De ce are somonul culoarea roz? Mituri despre acest tip de peste si ce beneficii are, de fapt, asupra organismului

Publicat: 05 iun. 2018, 16:32 Autor: madalina m. Retete & Diete

Multa lume nu stie de ce are somonul culoarea roz.

Acest „mister” a fost unul explicat recent de catre cativa nutritionisti care au facut si un studiu despre cat de benefic este de fapt acest tip de peste asupra organismului. De ce are somonul culoarea roz – tocmai respectiva nuanta a facut sa apara tot soiul de mituri legate de acesta.

Studiul realizat a aratat ca somonul este in continuare foarte benefic si trebuie consumat cat mai des, pentru ca acest tip de carne contine in special acizi grasi, care pot ajuta pe oricine sa traisca mai mult si mai sanatos.

De ce are somonul culoarea roz

De ce are somonul culoarea roz. Pentru ca exista doua tipuri de somon, cel salbatic si cel de crescatorie, nuantele acestui peste difera. Somonul salbatic poate fi gasit in oceanele Atlantic si Pacific si se hraneste cu plante bogate in carotenoide, cu care intra foarte des in contact, in mediul sau natural.

De aici provine si culoarea de roz spre portocaliu a acestuia. Pe de alta parte, somonul de cultura este provenit din crescatorii si este hranit in mod artificial cu concentrate bogate in grasimi si coloranti sintetici.

Aceste chimicale grabesc cresterea si le ofera pestilor de cultura o nuanta similara cu cea a somonului oceanic. In ultimii 20 de ani, productia de somon de cultura a crescut in mod simtitor, insa, diferentele nutritionale dintre cele doua tipuri sunt destul de mari.

De ce are somonul culoarea roz

„In urma cu aproape cinci ani, o portie de somon de 130 de grame oferea 3.5 grame de Omega-3, consumul recomandat pentru o saptamana. Acum, aceasta cantitate se injumatateste daca vorbim despre somon de crescatorie. Astfel ca, in loc de o portie, e recomandat sa consumam doua portii din acest tip de somon”, sustine profesorul Douglas Tocher, de la Universitatea Stiling, potrivit bbc.com.

De ce are somonul culoarea roz. Printre alte mituri legate de acest peste foarte sanatos se numara si cel potrivit caruia pielea somonului ar fi foarte grasa si ar trebui indepartata inainte ca pestele sa fie gatit. Totul este fals, pentru ca exact in pielea somonului se afla cea mai mare cantitate de Omega-3.

Un alt mit la fel de neadevarat este si cel ca somonul ingrasa. Desi este un peste mai gras decat alte soiuri, in special daca provine din crecatorii, proportia sa nu depaseste carnea rosie slaba. Cei care au probleme cu greutatea pot consuma linistiti somon, pentru ca are un aport caloric de 200 kcal la 100 de grame.

Publicat: 05 iun. 2018, 16:32 Autor: madalina m. Retete & Diete
Tags:
Pe aceeași temă
×