Copii modificati genetic, asa va arata viitoarea generatie! Metoda folosita e aspru criticata

Publicat: 31 aug. 2019, 16:00 Autor: madalina m. Life

Cele mai recente descoperiri in editarea genetica ar putea ducea la crearea de super-copii. Savantii avertizeaza ca descoperirea ar putea fi folosita ca arma de distrugere in masa!

Cercetatorii chinezi au anuntat recent ca au facut o descoperire majora in tehnologia de editare a ADN-ului, ce ar putea permite crearea de copii modificati genetic, cunoscuti si sub denumirea de „super-copii”, in viitorul foarte apropiat, potrivit South China Morning Post.

Profesorul Yang Hui, liderul celui mai important program chinez de cercetare genetica, a spus ca echipa lui a reusit sa gaseasca o modalitate de a tripla eficienta unui instrument de editare genetica care poate modifica ADN-ul embrionilor umani in mod sigur si cu precizie neimaintalnita.

Tehnologia ar putea fi aprobata pentru teste clinice si tratamente medicale pe oameni in aproximativ unul sau doi ani, dupa ce va fi declarata sigura pentru experimentare pe oameni.

Copii modificati genetic! Probleme ce pot aparea

Savantul chinez, membru al Institutului de Stiinte Biologice din Shanghai, sustine ca instrumentul ar putea deschide calea pentru producerea in mod legal de bebelusi modificati genetic.

Copii modificati genetic, asa va arata viitoarea generatie

Folosind o varianta a metodei de editare genetica CRISPR, Yang si colegii sai au reusit sa editeze embrioni umani ce contineau o mutatie care ar putea cauza defecte la nastere, reusind sa o elimine in 80% din cazuri, conform studiului pe care l-au publicat in mai 2019 in publicatia stiintifica Genome Biology. Spre comparatie, experimente similare facute in trecut au avut o rata de succes de sub 30%.

Tehnica e aspru criticata

In ciuda ratei foarte mari de succes, echipa de cercetatori nu a fost multumita pe deplin de rezultat, considerand ca si esecul utilizarii tehnologie pe un singur embrion creeaza o dilema etica. Boli molipsitoare de la pisica! 

Problema consta in faptul ca metoda CRISPR se bazeaza pe capacitatea celulelor de a auto-repara deteriorarea ADN-ului provocata de modificarea intrusiva. In cazul in care mecanismul de auto-reparare da gres, ar putea duce la aparitia cancerului sau a altor boli.

In momentul de fata, instrumentul produce prea multe mutatii nedorite si este considerat ineficient pentru utilizarea pe oameni, insa profesorul Yang spune ca Statele Unite si China se afla in competitie pentru a rezolva aceste probleme.

Acesta a si atras atentia asupra faptului ca metoda poate fi folosita in scopuri imorale, chiar si ca arma de distrugere in masa.

„Aceasta tehnologie este similara cu cea a producerii armelor si a drogurilor. Utilizarea ei imorala, precum in crearea de super-copii, ar trebui interzisa. (…) Lucram in acelasi spirit ca cei care au creat prima bomba atomica”, a conchis savantul, adaugand ca, precum armele termonucleara, editarea genetica ar putea aduce distrugerea societatii umane daca ar fi scapata de sub control.

sursa: mirror.co.uk

Publicat: 31 aug. 2019, 16:00 Autor: madalina m. Life
Pe aceeași temă