Multi iubitori de feline s-au intrebat probabil, cel putin o data, de ce au pisicile limba aspra.
Aceasta curiozitate a fost lamurita de catre oamenii de stiinta. De ce au pisicile limba aspra: e o functie care le ajuta pe feline sa se poata curata mult mai bine. Cercetatorii au utilizat cateva instrumente pentru a putea observa acest proces in detaliu.
Orice pisica are pe limba un numar de aproximativ 300 de papile care retin o cantitate mica de saliva care, in momentul contactului cu blana, este eliberata.
Majoritatea iubitorilor de pisici stiu ca in momentul in care acestea se curata, limba lor devine aspra. Procesul a fost observat in amanunt de catre oamenii de stiinta, noteaza descopera.ro. Asa a fost descoperit cu ajutorul scanarilor high-tech ca limba pisicii are la suprafata mici carlige care transporta saliva in profunzimea blanii.
O echipa de la Insitutul Georgia Tech, din Statele Unite ale Americii, a realizat un studiu prin care a fost determinat de ce au pisicile limba aspra. Descoperirea nu e o simpla curiozitate, ci poate ajuta la realizarea mai multor investigatii, atat la animale, cat si la oameni.
„Limba lor ne poate ajuta sa aflam cum putem distribui mai bine fluidele, cum putem curata mai bine covoarele sau chiar ar putea fi utilizata in domeniul medical!”, a fost de parere cercetatorul Alexis Noel, cel care a initiat acest studiu.
De ce au pisicile limba aspra. Caracteristica e una intalnita si la felinele mai mari. Totodata, pisicile petrec o mare parte din timpul in care sunt treze pentru a-si spala blana. Ce i-a starnit interesul savantului pentru acest subiect a fost o intamplare banala.
Alexis Noel a ramas perplex atunci cand a vazut ca limba pisicii sale a ramas prinsa intr-o patura. Tomografiile computerizate realizate asupra limbii pisicii au aratat ca este acoperita de carlige de mici dimensiuni. Acestea sunt plate pana cand este incordat un anumit muschi, ce se amplaseaza in pozitie verticala.
O adevarata „surpriza” a studiului a reprezentat faptul ca acei carligi de mici dimensiuni aveau o scobitura la interior. E o trasatura intalnita si la felinele de mari dimensiuni, cum e leul sau tigrul.