Dan Negru, despre Revelionul 2023! Dan Negru le spune mereu pe bune iar vârstă și experiență acumulate până acum îi dau cumva dreptul să declare ceea ce gândește.
De ce e supărată vedetă Kanal D sau ce nemulțumiri are cu privire la branșă din care face parte, ce spune despre colegii săi, despre televiziune în general, scumpiri și toat panică creată în jurul acestora, aflați doar din interviul acordat de Dan pentru publicația Ciao.ro.
Dan, ai spus pe scena Premiilor Radar de Media că toată televiziunea din România e lovită de discriminare de vârstă! Că în toată lumea descoperi oameni trecuți de 40 de ani, mai puțin în România! Cum stă treaba mai exact?
România e una din puținele țări din lume și singura din Europa unde există discriminare de vârstă în televiziune. E de ajuns să te uiți la TV și o să vezi. N-o spune nimeni din interiorul sistemului. Eu n-am frică să o spun pentru că nu mai am ce să pierd și nici ce să mai câștig. Discriminarea vine din ieftineală pentru că e mai ușor să exploatezi un tânăr de 20 de ani plătindu-l prost și ieftin decât să angajezi un om cu experiență care are alte pretenții financiare.
Discriminarea asta de vârstă a dus la decredibilizarea televiziunii ca breaslă. Văd de multe ori fete de 20 de ani prezentând știri despre luptele din Crimeea și se vede pe fața lor că habar n-au unde e Crimeea. Știrile în toată lumea sunt prezentate de oameni credibili, trecuți de o vârstă doar la noi zgârcenia și Ieftineala duce la decredibilizare.
Cunosc bine piața TV din Moldova, lucrez acolo de peste 15 ani și cel mai popular prezentator de știri de acolo, Valeriu Frumusachi, colegul meu de la Prime, are o experiență TV de 45 de ani. Discriminarea de vârstă e o problemă a televiziunilor din România. N-o mai găsești niciunde în Europa.
Și ai mai spus un lucru interesant, că în România, Larry King la 50 de ani nu avea nicio șansă!
Elen DeGeneres, cea mai populară prezentatore din America are 64 de ani. Există vreo prezentatoare TV în România care are vârsta asta? Italienii au anunțat că Pipo Baudo va avea un proiect în primăvara, Pipo Baudo fiind clasicul prezentator al Festivalului San Remo și are 86 de ani. La noi, Tavi Ursulescu, reperul festivalurilor noastre, e uitat și ignorat de mulți ani. Larry King s-a apucat de TV la 50 de ani. Până atunci era un jurnalist anonim. E de neimaginat la noi ca un om de 50 de ani să înceapă să facă TV.
Când am plecat din Antenă la Kanal toți colegii mei mă sfătuiau să rămân la Antenă unde aveam un salariu mai mult decât onorabil și să nu risc să o iau de la capăt la 50 de ani. Cred că asta m-a ambiționat cel mai mult și mă bucur acum de succesul în audiență al showurile pe care le prezint la Kanal. Iată că se poate! Să le arătam celor de peste 40 de ani că există viață și după vârsta asta. Discriminarea de vârstă e în toate domeniile dar eu vorbesc de TV, mă pricep cel mai bine la asta.
Ce ar trebui să facem noi, ăștia care avem deja peste 40 de ani și lucrăm în presă și la TV?
Să avem curaj să vorbim. Curajul înseamnă să ai puterea să te ridici și să vorbești. Dacă nu o face nimeni, sistemul va continua să discrimineze și cei tineri de azi vor păți la fel peste 10 ani când vor ajunge „bătrâni”. Eu nu am ce pierde, performanțele din televiziune nu mi le mai poate lua nimeni și de asta nu am frica vorbelor asumându-mi să-i deranjez pe unii. Dar cred că sinceritatea este cea mai bună formă a curajului.
Cum privești cazul de dopaj al Simonei Halep? Cât adevăr și câtă minciună este la mijloc? Cum crezi că se va termina? Vezi deja deznodământul? Ai dat un exemplu cu Andreea Răducan pe paginile tale de social media!
Copiii care fac sport azi trebuie să fie convinși că furtul nu e o soluție ca să reușești în carieră. Simona era reperul onestități, a reușitei cinstite într-o țara în care furtul e brand. Cunosc tinerii studenți care spun că furtul e soluția pentru că ei văd oameni de afaceri condamnați, eliberați după puțină vreme și rămași milionari cu averile intacte și atunci tinerii cred că soluția succesului e furtul. Poți să furi și să scapi nepedepsit și exemple sunt multe în România. În sport nu trebuie să fie așa. Oricare ar fi deznodământul Simonei, să le spunem copiilor care fac sport că furtul nu e soluția reușitei.
A mai fost un caz mult comentat cu Delia când a declarat de ce nu face copii! Tu ești cumva și de partea cealaltă a baricadei! Știi ce se cere în presă și ce vor unii dintre șefi să vadă, să audă sau să citească! Totuși, ce părere ai despre asta? Delia probabil a zis o în glumă și cu toții au luat-o în serios!
Nu ne încântă nimic mai mult decât lucrurile care nu ne privesc. Treaba Deliei ce face cu viața ei. Astfel de subiecte pot să treacă neobservate dacă ele nu ar fi alimentate de dorința de audiență, de bani. E ca la război. Cei bătrâni îi îndeamnă pe cei tineri să lupte. Cei tineri scot arma și celor bătrâni li se umplu portofelele. Așa e în presă cu întrebările și emisiunile care dezbat intimități. Nu-i judecați pe tinerii reporteri, ei doar scot arma.
