Dan Negru, noi dezvăluiri din culisele unei demisii despre care a vorbit toată România: ”E groaznic să fii o vulpe argintie în vitrină!”

Publicat: 15 feb. 2022, 20:52 Autor: Dora Bazavan Vedete

CIAO.RO a obținut un interviu incendiar cu “Regele Audiențelor”! Dan Negru spune totul…negru pe alb, și ne uimește din nou! A fost salariul de vină? Chiar primește 25.000 de euro pe lună de la noul său job? Iată ce ni s-a confesat!

Reporter: S-a scris despre tine, imediat după ce ai bătut palma cu Kanal D, că urmează să încasezi un salariu de 25.000 euro pe lună de la Kanal D! În plus, vei primi și abonamente la SPA, clinică medicală și mășină! Informațiile sunt aproximativ corecte?

De ani de zile îmi doresc să ne facem publice salariile! Țin minte că am prezentat într-un an festivalul Mamaia și pe prima pagină era un titlu cum că aș lua 500 mii de dolari ca să-l prezint. La vremea aia atâta nu valorau toate hotelurile din Mamaia. Ha, ha. Nu înțeleg secretomania lefurilor unora dintre noi și întrebarea „cât câștigă Negru”. Mi-a adus multe deservicii pentru că adeseori oamenii mă judecau după sumele apărute în ziare. Și adeseori prețurile care mi se făceau erau în funcție de asta. Nu de puține ori când trebuia să cumpărăm ceva eu nu apăream, se ocupa Codruța, soția mea, pentru că prețul pentru mine se tripla.

”Colegii îmi spuneau că sunt luat de prost”

Ai spus la un moment dat că ce te deranjează cel mai tare este că nu sunt publice salariile prezentatorilor TV! Și că i-ai spus Andreei Esca să ieșiți amândoi să vă dezvăluiți salariile! Cum crezi că ar fi să o detronezi acum pe Esca?

Pot să-ți dezvălui un detaliu cu care mă mândresc când vine vorba de salariu: vreo 15 ani am avut același salariu de Revelioane. Eram lider detașat an după an, apăruse între timp conceptul de „facem revelionul cu Negru”, dar leafa mea era nemodificată. Colegii mei îmi spuneau că sunt luat de prost, dar nu mă interesa asta. Mă bucuram de performanțe.

Și încă ceva, șefii mei, de la oricare televiziune, pot confirma un fapt: negocierea financiară cu mine nu a durat niciodată mai mult de 10 minute. Nu banii au fost miza mea în televiziune. M-aș bucura să-mi intrebați șefii de la oricare TV, fie din România, fie din Moldova, ca să vă confirme că nu am negociat financiar niciodată mai mult de 10 minute. Dar am negociat pe formate TV și pe apariții uneori și 10 săptămâni. Asta e proporția: 10 minute la 10 săptămâni.

Dan Negru: ”Mi-am pus încrederea în profesionalismul Kanal D”

Ce spun copiii tăi despre această mutare de la Antenă la Kanal D?

Copiii mei sunt din generația pentru care ecranul TV e pentru streaminguri sau YouTube. Am povestit că tati își schimbă serviciul dar le-am povestit întâmplător într-o zi în care acasă la noi erau colegii mei cu care voi face emisiuni la Kanal. Și pe care Dara și Bogdan îi știu de multă vreme.

Pentru că îmi sunt prieteni de familie de mulți ani. Și ei le-au spus că ne mutăm la o altă televiziune. Li s-a părut cool pentru că cei de la Kanal par aspiraționali pentru oricare tip de public.

La Kanal D vei prezenta, pentru început, un concurs al creierelor. Mai precis, cel mai tare quiz show din istoria televiziunii mondiale! Tu ai propus acest format?

Știam că la Kanal D sunt oameni prezenți în piața internațională de televiziune, fiind o multinațională străină. Așa că mi-am pus încrederea în profesionalismul lor. Împreună am zis să începem cu câteva game quiz dar nu ăsta e genul exclusiv de formate pe care le vom face împreună. Mai avem și altele pe listă.

Ce emisiune va avea la Kanal D

Cum crezi că va fi primită această emisiune de public, de către cei care te îndrăgesc?

Mi-au spus mulți: “Negrule, ești nebun, publicul vrea altceva la TV, nu o să vrea game-uri cu întrebări de cultură generală”. Dar știu cum e, pentru că am mai trecut prin asta, când am început Next Star, un show cu copiii geniali. Toți mi-au spus că între fetele dezbrăcate de la „Insula Iubirii” și copiii geniali din Next Star românii vor alege sutienele. N-a fost așa.

