Mucenici moldovenești – rețetă simplă! Copiii îi vor adora

09 03. 2023, 10:29
Mucenici moldovenești - rețetă simplă! Copiii îi vor adora

Mucenici moldovenești – rețetă simplă! Reteta simpla, pentru orice gospodina. In Moldova, gospodinele fac rar mucenici in sos, cum obisnuim sa ii servim noi in capitala. In Moldova se fac mucenicii la cuptor, dintr-un aluat asemanator cu al cozonacului. Ies extrem de pufosi si deliciosi datorita mierii si nucii pisate.

Daca nu iti plac mucenicii moldovenesti, iti recomandam o reteta de mucenici muntenesti. Sunt la fel de deliciosi si usor de facut!

Mucenici moldovenești – rețetă simplă!

Ingrediente mucenici moldovenesti:

  • 1 kg de faină
  • 450 ml de lapte
  • 50g drojdie proaspătă (sau 2 pliculeţe de drojdie uscată)
  • 3 ouă
  • 125 g zahăr
  • 75 g unt
  • coajă de la o lămâie
  • 1 esenţa de vanilie

Ingrediente ornat mucenici moldovenesti:

  • 250 ml de apă
  • o jumătate de cană de zahăr
  • coajă de lămâie sau de portocală
  • o linguriţă de esenţă de rom

Ingrediente sirop mucenici moldovenesti:

  • 200g de miere
  • 200 g nucă măcinată

Preparare mucenici moldovenesti:

  • Se face maiaua: se inmoaie drojdia cu putin lapte. Se adauga o lingurita de zahar si 2 linguri de faina. Se amesteca totul bine, la cald, si se lasa la crescut 15 minute.
  • Dupa 15 minute, se adauga faina, ouale si zaharul peste maiaua crescuta. Se framanta si se adauga laptele, cate putin, pana obtinem un aluat omogen.
  • Se adauga peste aluatul omogen de mucenici moldovenesti untul, tinut la temperatura camerei. Puteti folosi 50 ml de ulei in loc de unt. Se framanta pana se incorporeaza bine toate ingredientele. Se lasa sa creasca timp de o ora, la caldura. Cand coca si-a dublat volumul, e gata.
  • Dupa ce aluatul a crescut, se rup bucati de coca si se fac bile. Fiecare bila se intinde in batonase din care veti forma cate un 8 (opt).
  • Mucenicii se pun pe o tava tapetata cu hartie de copt sau cu unt si faina. Se mai lasa la crescut, in tava, timp de 20 de minute. In acest timp se preincalzeste cuptorul. Se ung cu ou batut bine si se dau la foc mediu. Dupa ce s-au rumenit (devin aurii), se scot din cuptor.
  • Preparare sirop mucenici moldovenesti:
  • Se pune la fiert apa cu zaharul. Se lasa cateva minute, pana da intr-un clocot. Se opreste focul si se adauga coaja de lamaie sau portocala si esenta de rom. Sosul strecurat se intinde cu o pensula peste mucenici, dupa ce s-au racit. Se lasa putin la inmuiat si, la final, se presara nuca maruntita peste ei.

Sursa: a1.ro