Ce este varicela. Cauze, simptome și tratament

Publicat: 23 mart. 2021, 15:20 Autor: Elena Parenting
Ce este varicela. Cauze, simptome și tratament

Varicela, cunoscută popular sub denumirea de „vărsat de vânt”, este una dintre cele mai frecvente boli ale copilăriei, fiind cauzată de același virus care provoacă apariția Zonei Zoster.

Varicela este o boală extrem de contagioasă, care necesită tratament corespunzător și care poate fi prevenită, astfel încât să fim protejați pe termen lung. Odată ce o persoană a contractat virusul și s-a îmbolnăvit de varicelă, acesta poate rămâne în stare latentă în organism și se poate activa în cazul în care imunitatea este scăzută. Odată ce virusul se activează, se declanșează Zona Zoster.

Trebuie menționat faptul că boala se poate transmite atât de la o persoană care are varicelă, cât și de la una care are Zona Zoster, având în vedere că ambele boli sunt cauzate de același virus.Varicela este o boală care se face o singură dată în viață. Deși varicela este comună în rândul copiiilor, aceasta poate să apară și la adulți. În unele cazuri, poate provoca anumite complicații grave.

Deși sunt destul de rare cazurile în care o persoană face varicelă de două ori, există situații în care, atunci când organismul intră în contact cu virusul pentru a doua oară, pot să apară simptome ușoare precum dureri de cap sau febră, care, însă, se ameliorează destul de repede.

Programele de vaccinare împotriva varicelei sunt considerate cea mai sigură metodă de prevenire a bolii.

Cum se transmite varicela

Varicela se poate transmite atât prin contact direct, prin atingerea persoanei infectate, cât și prin tuse sau strănut. Varicela se transmite frecvent în rândul copiiilor, din cauza faptului că aceștia au un sistem imunitar scăzut în primii ani de viață, dar și pentru că trăiesc în colectivitate la grădiniță sau la școală.

Nivelul de contagiozitate a varicelei este ridicat în primele două zile, înainte de instalarea erupției cutanate, și rămâne așa până la cinci zile după apariția primului val eruptiv.

Factori de risc

Riscul de a face varicelă este mai mare în cazul persoanelor care nu au fost imunizate împotriva virusului, mai ales că este vorba de o boală extrem de contagioasă. Grupurile de risc cele mai expuse sunt următoarele:

 • Copiii cu vârsta cuprinsă între doi și 10 ani, deoarece au un sistem imunitar scăzut;
 • Persoanele care lucrează în școli sau centre de îngrijire a copiilor și care nu au avut varicelă sau nu sunt vaccinate în prealabil;
 • Persoanele care au imunitatea scăzută sau care sunt imunocompromise;

De asemenea, un risc crescut de a face varicelă există și în cazul femeilor gravide, al sugarilor sau al persoanelor care suferă de afecțiuni cronice. Acestea pot dezvolta forme severe ale bolii.

Majoritatea persoanelor care au avut deja varicela sau care sunt vaccinate împotriva acesteia sunt imune la virus. În cazul în care o persoană a fost vaccinată și este, totuși, infectată cu virusul varicelo-zosterian, simptomele sunt cel mai adesea ușoare și trec repede.

Posibile complicații

De cele mai multe ori, varicela este o boală ușoară. Totuși, în unele cazuri, poate provoca următoarele complicații:

 • Infecții bacteriene ale pielii, țesuturilor moi, oaselor, articulațiilor sau vaselor de sânge (septicemie);
 • Deshidratare;
 • Pneumonie;
 • Inflamații la nivelul creierului (encefalită);
 • Sindromul șocului toxic;
 • Sindromul Reye în cazul copiilor și adolescenților care iau aspirină pe durata manifestării bolii.

Semne și simptome ale varicelei

Perioada de incubație a varicelei este de aproximativ 14 zile, iar de la momentul contractării virusului și până la apariția primelor manifestări pot să treacă aproximativ 21 de zile. În prima fază, pot să apară următoarele simptomele ale varicelei:

 • Febra;
 • Lipsa apetitului;
 • Dureri de cap;
 • Oboseală și o stare generală de rău.

În următoarea fază a varicelei, adică în cea eruptivă, care poate dura între șapte și 10 zile, apar următoarele simptome:

 • Pete roșii sau umflături pe piele, care se transformă în vezicule cu lichid și care provoacă prurit (mâncărimi);
 • Apariția veziculelor, care se formează în aproximativ o zi, apoi se rup și curge lichid din ele;
 • Uscarea veziculelor, ce devin apoi cruste și care se vindecă pe parcursul mai multor zile.

Manifestarea principală a varicelei presupune apariția de noi vezicule pentru câteva zile la rând. Astfel, în timp ce apar noi vezicule, altele se pot rupe sau pot fi în faza de uscare și vindecare. Virusul poate fi transmis altor persoane timp de 48 de ore înainte de apariția erupțiilor cutanate și rămâne contagios până când toate veziculele se usucă și devin cruste.

Varicela are o manifestare ușoară în cazul copiilor. În situațiile severe, erupțiile cutanate pot să acopere tot corpul și pot să apară leziuni în interiorul gâtului, la nivelul ochilor și al membranelor mucoase din zona uretrei, a anusului și a vaginului.

Citește și: Ce este difteria. Simptome, cauze și tratament

Tratamentul pentru varicelă

Odată ce a fost confirmat diagnosticul de varicelă, este important ca persoana afectată să nu intre în contact cu alte persoane, astfel încât să fie redus riscul de contaminare. De cele mai multe ori, în cazul copiiilor care nu au alte probleme de sănătate, nu este necesară administrarea unui tratament medicamentos. Cel mai frecvent tratament presupune calmarea mâncărimilor, care pot deveni destul de inconfortabile, cu precădere pe timpul nopții.

Pot fi administrate antipiretice pentru ameliorarea febrei, în timp ce antiinflamatoarele ajută la calmarea durerilor de cap.

În același timp, este recomandat un regim alimentar normal și un consum ridicat de lichide (apă, ceaiuri, sucuri naturale de fructe), pentru hidratarea organismului. Fructele și legumele nu trebuie să lipsească, deoarece aduc un aport de vitamine și minerale. Nu se consumă alimente procesate sau băuturi carbogazoase.

În timpul dușului, nu este indicată folosirea bureților sau a altor obiecte abrazive, pentru a evita ruperea veziculelor. Este recomandat să se evite scărpinarea, deoarece poate duce la apariția cicatricilor și poate încetini vindecarea sau poate crește riscul de infectare a veziculelor. Odată ce acestea s-au infectat, poate fi necesar un tratament suplimentar cu antibiotice.

După ce ultima vezicula s-a transformat în crustă și se desprinde în mod natural, pacientul poate fi considerat vindecat. Din acest moment nu mai există risc de contaminare a altor persoane.

Sursa foto: Profimedia

Publicat: 23 mart. 2021, 15:20 Autor: Elena Parenting
Autor: Elena
Deși a studiat Dreptul, Elena Toader iubește să scrie, având o experiență vastă în domeniul jurnalismului. Și-a început cariera în…...
Pe aceeași temă