Am încredere în capacitatea colegilor de la Kanal de a construi și astfel de show-uri pe care celelate televiziuni încă nu le-au descoperit. Îmi plac drumurile noi.

Rămâi în continuare “Regele audiențelor”, da?

E o poreclă pe care am dobândit-o demult, nu e de acum. Din perioada de declin a televiziunii în lupta cu online. E o poreclă pe care am primit-o în vremea golden age a televiziunii din România și când am avut șansa ca show-urile mele să facă cifre de audiențe istorice. Nu se vor mai întoarce niciodată vremurile alea, pentru că online-ul a furat mult din energia televiziunii clasice. Așa că, porecla asta o duc cu mine pentru că o am din vremurile alea.

”E groaznic să fii o vulpe argintie în vitrină”

Ai început anul bine, cu o provocare profesională interesantă. Este 2022 anul provocărilor pentru Dan Negru?

Profesional, e groaznic să ruginești. Să stai într-o vitrină și să aștepți să treacă timpul. E groaznic să fii o vulpe argintie în vitrină. Prefer să fiu un iepure pe câmp. Îi sfătuiesc pe toți cei care simt că zona de confort le ruginește speranța de viață profesională să plece, să riște, să trăiască. Moartea profesională începe cu zona de confort.

Ce mai urmează după acest quiz show? Ai luat “Legendele” cu tine la Kanal D?

Avem mai multe proiecte în plan și mă bucură energia pe care am întâlnit-o la Kanal. Am întâlnit stilul de familie, bussines-ul family pe care marile companii, marile conglomerate, fie ele și media, l-au pierdut. „Legendele” a devenit un hit și mă bucură că am reușit să aduc în atenție poveștile unor personalități care au construit România. Da, e o idee ca și Legendele să revină în televiziune.

Și-a dat demisia din Antena 1 după 22 de ani

“Degeaba ai un salariu mare, dacă ai producții ieftine”, spuneai într-un interviu pentru Ciao, în noiembrie, anul trecut! Ce pare să se schimbe total de acum pentru tine în televiziune?

Da, așa e! Când spun ieftin nu mă refer la bani, cât la punerea ei în practică. Am văzut în anii ăștia producții extrem de scumpe care au eșuat și producții modeste financiar care au reușit. Țin minte că am început show-ul cu copii, Next Star în același sezon cu XFactor. Două producții diferite total ca abordare, premiul la X era vreo 100 mii de euro, noi dădeam vreo 20 de mii.

Bugetele erau considerabil disproporționate, dar showul cu copii a fost un super hit pe când X, indiferent de bani, nu a trecut sticla pe măsura investițiilor. Și asta a arătat că nu banul e soluția finală. Poți să cumperi un câine, dar nu-l poți face să dea din coadă. Eu am văzut în TV câini scumpi, de rasă, și maidanezi. Publicul însă nu făcea diferența.

”Moartea profesională te copleșește prima dată psihic”

După ce ai anunțat că pleci de la Antenă, a încercat cineva să te întoarcă, să “pulseze” mai mult?

Plecarea mea din Antenă a fost una elegantă și onorabilă. Și cel mai mult mă bucur că presa nu a căutat niciun semn de scandal. Ca în orice companie, și în Antena de-a lungul anilor au existat directori străluciți și directori mediocri. Au existat butoaie goale care au făcut doar gălăgie și genii care au iubit televiziunea. I-am întâlnit pe toți în ăștia 22 de ani și i-am respectat pe toți.

Am plecat nu pentru că aș fi avut vreun conflict cu vreunul. Ci pentru că începusem să ruginesc. Nu mai simțeam că evoluez sau că involueaz. Simțeam doar că ruginesc, că stau în același loc, nici jos, nici sus. Ca și televiziunile, și oamenii își ating limita dacă nu schimbă nimic. Moartea profesională te copleșește prima dată psihic. Îmi era bine, aveam un salariu pe care-l primeam lunar, câteva formate clasice cu care puteam să ies la pensie și aveam și respectul unei companii al cărei „membru fondator” am fost. Dar atinsesem plafonul. Kanal D e tigrul asiatic al televiziunii. Caută, inovează, câștigă sau pierde, adică pulsează. Trăiește. M-a încântat asta.

Tu ești top, ca prezentator! Cu cine ți-ar plăcea însă să faci la un moment dat echipă pentru a prezenta o emisiune, deși știu că se tot spune că ție nu îți place să ai asistenți și coprezentatori! Dar dacă ar fi să fie, între Andreea Esca, Mihaela Rădulescu, Smiley, Teo sau Pavel Bartoș, lângă cine te-ai vedea și de ce?

