A fost lansata vodca facuta la Cernobil! Au fost folosite apa si cereale expuse

Publicat: 08 aug. 2019, 18:44 Autor: madalina m. Life
A fost lansata vodca facuta la Cernobil! Au fost folosite apa si cereale expuse

O echipa internationala de savanti care studiaza Zona de Excluziune de la Cernobil a prezentat recent o sticla de „vodca atomica”.

Vodca facuta la Cernobil se numeste Atomik si este primul produs destinat consumului care a iesit din zona de excluziune de la Cernobil de cand catastrofa nucleara a lovit Ucraina, in 1986. Este facuta din apa din regiune si cereale crescute in zona din apropierea centralei nucleare abandonate.

Cerealele folosite au fost cultivate la o ferma situata in zona si analizele au aratat ca bautura continea niste elemente radioactive, insa nu pe acelea la care se astepta toata lumea. Instalatia de la Cernobil

A fost lansata vodca facuta la Cernobil!

Potrivit producatorilor, procesul de distilare a indepartat toate impuritatile, asa ca s-a descoperit ca vodca Atomik contine doar compusul radioactiv care se gaseste in orice alta bautura spirtoasa: Carbon-14.

„Nu este mai radioactiva decat alta vodca. Orice chimist poate sa va spuna ca, atunci cand distilati ceva, impuritatile raman in reziduuri. Asa ca am luat secara usor contaminata si apa de la rezervorul de apa din Cernobil si am distilat-o”, a declarat pentru BBC Jim Smith, profesor la Universitatea din Portsmouth, din Anglia.

A fost lansata vodca facuta la Cernobil

„I-am rugat pe prietenii nostri de la Universitatea Southampton, care au un laborator de analize uimitor, sa vada daca puteau identifica urme de radioactivitate. Nu au gasit nimic – totul a fost sub limita de detectie”, a explicat Smith.

Vodca Atomik a fost creata de o echipa de cercetatori (din care a facut parte si Smith) care studiaza felul in care Zona de Excluziune din jurul Cernobilului si-a revenit dupa catastrofa nucleara din 1986.

De unde poate fi achizitionata?

Dupa ce a obtinut dovezi stiintifice ca vodca atomica nu este radioactiva, cercetatorii vor sa o scoata pe piata si sa doneze cea mai mare parte a profiturilor pentru a ajuta comunitatile din zona de excluziune, inca afectate de dezastrul de la Cernobil.

In Zona de Relocare Obligatorie din Ucraina, unde agricultura si investitiile financiare sunt inca interzis, traiesc mii de oameni. Smith a afirmat ca banii rezultati in urma vanzarii bauturii spirtoase ar putea ajuta foarte mult aceste familii.

Pana acum, echipa din spatele bauturii spirtoase Atomik a produs o singura sticla din aceasta licoare unica, dar exista planuri de a produce pana la 500 de sticle pana la sfarsitul anului, care vor fi vandute turistilor care viziteaza Zona de Excluziune din Cernobil.

Inca nu se stie care va fi pretul, dar avand in vedere ca turismul la Cernobil a luat o amploare nemaipomenita in acest an, dupa lansarea serialului de mare succes al HBO despre accidentul nuclear din 1986, este foarte probabil ca bautura va avea succes.

sursa: incredibilia.ro

Publicat: 08 aug. 2019, 18:44 Autor: madalina m. Life
Pe aceeași temă