Instalatia de la Cernobil. A ramas un mister nerezolvat pana in prezent. La ce folosea constructia sinistra

Publicat: 24 iun. 2019, 17:07 Autor: madalina m. Life

Instalatia de la Cernobil a ramas mult timp un mister. Americanii se temeau de conceptul sinistru care a rezistat timp de zeci de ani. Totodata, locul atrage foarte multi turisti, curiosi sa vada cu ochii lor „monstruozitatea”.

Aceasta a fost construita de sovietici si nimeni n-a stiut foarte multa vreme la ce foloseste. Padurea in care e localizata se afla in zona de excludere de la Cernobil. Acolo, pe 26 aprilie 1986, au avut loc doua explozii care au fisurat reactorul cu numarul patru al centralei nucleare.

Instalatia de la Cernobil. Ce e de fapt?

In padurile din zona se mai ascunde un alt mister sovietic, si anume radarul Duga. Candva era un secret foarte bine pastrat, iar structura imensa poate fi observata chiar de la cativa kilometri departare. Totusi, privelistea a fost catalogata drept una suprarealista de catre turistii veniti sa faca poze sau sa filmeze.

Instalatia de la Cernobil. A ramas un mister nerezolvat pana in prezent

De la distanta, instalatia de la Cernobil seamana cu un gard imens, in spatele caruia sunt pazite secrete ample. De aproape, este o structura uriasa, realizata meticulos din sute de turbine, tevi si antene. In traducere, radarul Duga semnifica „arc” si candva era cea mai puternica instalatie militara din URSS.

Are o inaltime de 150 de metri de la sol si se intinde pe o lungime de 700 de metri. In momentul de fata, radarul se afla intr-o puternica stare de degradare, fiind cuprins si de rugina. Incepand cu anul 2013, vizitatorii au putut merge sa vada instalatia localizata in zona de excludere. Insa, oamenii au voie sa calce pe acolo doar in prezenta unui ghid.

„Turistii sunt coplesiti de marimea instalatiei si de estetica sa”, a fost de parere Yaroslav Yemelianenko, directorul unei firme de turism. Barbatul organizeaza des calatorii catre Radarul Duga. „Le pare rau ca este pe jumatate in rugina”, a mai completat barbatul, noteaza stirileprotv.ro.

La ce folosea radarul Duga

La trei decenii de la destramarea URSS, povestea radarului este in continuare una invaluita de mister. Adevaratul sau scop nu a fost vreodata dezvaluit. Constructia a inceput in anul 1972, atunci cand cercetatorii sovietici au cautat moduri de a raspunde la amenintarile rachetelor cu raza lunga de actiune.

S-a stabilit construirea unui radar urias, care sa poata reflecta semnalele din ionosfera pentru a putea spiona peste curbura Terrei. Doar ca, savantii din acele vremuri nu intelegeau foarte bine conceptul de ionosfera. De aceea, structura a reprezentat un esec, cel putin in ochii publicului. Singurul copil nascut la Cernobil dupa infioratoarea explozie din 1986

„Proiectul Cernobil 2 a fost creat cu un singur scop, sa detecteze un atac nuclear asupra URSS in primele doua, trei minute de la lansarea rachetelor balistice”, a spus Volodymyr Musiyets, un fost comandant al complexului de radare.

Publicat: 24 iun. 2019, 17:07 Autor: madalina m. Life
Pe aceeași temă