Orasul imens care se scufunda tot mai mult este si unul dintre cele mai vizitate din Asia de Vest.
In acest oras locuiesc 15 milioane de oameni, iar faptul ca intreaga zona se scufunda foarte tare, in fiecare an, pare sa ii fi alarmat in special pe cercetatori. Orasul imens care se scufunda se numeste Teheran, capitala Iranului.
Exista, insa, anumite parti ale orasului care sufera modificari foarte mari, iar fenomen se petrece anual. Totul a fost depistat prin intermediul datelor colectate prin saltelit, intre anii 2003 si 2017. Procesul pare sa fie unul ireversibil, iar rata scufundarii una rapida.
Oamenii de stiinta au folosit o tehnica prin radar pentru a putea detecta schimbarile subtile din formarea solului. Astfel ca, au fost observate ca exista trei zone in orasul Teheran une pamantul se scufunda cu mai mult de 25 de centimetri, in fiecare an! Mai mult, si in apropierea Aeroportului International Teheran exista un nivel de scufundare, dar ceva mai mic, de doar 5 centimetri.
De vina pentru fenomenul rar, spun specialistii, ar fi cresterea numarului populatiei, dar si folosirea in mod excesiv de resurse naturale. „In deceniile recente, o crestere rapida a populatiei, combinata cu dezvoltarea urbana si industriala au crescut nevoia de provizii de apa in Campia Teheranului”, au fost de parere autorii studiului. „Ca un rezultat al epuizarii extensive a panzei freatice, campia a avut parte de surparea rapida a terenului”, au mai conchis savantii, potrivit playtech.ro.
Cercetatorii din spatele acestui studiu au mai fost de parere ca economia si populatia in plina expansiune a Teheranului, din anii 1960, au dus la crearea a peste 32.000 de sonde, in 2012. pentru a exploata rezervoarele. Au fost construite si numeroase baraje in zona, pentru a ajuta agricultura, dar au contribuit la golirea rezervoarelor si la un deficit se apa si surpari masive.