Ioan Sarca, criminalul in serie din Oradea care a ucis peste 20 de copii. Povestea lui e infricosatoare! VIDEO

Publicat: 24 feb. 2019, 11:15 Autor: Echipa Ciao.ro News 3
Ioan Sarca, criminalul in serie din Oradea care a ucis peste 20 de copii. Povestea lui e infricosatoare! VIDEO

Istoria tarii noastre are trecuta, in filele ei, si lucruri bune, dar si lucruri mai putin bune. Unul dintre ele este 'Omul care aduce moartea'.

Ioan Sarca a fost criminalul in serie din Oradea care a ucis peste 20 de copii. Isi ademenea victimele din garile si pietele Oradiei. Era un barbat atletic si puternic. Se folosea de fizicul si puterea lui pentru a ademeni victimele. Ii racola in locuri ferite de unde nu mai ieseau niciodata in viata.

Sălăjeanul Ioan Sârca, aciuat în Oradea în 1945, a fost cel mai sadic criminal în serie din România. A fost condamnat de doua ori la inchisoare pe viata. Din fericire, omenirea a scapat de rautatea lui dupa ce Ioan Sarca a murit in inchisoare. Omul a avut si o evadare spectaculoasa, 2 identitati false, zeci de furturi si talharii la activ si 20 de crime recunoscute.

Ioan Sarca, criminalul in serie din Oradea

Ioan Sarca, criminalul in serie din Oradea care a ucis peste 20 de copii
Ioan Sarca, criminalul in serie din Oradea care a ucis peste 20 de copii

„Sârca a fost răul pur. Nu avea nicio şcoală, dar era foarte viclean. Ademenea la marginea oraşului copii veniţi de pe sate, îi viola şi, în timpul actului sexual, îi sugruma ca să aibă orgasm”, povesteşte arhivarul Augustin Ţărău. Acesta a dat peste cazul lui Ioan Sarca intamplator, in timp ce aranja arhiva Tribunalului Bihor.

„Dosarul era foarte voluminos. Când l-am deschis am încremenit. Sârca făcuse mai multe victime decât, la un loc, celebrul Ion Râmaru, „vampirul” care a terorizat Capitala, şi „omul cu ciocanul”, Romulus Vereş, care tot la începutul anilor ’70 ucidea în Cluj. Avea tupeu. Se apropia de finalul pedepsei mai mari, considera că a ispăşit destul şi dorea să fie eliberat”, spune Ţărău.

Cine a fost Ioan Sarca, criminalul din Oradea

S-a nascut pe 9 martie 1911 la Valcau de Sus, langa Simleu Silvaniei. A trait in satul natal pana la varsta de 17 ani. In 1943 a prins gustul sangelui. S-a mutat la Bucuresti si s-a angajat la uzinele Malaxa. A facut armata intre 1933-1934 la Regimentul 2 Obuzieri de Munte Gherla si la Depozitul Central de Munitii din Capitala.

Dupa ce a fost lasat la vatra, Ioan Sarca s-a casatorit. A avut un copil, dar mariajul s-a terminat dupa doi ani. In 1935 a primit prima lui condamnare la inchisoare. Era lacatus si a fost prins furand scule si materiale din fabrica. A primit 3 luni de inchisoare.

Ioan Sarca, poreclit ‘Omul care aduce moartea’

Apoi, in 1936, a primit 6 luni de inchisoare pentru furt de la Uzina de Gaz si Electricitate. Sarca avea doua condamnari la munca silnica pe viata, la varsta de 37 de ani. Comisese deja 11 crime in Bucuresti pana in 1943. A avut la activ, pana la acel an, o evadare din inchisoarea Vacaresti.

A avut si 9 crime comise in Brasov si Oradea, in cursul anului 1945, plus alte doua crime nerecunoscute de el. Instanta i-a comutat pedepsele pe viata la 15 si 25 de ani de inchisoare. In anul 1968, la 57 de ani de viata, a cerut a treia oara sa i se contopeasca pedepsele. A vrut sa fie eliberat, dar tribunalul nu a acceptat cererea lui.

