Calendar ortodox 12 februarie. Rugăciune către Sfântul Meletie, ocrotitorul persoanelor cu deficiențe de auz

Publicat: 12 Feb. 2020, 10:18 News

Calendar ortodox 12 februarie. Astăzi, creștinii îl prăznuiesc pe Sfântul Meletie, ocrotitorul persoanelor cu deficiențe de auz.

Calendar ortodox 12 februarie. Sfântul Ierarh Meletie, Arhiepiscopul Antiohiei, s-a născut în Armenia, părinții lui fiind creștini. El a fost hirotonit împotriva voinței sale, Episcop în Sevastia Armeniei.

Calendar ortodox 12 februarie. Preotul de caritate Ilie Mirel al comunității surzilor din București a vorbit despre Sfântul Ierarh Meletie: „Sfântul Ierarh Meletie, în momentul în care a propovăduit deoființialitatea Fiului cu Tatăl, unul dintre diaconi, fiind arian, i-a pus mâna la gură pentru a nu mai propovădui. Atunci el a ridicat trei degete în sus, arătând Cele Trei Persoane ale Sfintei Treimi, iar apoi coborându-le și ridicând degetul mare în sus a arătat că Cele Trei Persoane ale Sfintei Treimi sunt un Singur Dumnezeu, semn care în limbajul mimico-gestual este materializat, liturgic vorbind, când rostim cuvântul „Doamne”. Astfel, Sfântul Ierarh Meletie este considerat un propovăduitor prin semne și a fost ales ocrotitor al comunității surzilor din București”, potrivit ortodoxia.rol.ro.

Calendar ortodox 12 februarie. Rugăciune către Sfântul Ierarh Meletie

„Îndreptător credinței și chip blandetilor, învățător înfrânării te-a arătat pe tine, turmei tale, adevărul lucrurilor. Pentru aceasta ai câștigat cu smerenia cele înalte, cu sărăcia cele bogate. Părinte Ierarhe Meletie, roagă pe Hristos Dumnezeu să mântuiască sufletele noastre.”

„Pe toți cei stăpâniți afară din cale de rătăcirea duhului celui rău, i-ai ridicat, Părinte, la mărinimie de suflet, la strălucire, la gând curat și la credință statornică în Dumnezeu, arătătorule de cele dumnezeiești, prea fericite Meletie.”

„Cel ce șade în sânurile Tatălui, Cuvântul cel împreună veșnic și deofiinta cu cel ce L-a născut, Însuși Te-a așezat pe tine propovăduitor al Nașterii Sale, că pe unul ce ești asemenea la fapte cu Apostolii, purtătorule de Dumnezeu Meletie. Pentru aceasta, cu dumnezeiască strălucire fiind luminat, ai teologhisit, cuvioase, pe Cuvântul cel unul născut din Tatăl, cel fără de început, nezidit și veșnic, înfruntând pe cei de o credința și de un gând cu Arie, cu dumnezeiască întrarmare.”

„Înțelepciunea Cuvântului învățând-o și litera legii lepădând-o, tuturor ai propovăduit cuvântul harului; și, netezind lespezile sufletului, cu limba ta, ai săpat într-ansele dumnezeiești învățături. Pentru aceasta și norul negurii trecându-l, acoperindu-ți trupul, strălucești cu duhul, ierarhe Meletie. Roagă-te lui Hristos Dumnezeu, iertare de greșale să dăruiască, celor ce prăznuiesc cu dragoste sfântă pomenirea ta”

Publicat: 12 Feb. 2020, 10:18 News
Pe aceeași temă