Elevii care nu au putut să dea BAC-ul în prima sesiune, au putut face acest lucru săptămâna aceasta. Totuși, cei care nu vor reuși să treacă examenul de maturitate au la dispoziție mai multe variante de a se angaja. Este suficient să facă niște cursuri de calificare.
Anul acesta, examenul de Bacalaureat s-a desfășurat în condiii speciale, din cauza pandemiei de coronavirus. Astfel, tinerii care nu au avut cum să ajungă la examen în prima sesiune, din cauză că au fost izolați sau s-au aflat în carantină, au putut să susțină probele în această săptămână.
Luni a avut loc examenul scris la Limba și Literatura Română, iar marți la proba obligatorie a profilului. Pe 8 iulie, tinerii au susținut testarea la proba la alegere a specializării. Cei care au studiat în liceu și limba maternă, au dat examenul la această disciplină joi. Rezultatele vor fi afișate astăzi, până în ora 12:00. Tot astăzi, elevii nemulțumiți de notele primite vor putea face contestații, în intervalul orar 14:00 – 19:00. Rezultatele finale se vor afla duminică, după ora 12:00.
Tinerii care nu iau BAC-ul în sesiunea de vară, își pot încerca din nou norocul la toamnă. Dacă nici atunci nu vor obține o medie de trecere, există soluții pentru ca anul să nu fie pierdut în totalitate. Astfel, aceștia vor avea la dispoziție 60 de zile de la terminarea liceului, pentru a depune o cerere la agenția județeană pentru ocuparea forței de muncă. Tinerii pot urma după aceea anumite cursuri de calificare, în anumite meserii.
Școlile postliceale sunt de asemenea o soluție. Studiile durează între 2 și 3 ani și cele mai căutate astfel de instituții de învățământ sunt cele de asistenți medicali. Tinerii au nevoie doar de foaia matricolă a celor 12 clase absolvite, dar trebuie să plătească și taxa de studii. Aceasta diferă în funcție de oraș.
Totuși, chiar dacă unii tineri nu trec din prima examenul de maturitate, nu este indicat să se culce pe-o ureche. Cei care rămân fără diploma de BAC vor avea de suferit în domeniul muncii. Niciun angajator nu va oferi salarii mari celor aflați în această situație.
În plus, meseriile sunt limitate și nu sunt deloc ușoare. Un angajat fără BAC poate lucra, în general, ca și muncitor necalificat, în restaurante, în construcții sau în agricultură. Pentru că în aceste domenii este vorba despre muncă fizică, mulți tineri preferă să rămână șomeri. Anul trecut, media de promovare de la BAC a fost de 63,78%.
Prima sesiune a examenului de Bacalaureat a fost una bună în acest an. S-a înregistrat un record: 232 de absolvenți au obținut media 10 la BAC. Este cea mai bună situație din ultimii 17 ani în țara noastră.