Cum pot călători românii cei care au avut COVID, dar nu au fost la doctor. Ce trebuie să facă aceștia

Publicat: 04 iun. 2021, 10:19 Autor: Elena Arhiva
Cum pot călători românii cei care au avut COVID, dar nu au fost la doctor. Ce trebuie să facă aceștia

Certificatul COVID a fost propus de Comisie pentru reluarea călătoriilor în condiții de siguranță în această vară. Acesta va fi gratuit, securizat și accesibil tuturor cetățenilor. Disponibil în format digital sau pe hârtie, certificatul va reprezenta o dovadă a faptului că o persoană a fost vaccinată împotriva COVID-19, a obținut un rezultat negativ la test sau s-a vindecat în urma unei infecții.

Sunt multe persoane în România care au avut COVID, dar au dus boala pe picioare, nu au fost la doctor și nu figurează în nicio evidență. Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare, estima recent că numărul acestora ar putea fi de până la 5 ori mai mare decât o arată evidențele oficiale.

Cum ar putea aceste persoane să demonstreze că au imunitate ca să se poată bucura, de pildă, de certificatul verde, pentru a putea călători sau pentru a avea acces la anumite evenimente? Secretarul de stat în Ministerul Sănătății Andrei Baciu a explicat joi seara la Digi24 care ar fi cea mai bună soluție în cazul lor.

„Dacă și-au făcut totuși un test prelevat de un cadru medical, rezultatul pozitiv al acestuia este transmis către DSP sau raportat în platforma Coronaforms și ar trebui să fie în sistem. Dacă totuși nu se găsește în sistem, din punct de vedere teoretic – dar strict teoretic – ar mai fi posibilitatea determinării anticorpilor, care însă nu a putut să fie standardizată. Problema aici este de a seta un base-line, a avea un standard unic pentru determinarea anticorpilor, pe care nu îl avem. Din punct de vedere medical, trebuie să ai date și dovezi științifice foarte solide”, a spus Andrei Baciu.

Andrei Baciu: ”Mergeți în aeroport, vă vaccinați și ai certitudinea că nu intri în carantină când te întorci”

Astfel, aceste persoane trebuie să-și facă un test pentru a putea călători sau pentru a avea acces la anumite evenimente, chiar dacă ele sunt imunizate. „Sau există o soluție și mai bună: să se vaccineze”, a adăugat secretarul de stat, explicând că un test este valabil maximum 72 de ore și, în plus, costă, pe când vaccinul este gratuit.

„Mai mult de atât, facem un test, mergem în Grecia și e posibil ca Grecia să treacă pentru România dintr-un scenariu în altul: din scenariul verde să treacă în scenariul galben sau din scenariul galben să treacă în cel roșu. Pe condițiile existente în acest moment, doar vaccinarea este cea care te scapă de carantină pentru scenariul roșu. Pentru scenariul galben, și un test RT-PCR negativ în ultimele 72 de ore.

Deci, este foarte ușor, oriunde te duci, stai 15 minute, aștepți, nu trebuie să faci nimic special, nu trebuie să inițiezi un proces, să faci o programare. Mergeți în aeroport, vă vaccinați și ai certitudinea că nu intri în carantină când te întorci, dar cel mai important este faptul că-ți oferă o protecție pentru tine și pentru familie”, a arătat Andrei Baciu.

Sursa foto: Arhiva Ciao

Publicat: 04 iun. 2021, 10:19 Autor: Elena Arhiva
Autor: Elena
Deși a studiat Dreptul, Elena Toader iubește să scrie, având o experiență vastă în domeniul jurnalismului. Și-a început cariera în…...
Pe aceeași temă