Într-o postarea de pe Social media, le-ai făcut “babe” pe Andreea Marin și Mihaela Rădulescu! Dacă se supără pe tine?
Cred că sunt singurul prezentator TV care a făcut emisiuni cu ambele și m-a încântat mereu gerozitatea lor pe platoul de filmare. Lista însă e lungă. Televiziunea din România a avut profesioniști care au avut de suferit din cauza discriminării de vârstă. E posibil că bătrânețea să nu fie telegenică dar marea problema e unde începe bătrânețea?
Larry King la 80 de ani nu era deloc telegenic dar farmecul lui la TV a înlocuit frumusețea fizică. Nu cred că suntem atât de stupizi încât să vedem doar ambalajul. Așa cum am demostrat că există public TV și pentru showuri de tip „Jocul Cuvintelor” putem să demostram și că există public care nu apreciează doar ambalajul.
Ai mega succes cu “Jocul Cuvintelor” și “Tu urmezi”, la Kanal D! Cum ai revoluționat televiziunea cu audiențele la quiz show? Ce magie ai făcut?
Am refuzat mai mult decât am acceptat. Cred că asta ar fi o explicație a multor showuri cu audiențe mari pe care le-am prezentat. Am avut multe oferte de-a lungul anilor și atunci am căutat să accept doar formatele pe care am simțit că pot să le potențez, să le iubesc. Și o dată ce le-am părăsit, nu m-am mai întors la ele.
Mi s-a propus de exemplu adeseori să refac showuri precum cel cu acvariile, Academia Vedetelor sau cel cu Blondele ori cel cu farsele. Am refuzat pentru că e bine să mergi înainte, nu am trăit niciodată din succesele trecute. Anul trecut mi s-a propus să reiau formatul cu Blonde și le-am explicat celor care mi-au făcut propunerea că refuz pentru că publicul a evoluat. Nu poți să trăiești în trecut oricât de frumos ar fi el. A trăi în trecut e neputință. Mereu am refuzat formate în care nu am crezut, oricât de mulți bani aș fi pierdut, eu, zgârcit fiind.
Se apropie Revelionul! O să fii din nou “Regele Audiențelor” peste Revelioane? Ce surprize pregătești în acest sens? Sau nu va fi primul an în care nu vei mai apărea pe TV cu Reveliunea?
E încă soare afară, e încă departe Revelionul dar în ultimii 10 ani de fiecare Revelion îi sfătuiam pe toți să-și petreacă Revelionul departe de ecrane, cu familia, prietenii. Sunt prea puține Revelioanele din viața unui om încât să le pierzi în fața unor ecrane, de TV, de laptop, de telefon. Bucurați-vă de viață și nu de ecrane o spun mereu de mulți ani de zile.
Ce spun ai tăi, familia, despre faptul că te-ai reinventat atât de bine și că ești AS în emisiunile de cultură generală?
Ai mei nu sunt mari consumatori de TV. Adeseori pe la noi pe acasă vin oameni cunoscuți din TV, colegi de-ai mei de breaslă pe care copiii mei nu-i cunosc pentru că nu se uită la TV. În schimb, atunci când vin pe la mine pe acasă Dorian sau Selly, copiii mei sunt gură cască.
Cât timp crezi că vei mai face istorie în televiziune?
Am o gură mare, sunt încăpățânat, nu fac cum vor directorii și producători dacă simt că ei greșesc dar de fiecare dată mi-a ieșit. Așa că, depinde când mai reușesc să supraviețuiesc cu felul ăsta al meu de a fi. Piața TV vrea tot mai mult yesmeni și eu nu sunt. 25 de ani de hituri în TV e totuși de ajuns într-o țară care are de totul 100 de ani…Dumnezeu a fost bun cu mine…
Ai învățat de la cei mai buni! Te-ai gândit vreodată să îți deschizi propria școală de televiziune și să formezi talente?
Sunt profesor asociat la Universitatea din Timișoara la facultatea de jurnalism și cred că adevărată școala acolo se face. Am predat și la școli private intensive de televIziune, cele care în 3-4 luni scot un jurnalist de-a gata dar e greu ca în alea 3 luni de cursuri să poți să te alegi cu ceva. Am avut oferte de la diferite companii să-mi deschidă ele școli de televiziune care să poarte numele meu dar am refuzat astfel de afaceri. Nu sunt un bun afacerist și nu aș face niciodată afaceri cu oameni pe care nu-i cunosc. Cele mai bune afaceri se fac în număr impar și 3 deja sunt prea mulți.
Vreau să ne mai spui, te rog, dacă până acum te-a speriat vreo factură mărită la utilitățile casei? Și cine e reponsabil la voi acasă cu plățile? Tu sau Codruța?
Eu sunt responsabil cu stinsul becurilor după copii. Am luat locul tatălui meu care când eram mic stingea becurile după mine. Acum e rândul meu.
Crezi că o să avem o iarnă chiar așa de nasoală cum se aude, din toate punctele de vedere?
Cred că panica e mare din orice și de asta e vinovată media. Libertatea e de partea cealaltă a fricii. Acum 1000 de ani un învățat, Avicene, a pus o oaie într-o cușcă și lângă oaie, tot într-o cușcă a pus un lup. După o săptămână, oaia a murit de frică. Noi suntem oile. E o panică generală în media. Moartea te omoară o singură dată dar frica de moarte ne omoară în fiecare zi. Mi-e rușine uneori că fac parte dintr-o breaslă care s-a specializat în a speria oameni.