Ce este furia laptelui si cum o tratezi. Sfaturi esentiale pentru proasptele mamici

Publicat: 10 ian. 2019, 16:32 Autor: Simona Parenting

Proaspetele mamici se confrunta des cu asa numita "furia laptelui", care in general apare la cinci zile dupa ce au nascut.

Acest fenomen apare atunci cand mama produce mai multe lapte decat este necesar, sau ramane in plus si dupa extragere. In acel moment sanii se transforma, devin tari iar alaptarea devine o adevarata provocare.

Pot fi mai multe cauze care declanseaza furia laptelui, precum intarcarea brusca a copilului, atunci cand se face alaptarea de ceva vreme iar cantitatea de lapte extras sufera modificari bruste sau la scurt timp dupa declansarea lactatiei.

Ce este furia laptelui

Ce este furia laptelui

Dupa ce se declanseaza furia laptelui, apar anumite simptome, care nu trebuie englijate: sanii se inflameaza si dor, la fel si ganglionii linfatici din zona axilara, poate sa apara febra, sanii devin luciosi si apar mici umflaturi la atingere iar mameloanele se aplatizeaza si intaresc.

Pentru a preveni aparitia acesteia, trebuie alaptat cat mai des, chair si de multe ori pe zi, mai ales in primele zile de sarcina. Nu trebuie asteptat ca durerea de sani sa-si faca aparitia.

Un alt lucru important este sa nu se foloseasca deloc suzeta la bebelus, si nici a biberoanelor, pentru ca cel mic sa nu se obisnuiasca cu ele. Iar daca pozitia de alaptare va fi una adecvata, nu ar trebui sa fie probleme.

Cum se trateaza furia laptelui

Daca totusi furia laptelui s-a instalat, sunt cateva solutii pentru a scapa mai repede de aceasta. Cel mai simplu mod este cu dranajul limfatic.

Aceasta are ca scop detensionarea areolei pentru a putea aseza corect bebelusul la san. Trebuie inconjurat sanul cu degetele unul langa altul si presa timp de 3 minute. Cel mai bine ar fi ca acest masaj sa se repede intre mese.

Alaptatul cat mai des este recomandat, putandu-se face asta chiar si de 10 sau 12 ori pe zi. La inceput, un bebelus trebuie alaptat cat mai mult, si nu trebuie asteptat ca acesta sa planga sau sa freamate.

Daca totusi copilul nu vrea laptele mamei sau n-a alaptat suficient, se poate folosi o pompa pentru ca mama sa se mulga singura si sa elimine excesul de lapte.

Un alt truc este cel „babesc”, cu foi de varza, pentru ca au efect anti-inflamator. Se zdrobesc nervurile foilor de varza si se aplica pe san. Ca sa stea fixate, se ia un sutien sau o bustiera peste. Se va reduce caldura in exces si inflamarea tesuturilor.

Publicat: 10 ian. 2019, 16:32 Autor: Simona Parenting
Pe aceeași temă
×