Dan Negru: ”Am un singur motiv pentru care merit să fiu invidiat: familia mea”

Sunt fanul tuturor. Exemplele sunt admirabile și mă onorează prezența mea lângă aceste nume. Nu mă pricep să prezint formate în tandem, deși am făcut-o uneori. Cu Răduleasca, pe care o văd pe listă, am prezentat „Sta sera e tua sera”, un format internațional. Da, mă simt mai confortabil singur pentru că știu să-mi modelez formatul în funcție de capacitatea mea de a-l conduce. Dar, toți îmi sunt dragi și pe toți îi apreciez în egală măsură.

Cred că acum ești și mai invidiat de colegi! Ai făcut un pas important în carieră, o schimbare benefică pentru viitor! Ți-ai atras și dușmani de când ai intrat în gașca faină de la Kanal D?

Am un singur motiv pentru care merit să fiu invidiat: familia mea. Nu, nu cred că sunt invidiat. Îmi amintesc că acum niște ani venise Andrei Gheorghe la Antena 1 și eu eram brandul nr. 1 al stației. Am ieșit cu Andrei la o cafea și mi-a povestit că nu are de gând să-mi ia locul în vreun fel. Și că nimic nu e mai important decât să fim friendly ca să avem toți o energie bună. Țin minte mereu după amiaza aia. Nu am venit să iau locul cuiva la Kanal, dimpotrivă. Așa că invidia nu are ce să caute între noi. Cât despre bani, colegii mei știu adevărul.

”Eu mi-am pierdut respectul pentru multe vedete”

Cum de te-ai ținut atât de departe de Coronavirus? N-am auzit să fi avut și totuși te-ai plimbat destul în perioada asta! 

Nu am povestit nimic despre boala asta, nu am ieșit public să spun dacă m-am vaccinat sau nu și nu am spus niciodată dacă am fost infectat, dacă am stat sau nu în vreo carantină, nimic. Cred că asta trebuiau să facă toate persoanele publice. Nu suntem noi în măsură să influențăm în vreun fel alegerile oamenilor când vine vorba de sănătate. Nici într-un fel, nici într-altul. A fost o greșeală expunerea persoanelor publice în subiecte atât de delicate. Eu am evitat total subiectul. Nimeni nu știe dacă am avut sau nu, dacă sunt vaccinat sau nu.

Ce zici de valul acesta de Omicron? Ne mai salvăm oare sau ne îngropăm definitiv?

Prea multe părereri ridicole și de o parte și de alta au fost în anii ăștia. Eu mi-am pierdut respectul pentru multe vedete. Atât de la noi, cât și din străinătate. Care au dezbătut subiectul fiind pe o baricadă sau alta.

Peste niște ani, când se vor uita în urmă își vor da seama cât de ridicoli au fost. Ca să nu mai vorbesc de colegii mei din TV care se pricep la toate. Știu și cum e cu Omicronul, dar știu și cum e cu armata rusă. Cred că asta a decredibilizat mult breasla.

”Ca să fii fericit e de ajuns să te mai uiți și în jos”

Cât de optimist ești tu, anul acesta, în ceea ce privește schimbările în bine în România, pe toate planurile?

Am prins România ultimilor 25 de ani în mijlocul pieței media. Aproape un sfert de secol am prezentat cele mai urmărite Revelioane românești. Așa că am văzut evoluția țării în toți anii ăștia. Suntem extraordinari, dar nu vedem asta.

Ca să fii fericit e de ajuns să te mai uiți și în jos, nu doar în sus. Am văzut artiști din prima linie care trăiau în mizerie în anii ‘90. E un exemplu bun măcar pentru breasla mea. Nu mai vezi artiști căzuți material azi, cel puțin în prima linie. Și nu pentru că sunt altfel de generații, ci pentru că am evoluat ca societate. Dar suntem obișnuiți să căutăm neajunsurile.

Ce înseamnă pentru tine Valentine’s Day? 

Nu sunt fanul Valentine’s și dacă ar fi aș declara ziua de 14 Februarie, Ziua Baltagul. Cea mai frumoasă declarație de dragoste e în Baltagul lui Sadoveanu unde Vitoria Lipan zice: „Eu am trăit pe lumea asta numai pentru omul acela al meu și am fost mulțămită și înflorită cu dânsul”.  E peste toate inimioarele roz corporatiste share-uite de Valentine’s.

 

 

 

Publicat: 15 feb. 2022, 20:52 Autor: Dora Bazavan Vedete
Am terminat Facultatea de Filosofie și Jurnalism din cadrul Universității "Spiru Haret" și mi-am dorit întotdeauna să profesez în acest…...
Pe aceeași temă