Lacul roz din Australia, una din minunile naturii! Ce ii da culoarea neobisnuita

Publicat: 31 Aug. 2019, 16:30 Life

Un lac din Australia starneste de zeci de ani interesul oamenilor de stiinta din cauza nuantei sale ciudate, similara vatei pe bat.

Lacul roz din Australia, denumit Hillier, se afla pe un micut arhipelag din coasta de sud-vest a Australiei. Are doar 600 de metri in lungime si aproape 250 in latime, insa atrage atentia prin peisajul aparte pe care il confera.

Curiozitatea a starnit zeci de teorii si speculatii de-a lungul anilor, inca de cand lacul salin a fost descoperit de un navigator britanic in 1802. S-a speculat ca aspectul i-ar fi conferit fie de cantitatea foarte ridicata de sare, fie de microalgele in care lacul abunda.

Lacul roz din Australia, ferit de turisti

Pentru a rezolva misterul, o echipa de cercetatori de la Extreme Microbiome Project, sau XMP, s-a deplasat pe micutul arhipelag pentru a face masuratori. Iar rezultatele au fost putin surprinzatoare, potrivit oamenilor de stiinta.

Lacul roz din Australia, una din minunile naturii

Savantii au descoperit zece specii de bacterii care evolueaza in medii sarate, precum si cateva specii de alge, toate de nuante roz sau rosii. Insa o singura specie de bacterii, denumita Salinibacter ruber, a alcatuit o treime din mostrele colectate. Echipa XMP sustine ca aceasta este cea mai probabila cauza a culorii neobisnuite a lacului!

Lacul fara fund din Romania

Aspectul neobisnuit si prezenta bacteriilor nu inseamna, insa, ca lacul nu ar fi suficient de sigur pentru a putea innota. Ba chiar, salinitatea ridicata face apa asa de densa incat s-ar putea pluti foarte usor pe lacul Hillier, aproape ca in Marea Moarta!

Desi ar trebui sa fie o atractie pentru turisti si un fundal destul de comun al pozelor de Instagram, exista alte motive pentru care foarte putini turisti ajung la lacul roz. Insula pe care acesta se afla, in arhipelagul Recherche, poate fi doar survolata cu zboruri de observatie. Insa avioanele nu au spatiu de aterizare. In acelasi timp, nu exista vreun serviciu regulat pentru a transporta curiosii pe insula.

Din fericire, lacul Hillier nu este unic in aspect, nici macar pentru Australia. Lacuri ce isi schimba periodic culoare in roz pot fi gasite si in Parcul National Murray-Sunset, iar peisaje similare pot fi observate si in lacul Retba din Senegal, Salinas de Torrevieja in Spania sau pe insula caraibiana Bonaire.

sursa: curiosity.com

Publicat: 31 Aug. 2019, 16:30 Life
Pe aceeași temă