In inchisoare a incercat sa violeze si sa ucida un detinut. Ioan Sarca era un barbat inalt, 1,72 m, brunet, ochi caprui si mici, cicatrici deasupra ochiului stang, constitutie atletica si maini puternice. Pana la 25 de ani, Ioan Sarca a fost heterosexual. Se culca doar cu femei. In 1936, dupa cum a declarat la politie singur, Ioan Sarca s-a culcat prima oara cu un barbat.

Ioan Sarca a violat si ucis barbati


S-a intamplat in Bucuresti si a facut-o pentru bani. Apoi a devenit o obisnuinta si o placere. In 1943 a incercat sa violeze un tanar. Gheorghe Boroş l-a reclamat pe Ioan Sarca la Postul de Jandarmi al unei comune din apropiere de Bucuresti. L-a reclamat fiinca l-a ademenit pe câmp minţindu-l că-i va oferi un serviciu bun, dar apoi l-a lovit, a încercat să-l lege cu mâinile la spate şi să-l siluiască. „M-am zbătut, cu greu am reuşit să scap”, spunea victima.

A doua victima a fost adolescentul Vasile Kis. Ioan Sarca i-a zis ca vor munci la o ferma, pe camp. „Au mâncat şi au băut într-un lan de porumb. Când Kis a adormit, l-a legat cu mâinile la spate şi apoi l-a sugrumat în timpul raportului sexual, luându-i lucrurile, pe care le-a vândut în piaţa de vechituri”, se menţionează în dosarul primei condamnări a lui Sârca.

La prima arestare facuta in baza declaratiilor martorilor, avea la activ 11 crime recunoscute si doua in care era suspect. A fost inchis la Vacaresti, dar a evadat in vara lui 1945, inainte de prima lui condamnare la munca silnica pe viata, informeaza ebihoreanul.ro.

Ioan Sarca, eliberat de rusi

Ioan Sarca, criminalul in serie din Oradea care a ucis peste 20 de copii
Ioan Sarca, criminalul in serie din Oradea care a ucis peste 20 de copii

Profitând că România intrase sub ocupaţie rusă, s-a dat drept cetăţean sovietic şi a cerut repatrierea. A improvizat si un sigiliu pentru scrisori. „Şi-a întocmit cu ajutorul unui deţinut un act de naştere fals din care rezultă că s-a născut în comuna Boian, judeţul Cernăuţi, în anul 1917, din părinţii Andreescu Teodor şi Raglie Maria, şi că se numeşte Andreescu Gheorghe”, au notat procurorii.

Dupa eliberare, s-a dus in Ardeal. La Brasov l-a ucis pe Vasile Sorim de 18 ani, din Fagaras. L-a ademenit la poalele muntelui Tampa unde i-a promis un loc de munca. „Prin forţă l-a întors cu faţa la pământ, l-a dezbrăcat, l-a încălecat şi în timp ce îşi bătea joc de el l-a prins de gât şi l-a sugrumat. După aceasta l-a dezbrăcat de toate hainele, până la piele, l-a legat cu o sârmă de gât şi l-a agăţat de creanga unui copac”, se menţionează în dosar. Tot la Braşov a mai făcut încă o victimă, în acelaşi fel.

Ioan Sarca s-a mutat la Oradea

La inceputul lui septembrie, ‘Omul care aduce moartea’ s-a mutat intr-o casa parasita din Parcul Rhedaly. A ramas fara acte. S-a imprietenit cu Vasile Parvu, un copil de trupa la Regimentul 10 Graniceri. Au facut o intelegere pentru a ii obtine un ordin de lasare la vatra pe numele Ioan Rosanu. Soldatul a scapat cu viata dupa ce i-a refuzat invitatiile in oras lui Sarca.

Alţi 7 copii racolaţi din faţa Gării, a spitalului şi din Ocska Piac n-au avut noroc. Pe Juhas Mihai (16 ani), ucenicul unui blănar din Spinuş, l-a ademenit în pădurea Apateului promiţându-i piei aduse din Rusia. Pe Florian Moric (16 ani) din Oşand l-a dus în pădurea de lângă Cimitirul Municipal, minţindu-l că-l va angaja telegrafist.

