Exista tara de vis, unde lumea nu isi incuie casele, energie este aproape gratis si nici nu exista armata

Publicat: 16 oct. 2018, 15:59 Autor: Simona Life

Islanda este aparent tara ideala. Chiar daca cu opt ani in urma a fost in faliment, a reusit sa-si revina exemplar si sa-si construiasca o economie de vis, chiar daca nu face parte din Uniunea Europeana.

In ultimii ani a avut o crestere economica de 3.5% si somaj de doar 4%, ceea ce pentru multe tari este practic imposibil. Totul s-a datorat curei de austeritate.

Islanda a compensat majorarile de impozite prin devalorizarea propriei monede, ceea ce a stimulat exporturile. Potrivit Wikipedia, economia Islandei a depins mult de pescuit, care inca furnizeaza 40% din veniturile din exporturi si implica 7% din forta de muncă.

Islanda nu are armata si a fostd delarata cea mai pasnica tara din lume, datorita criminalitatii reduse. Din aceasta cauza, oamenii rareori isi incuie masinile sau casele.Exista tara de vis, unde lumea nu isi incuie casele, energie este aproape gratis si nici nu exista armata

Lumea nu isi incuie casele, energie este aproape gratis si nici nu exista armata

Exista tara de vis, unde lumea nu isi incuie casele, energie este aproape gratis si nici nu exista armata

„Azi 90%, poate peste 90% din casele din Islanda sunt încălzite cu apă geotermală. Avem sere încălzite: aproximativ 20 de hectare de sere în Islanda”, a declarat Arni Ragnarsson, inginer geotermalist, pentru Digi 24. Astfel încãlzirea unui apartament se face la preţul unui abonament de revistă. „Ziarul mă costă 40 de euro în fiecare lună, iar încălzirea casei (200 mp – n.n.) costă 50-55 euro pe lună”, a precizat dr. Pall Valdimarsson, profesor geotermalist.

In Islanda nu exista McDonald’s, cazionuri, Starbucks si nici autostrada. Inainte ca vulcanul Eyjafjallajökull sa erupa, nici turismul nu exista. „De atunci creşterea a fost incredibilă. Ne aşteptăm ca şi anul acesta să avem o creştere a turişitilor de 20-30%. Avem în jur de 1,5 milioane de vizitatori pe an.”, a spus Inga Hlín Pálsdóttir, director al Promote Iceland, pentru The Guardian.

„Te urci în maşină şi în 15 minute ajungi în natură. Nicio altă ţară nu poate oferi asta”, a declarat si jurnalistul Egill Helgason.

Publicat: 16 oct. 2018, 15:59 Autor: Simona Life
Pe aceeași temă