Copiii nascuti dupa anul 2000 pot suferi de anumite probleme medicale.
La peste 30% dintre copiii cu varste cuprinse intre 10 si 12 ani a fost descoperita un potential risc de sanatate. Copiii nascuti dupa anul 2000 ajung sa se imbolnaveasca tot mai des. De asemenea, problema e una cronica, ceea ce inseamna ca se vor confrunta cu ea toata viata.
Micutii risca sa se imbolnaveasca, iar parintii trebuie sa fie cu mare bagare de seama si sa ia toate masurile necesare. Potrivit unui studiu realizat la noi in tara de catre un ONG din Polonia, tot mai multi copii ar putea as sufere de aceasta boala.
Copiii nascuti dupa anul 2000 ar putea sa se imbolnaveaca de diabet zaharat de tip 2 pe capete. 30% dintre micuti prezinta acest risc, din nefericire pentru parinti. Din anul 2017, programul a fost implementant in scolile din Ploiesti, iar pana la finalul acestui an va ajunge si in Cluj-Napoca.
Au fost evaluati pana acum peste 1300 de copii, iar 400 dintre ei prezentau un risc crescut de dezvoltare a diabetului zaharat. Alaturi de parinti, micutii vor fi consiliati in mod gratuit de catre specialisti si vor fi invatati cum sa evite aceasta boala.
O fetita pe nume Timeea e unul dintre copiii predispusi sa dezvolte diabetul. Inca de la 6 ani, parintii sai si-au dat seama ca micuta avea nevoie de ajutor pentru a putea sa isi pastreze greutatea corporala normala.
„Timeea are 12 ani, are 1,53, 52 de kg si teoretic ar trebui sa aiba in jur de 32 de kg. Cand te duci la o petrecere primul lucru e pizza, chipsuri, sucurile, astea sunt de regula in meniul copiilor. Intr-o luna a luat 5 kg, ceea ce e foarte mult pentru un copil. Mi-e frica sa nu faca si ea diabet”, a povestit mama fetitei, potrivit stirileprotv.ro.
In comparatie cu alte tari din Europa, in care lupta cu preventia diabetului si a obezitatii la copii se da de ani buni, in Romania lucrurile incep abia acum sa prinda un anumit control. Medicii au tras un semnal de alarma in acest sens despre boala grava pe care o pot face copiii nascuti dupa anul 2000.
„Diabetul de tip 2 apare la o varsta adulta si un urma unui stil de viata nesanatos. Faptul ca deja exista si la noi in tara copii care au aceasta patologie este un semnal de alarma. Spre exemplu, in Marea Britanie, s-a tras un semnal de alarma de cativa ani deja si acolo aceste programe preventive si de interventie sunt foarte bine puse la punc”, a povestit Gabriela Roman, sefa sectiei de la centrul de diabet, nutritie si boli metabolice, din Cluj.