Descoperire importantă! Vaccinurile Pfizer şi Moderna ar putea asigura imunitatea la COVID-19 întreaga viață

Publicat: 29 iun. 2021, 09:13 Autor: Elena Arhiva
Descoperire importantă! Vaccinurile Pfizer şi Moderna ar putea asigura imunitatea la COVID-19 întreaga viață

Descoperire importantă făcută de specialiști! Cercetătorii de la Universitatea Washington arată, printr-un studiu, că imunitatea conferită de vaccinurile ARNm (Pfizer şi Moderna) poate proteja organismul timp de mai mulţi ani. Mai mult, în cazul celor care au trecut prin boală, vaccinul îi poate proteja întreaga viaţă.

Studiul publicat în revistă ştiinţifică „Nature”, oferă primele indicii că persoanele imunizate cu vaccinurile ARNmesager ar putea să nu aibă nevoie de un rapel suplimentar, cât timp virusul şi derivatele sale nu evoluează foarte mult faţă de formele actuale.

Conform publicaţiei „New York Times”, un alt studiu demonstrează că la persoanele care au făcut boala, celulele sistemului imunitar responsabile cu recunoaşterea virusului au rămas active încă cel puţin opt luni după infectare. Aşadar, cercetătorii au sugerat că imunitatea acestor persoane, dacă s-au şi vaccinat după ce s-au vindecat de Covid, ar putea chiar toată viaţa.

Majoritatea persoanelor vaccinate vor fi protejate pe termen lung

Deocamdată nu se ştie dacă persoane vaccinate, dar care nu au fost infectate, ar putea fi imune toată viaţa. Oamenii de ştiinţă de la Universitatea din Washington au constatat că la 15 săptămâni după prima doză de vaccin, centrul germinal era încă foarte activ la toţi cei care au participat la studiu, relatează Adevărul.

Totodată, aceşti oameni au păstrat aproximativ acelaşi număr de celule responsabile cu recunoaşterea virusului. În cazul celorlalte vaccinuri, centrii germinali de obicei ating un vârf de activitate la una sau două săptămâni după imunizare, iar apoi activitatea acestora scade şi dispare în patru- şase săptămâni, însă centrele germinale stimulate de vaccinurile cu ARNm continuă la acelaşi nivel la câteva luni de la inoculare. Rezultatele arată că majoritatea persoanelor vaccinate vor fi protejate pe termen lung, cel puţin împotriva variantelor existente, chiar dacă vârstnicii şi persoanele cu un sistem imunitar slab pot avea totuşi nevoie de un alt rapel decât cel deja realizat.

 

Sursa foto: Arhiva Ciao

 

Publicat: 29 iun. 2021, 09:13 Autor: Elena Arhiva
Autor: Elena
Deși a studiat Dreptul, Elena Toader iubește să scrie, având o experiență vastă în domeniul jurnalismului. Și-a început cariera în…...
Pe aceeași temă