Medicii sunt în alertă! Varianta indiană a coronavirusului este cu 50% mai contagioasă decât cea britanică

Publicat: 08 iun. 2021, 08:28 Autor: Elena Arhiva
Medicii sunt în alertă! Varianta indiană a coronavirusului este cu 50% mai contagioasă decât cea britanică

Varianta coronavirusului detectată în India (varianta Delta) este cu 50% mai contagioasă decât cea detectată în Marea Britanie (varianta Alfa) şi este responsabilă de raportarea a peste 400.000 de cazuri pe zi în această ţara asiatică, potrivit unui studiu preliminar realizat de guvernul indian. Într-una din regiunile Indiei, varianta Delta a înlocuit varianta Alfa, care avea prevalenţă de aproape 100%.

Cercetarea realizată de Indian SARS-CoV-2 Genomic Consortia şi de National Centre for Disease Control a relevat că varianta Delta (B.1.617) şi tulpina sa secundară B.1.617.2 sunt capabile să atingă o viteză foarte mare de răspândire în rândul populaţiei.

Un studiu preliminar, care trebuie încă revizuit, clarifică totuşi că această mutaţie nu a avut o influenţă preponderentă asupra creşterii ratei de mortalitate cu până la 4.000 de decese pe zi, care ar putea fi asociată sistemului deficitar de sănătate, printre alţi factori.

India s-a confruntat în ultimele trei luni cu un val de contagieri care plasat sistemul sanitar în colaps cu o creştere de la mai puţin de 10.000 de cazuri pe zi în februarie la 400.000 de cazuri în luna mai.

Varianta Delta are un grad înalt de transmisibilitate care este cu până la 50% mai mare decât B.1.1.7

Potrivit studiului, varianta Delta are un grad înalt de transmisibilitate care este cu până la 50% mai mare decât B.1.1.7, varianta Alfa detectată pentru prima oară în Marea Britanie, ca urmare a unei încărcături virale mai mari şi o capacitate mai mare de penetrare a sistemului imunitar.

Deşi datele sugerează că o creştere timpurile a cazurilor a avut loc între ianuarie şi februarie, asociată variantei britanice şi celebrării unor ritualuri religioase cu o amplă participare de persoane, în săptămânile ulterioare datele arată „o recrudescenţă a contagierilor cu varianta B.1.617 şi a tulpinii secundare B.1.617.2”, potrivit agenției EFE, preluată de Agerpres.

Înalta transmisibilitate a variantei Delta s-a impus şi în statul de nord Punjab, unde varianta la B.1.1.7, care avea o prevalenţă de aproape 100% în această regiune a fost înlocuită treptat cu tulpina B.1.617.2.

Totuşi, studiul elimină posibilitatea unei rate mai înalte de mortalitate asociată variantei Delta, comparativ cu cea Alfa, subliniind că numărul alarmant al deceselor în India poate fi asociată combinării unor factori multipli, precum colapsul sistemului sanitar, sau lipsa paturilor la ATI şi a oxigenului medical.

Curba epidemică a intrat însă pe o pantă descendentă în India, care a luni a raportat sub 100.000 de contagieri şi 2.400 de decese, cele mai scăzute cifre raportate în ultimele două luni.

Sursa foto: Arhiva Ciao

Publicat: 08 iun. 2021, 08:28 Autor: Elena Arhiva
Autor: Elena
Deși a studiat Dreptul, Elena Toader iubește să scrie, având o experiență vastă în domeniul jurnalismului. Și-a început cariera în…...
Pe aceeași temă