Cand sunt mucenicii în 2019. Cine sunt cei 40 de Sfinti pe care ii praznuim in aceasta zi

Publicat: 26 Feb. 2019, 16:08 Life

Pe data de 9 martie 2019, crestinii celebreaza Mucenicii, cei 40 de Sfinti din Sevastia. Cu aceasta ocazie, gospodinele gatesc mucenici in sos sau la cuptor.

Cand sunt mucenicii în 2019? Pe 9 martie. Crestinii ii vor celebra pe cei 40 de Sfinti Mucenici care erau soldati crestini. Acestia faceau parte din Legiunea a XII-a Fulminanta din Armenia. Erau, la origine, romani si armeni amestecati cu greci, informeaza a1.ro.

Guvernatorul Armeniei, Agricola, a aflat de credinta lor. A incercat sa ii oblige sa se inchine idolilor. Cum cei 40 de Mucenici au refuzat, au fost intemnitati timp de 8 zile. In acest timp, au fost batuti cu pietre. Abuzurile la care au fost supusi le-au adus semne divine de la Dumnezeu si le-au intarit credinta.

Cand sunt mucenicii în 2019 – legenda

Dupa chinurile la care i-a supus, guvernatorul Agricola i-a condamnat la moarte prin inghetare. Cei 40 de Mucenici au fost inghetati in lacul Sevastiei. La miezul noptii, unul din cei 40 a iesit din apa din cauza gerului. Cei ramasi au inceput sa se roage si apa s-a incalzit, iar gheata s-a topit.

In acel moment, 40 de cununi stralucitoare s-au pogorat asupra lor. Unul din soldatii care ii pazea pe mucenici a fost uimit sa vada cum o lumina din cer incalzeste lacul, in miez de noapte. A vazut ca o cununa din cele 40 nu are peste cine sa se aseze si a sarit in apa. A inceput sa strige ca e si el crestin.

Dupa ce mucenicii au scapat cu viata din lac, comandantii guvernatorului au poruncit ca prizonierilor sa li se zdrobeasca picioarele cu ciocanele. Asta a fost modul prin care au reusit sa ii omoare pe cei 40 de Sfinti Mucenici.

Cine au fost cei 40 de Mucenici

  • Chirion, Candid, Domnos, Isichie, Iraclie, Smaragd, Evnichie, Valent, Vivian, Claudie, Prisc, Teodul, Eutihie, Ion, Xantie, Ilian, Sisinie, Aghie, Aetius, Flavie, Acachie, Ecdit, Lisimah, Alexandru, Ilie, Gorgonie, Teofil, Domitian, Gaiu, Leonte, Atanasie, Chiril, Sacherdon, Nicolae, Valerie, Filoctimon, Severian, Hudion, Meliton, Aglaie.

9 martie, ziua Mucenicilor – finalul zilelor Babei

In popor, oamenii stiu ca pe 9 martie, de ziua Mucenicilor, se incheie zilele Babelor. Apoi incep zilele Mosilor. In aceasta perioada au loc diverse ritualuri de alungare a gerului. Pamantul se loveste cu bate sau maiuri, se rostesc descantece pentru a iesi caldura si a pleca gerul, iar copiii joaca peste foc.

Colaci de Mucenici

In toata Romania, gospodinele fac 40 de colaci numiti sfinți, mucenici sau bradoși. In plus, romanii respecta o serie de traditii si obiceiuri de Mucenici. În Moldova, aceștia au forma cifrei 8 și sunt copți din aluat de cozonac, apoi unși cu miere și nucă.

În Dobrogea și Muntenia, mucenicii sunt mai mici și sunt fierți în apă cu zahăr, cu scorțișoară și nucă, simbolizând lacul în care au fost aruncați Sfinții Mucenici. Aceștia sunt duși la biserică pentru a fi binecuvântați și apoi sunt consumați în familie. Reteta mucenici moldovenesti pe care trebuie sa o incerci, doar aici!

Publicat: 26 Feb. 2019, 16:08 Life
Pe aceeași temă