Indonezia isi muta capitala! Decizia e una oficiala si irevocabila. Motivul e unul neasteptat

Publicat: 26 aug. 2019, 20:20 Autor: madalina m. Ciao.ro

Presedintele Indoneziei a anuntat chiar care va fi amplasamentul viitoarei capitale.

Indonezia isi muta capitala, iar decizia a fost marcata drept una oficiala, chiar de la inceputul acestei saptamani.

Presedintele indonezian Joko Widodo a dezvaluit in aceasta luni amplasamentul viitoarei capitale. Se pare ca va fi ridicata in partea indoneziana a insulei Borneo, localizata in provincia Kalimantanul de Est. Noua capitala ii va lua locul Jakartei, o metropola supraaglomerata, poluata si care se scufunda incet. Oraasul este situat pe coasta de nord a insulei Java.

Cel aflat la carma Indoneziei a subliniat faptul ca este urgenta inceperea planurilor de relocare, desi mutarea institutiilor guvernamentale nu va avea loc inainte de anul 2024. Un rege din Arabia Saudita a batut recordul la bagaje!

Indonezia isi muta capitala!

Indonezia isi muta capitala

Noua capitala, al carei nume nu a fost inca ales, va fi amplasata nu departe de actualul Samarinda City si de orasul-port Balikpapan. Este cunoscut pentru transportul de carbune si cel de titei.

„Este un loc strategic in centrul Indoneziei, aproape de o zona urbana in creştere”, a fost explicatia presedintelui Joko Widodo, oferita intr-o conferinta de presa, la palatul de stat din Jakarta. Tribul din Indonezia cu un ritual ciudat!

Relocarea capitalei va costa 446 miliarde de rupii, adica 32.79 miliarde de dolari! La aceasta suma, statul indonezian va contribui cu 19%, iar restul de bani urmeaza sa provina dintr-un parteneriat public-privat, dar si din investitii private. In costul total intra construirea noilor cladiri guvernamentale si a locuintelor pentru aproximativ 1.5 milioane de functionari publici.

Totusi, o astfel de mutare este una criticata de catre activistii de mediu. Multi si-au exprimat temerile ca lucrarile la noua capitala ar putea sa puna in pericol habitatul unor specii amenintate. Este cazul in ce priveste animale precum urangutanul, ursul soare si maimuta cu trompa.

Presedintele Widodo a mai explicat ca presiunea asupra actualei capitale si a insulei Java este deja prea mare. Insula este locuita de 54% din populatia de 260 milioane de persoane a tarii si genereaza 58% din PIB.

Indonezia nu este prima tara din Asia de Sud-Est care isi muta astfel capitala. In anul 2005, regimul militar din Myanmar a transferat capitala la Naypyidaw. E un oras situat la 320 km distanta de capitala din perioada coloniala, Yangon.

sursa: agerpres.ro

Publicat: 26 aug. 2019, 20:20 Autor: madalina m. Ciao.ro
Pe aceeași temă