vitamine, motiv pentru care specialiştii îl recomandă în alimentaţia oricui. Este adevărat însă că trebuie consumat cu măsură. De asemenea, mai sunt câteva aspecte pe care trebuie să le luăm în considerare înainte să le cumpărăm. Unul dintre ele se referă la culoarea lui. Iată care sunt mai bune, ouăle albe sau cele maro.

Există într-adevăr o diferență de calitate între ele sau doar de preț? Unii oameni cred că ouăle maro sunt mai sănătoase, în timp ce alții consideră că ouăle albe sunt mai curate sau chiar că au un gust mai bun.

Cercetătorii au făcut mai multe studii şi au venit cu răspunsuri. Se pare că lucrurile nu sunt chiar atât de simple. Oul maroniu este făcut de găina brună/roșcată. Din când în când, aceasta poate face și ouă albe. Dar potrivit studiilor, ouăle maronii sunt mai bogate în acizi omega-3, deci acestea sunt cele mai bune.

Pe lângă diferența de culoare a penajului, mai există și o diferență legată de vârsta găinilor. Astfel, găinile tinere fac ouă cu o coajă mai groasă, în timp ce găinile mai bătrâne produc ouă cu o coajă puțin mai subțire. O altă deosebire notabilă între principalele tipuri de ouă ar fi dimensiunile. Se poate observa că ouăle maronii sunt mai mari decât cele albe.

Cum îţi dai seama dacă un ou este proaspăt?

Tot ce trebuie să faci este să pui oul într-un recipient cu apă. Un ou care stă întins pe o parte pe fundul recipientului este proaspăt, în timp ce un ou care plutește în partea de sus a apei sau stă vertical în recipient este vechi și probabil nu ar trebui folosit.

Deși ai putea crede că ouăle sunt complet pline, ele conțin, de fapt, un pic de aer. Pe măsură ce oul se învechește, cantitatea de aer din interiorul acestuia crește.

O parte din schimbare se datorează descompunerii. Atunci când conținutul oului se descompune, au loc reacții bacteriene care, printre altele, pot elibera gaze.

 

Sursă foto: social media

Publicat: 30 apr. 2024, 09:00 Autor: Hermina Hagianu Life
S-a alăturat presei în anul 2016, inițial în trustul Intact Media Group, iar din 2019 este redactor la publicația CIAO.RO,…...
Pe aceeași temă
×