Ioan Sarca racola adolescenti pentru a ii viola si ucide

Cu acelaşi pretext l-a momit şi pe Ioan Bordac (16 ani) din Mărţăhaz în câmpul dinspre Nojorid. Toţi au fost puşi cu faţa la pământ şi mâinile la spate, dezbrăcaţi, violaţi, sugrumaţi şi în final acoperiţi cu crengi şi frunze. Printre victime se numara si Gheorghe Vaşca (15 ani) din Homorog, Lazăr Momenciu (18) din Cotiglet, în câmpul Sântandreiului, şi Iosif Varga (16 ani) din Oradea.

Dumitru Durgheu (16) ani, din Toboliu, era un picolo pe care Ioan Sarca îl răsplătea cu bacşişuri grase la localul Pisica Albastră. Cei doi au si locuit impreună câteva zile. Ioan Sârca l-a ademenit şi ucis în pădurea Apateului, spunându-i că vor merge în judeţ să cumpere făină.

Cum decurgeau toate crimele: criminalul i-a dezbrăcat pe adolescenţi şi, după ce şi-a făcut poftele şi i-a ucis, i-a dezbrăcat şi le-a vândut hainele. Mai mult, după ce şi-a ucis ultima victimă, Sârca a jefuit şi casa în care aceasta locuia!

Ioan Sarca a fugit la Zalau

Ioan Sarca, criminalul in serie din Oradea care a ucis peste 20 de copii
Ioan Sarca, criminalul in serie din Oradea care a ucis peste 20 de copii

Dupa toate crimele comise in Oradea, a fugit in alt oras. La Zalau a fost arestat pentru furt. A fost identificat de politistii oradeni care il cautau in judetele limitrofe. Militarul Parvu l-a identificat dupa ce l-a vazut in repetate randuri cu picolo-ul Durgheu.

Ioan Sarca a vrut sa dea vina crimelor pe un medic. A inventat o poveste cu un medic evreu care ii cerea pacienti pentru a le recolta sange. Medicul evreu ar fi locuit pe strada Cuza Voda 11, unde el ducea victimele. Ioan Sarca sustine ca, dupa ce a vazut ca baietii sunt omorati, nu i-a mai dus copii. Sangele ar fi fost folosit pentru revitalizarea supravietuitorilor din lagarele de exterminare naziste.

„Abia după ce le-am furnizat doi sau trei am observat că numiţii, după extragerea sângelui, omoară copiii”, i-a minţit Sârca pe anchetatori, care le-a spus ca avea drept complice si un inginer. Si-a recunoscut crimele dupa ce a fost pus sa il identifice pe medic dintr-un rand de suspecti. Ioan Sarca a ales un politist sub acoperire, Gheorghe David. A ajuns la inchisoare, dar nu si-a regretat niciodata crimele. A murit dupa gratii, la varsta de 80 de ani.

Ioan Sarca a fost un asasin sadic

„Persoana examinată este în deplinătatea facultăţilor mintale şi nu suferă de nicio boală sau anomalie mintală permanentă”, consemna doctorul Vasile Ilea, directorul Spitalului de boli nervoase din Oradea, într-o expertiză din iulie 1948, confirmată de o contraexpertiză ulterioară ce menţiona că „homosexual activ, acuzatul este un asasin sadic, având conştiinţa păstrată atât în momentul comiterii crimelor, cât şi în prepararea lor”.

„L-am cunoscut pe celebrul criminal Sârca, singurul deţinut din sistemul penitenciar românesc care avea două mandate de executare a pedepsei necontopite de nicio instanţă. N-aveai ce să discuţi cu el, pentru că intelectul său era limitat şi, drept să vă spun, îmi era silă numai ştiind că a trimis pe lumea aialaltă atâţia copilaşi”, a povestit un fost gardian de la Aiud, Marius Rusu Coldea, pensionat cu grad de colonel.

Publicat: 24 feb. 2019, 11:15 Autor: Echipa Ciao.ro News 3
Pe aceeași temă