Cazul Onești. Ce s-a aflat despre cei doi bărbați care au fost luați ostatici și apoi omorâți de Gheorghe Moroșan

Publicat: 08 Apr. 2021, 10:50 Arhiva

Cazul Onești. Noi detalii în cazul recent care a cutremurat România. Ce s-ar fi aflat despre cei doi bărbați care au fost luați ostatici de Gheorghe Moroșan, amenințați cu un cuțit și apoi înjunghiați până la moarte în apartamentul din Onești.

În luna februarie, o dublă crimă a avut loc în România. Într-un apartament din Onești, doi bărbați au mers pentru a renova. Acolo, la un pont de-al unui vecin, Gheorghe Moroșan, fostul proprietar al locuinței, s-a prezentat după orele dimineții și i-a luat ostatici pe cei doi bărbați care lucrau, i-a amenințat cu un cuțit, apoi i-a înjunghiat. Potrivit GÂNDUL.ro, cei doi lucrători care erau angajați la combinat nu ar fi trebuit să se afle la locația respectivă, deoarece nu ar fi existat proceduri și norme de detașare a lucrătorilor în afara combinatului. Însă, realitatea este cu totul alta.

”În urma acestor documente obținute de către noi, care nu fac nimic altceva decât să confirme faptul că muncitorii se aflau în acel apartament însă fără o bază legală, se analizează oportunitatea chemării în judecata civilă a Chimcomplex în vederea obținerii de daune pentru familiile celor omorâți în apartamentul lui Moroșan”, transmite avocatul Cuculis.

Comunicatul oficial al companiei pentru care lucrau cei doi bărbați din Onești

Reprezentanții companiei au transmis un drept la replică prin care au explicat concis și clar faptul că cei doi bărbați care au fost uciși erau delegați la apartamentul respectiv.

”Având în vedere faptul că în spațiul public au fost lansate o serie de acuzații referitoare la o presupusă nerespectare de către compania noastră a legislației muncii, în ceea ce privește delegarea celor doi angajați care și-au pierdut viața la Onești, înțelegem să aducem următoarele clarificări:

Compania noastră a emis o circulară internă pe data de 01.04.2021 de reamintire a procedurilor și normelor de prestare a activității în exteriorul combinatului. Acesta este un demers periodic, de reinstruire a angajaților cu privire la procedurile interne.

Angajații uciși la Onești erau delegați la apartamentul din proprietatea companiei. Delegarea acestora s-a efectuat în conformitate cu legislația muncii, precum și cu pregătirea și calificările profesionale ale acestora, astfel încât dânșii să-și poată exercita atribuțiile de serviciu din fișa postului.

Avocatul familiilor victimelor face o confuzie între detașare și delegare. Delegarea presupune exercitarea temporară, din dispoziția angajatorului, de către salariat, a unor lucrări sau sarcini corespunzătoare atribuțiilor de serviciu în afara locului său de muncă.

Angajații uciși la Onești erau delegați la apartamentul din proprietatea companiei, și nu detașați, astfel cum se susține nefondat. De esența detașării este schimbarea angajatorului, situație care nu este aplicabilă în cazul dat.

Informațiile care au apărut în presă privind o posibilă încălcare a legislației muncii sunt speculații fără fundament juridic, prin care se încearcă deturnarea atenției publice de la gravitatea faptelor comise de criminal. Compania înțelege însă încercările de discreditare lansate de cei ce au interese mercantile speculative, cu unicul scop de a obține beneficii de ordin financiar, profitându-se de suferința familiilor celor două persoane care și-au pierdut viața în tragicul eveniment din data de 01.03.2021.

Compania se concentrează pe reintrarea în normalitate după tristul eveniment și așteptă ca instituțiile statului să facă dreptate, în cazul pierderilor acestor vieți. La fel ca și până acum, reprezentanții companiei sunt disponibili să răspundă oricăror solicitări de clarificare.

În măsura în care numele companiei va fi în continuare utilizat în vehicularea de informații neadevărate se vor întreprinde demersuri legale împotriva celor care se fac vinovați de astfel de fapte”, au transmis reprezentanții companiei.

Cine sunt victimile criminalului din Onești, cel care a luat ostatici doi muncitori, iar apoi i-a omorât

Unul dintre bărbații sechestrați avea vârsta de 38 de ani, Silviu Iștoan, iar cel de-al doilea avea 55 de ani și se numește Dan Palatu, ambii electricieni. Bărbatul de 38 de ani rămăsese orfan de mamă la vârsta de trei ani, a fost crescut de tată, alături de fratele său.

Vă reamintim faptul că, doi muncitori care renovau un apartament în Oneşti, judeţul Bacău, au fost omorâţi de Gheorghe Moroşan, fostul proprietar, în vârstă de 68 de ani, supărat că fusese evacuat. Poliţia a deschis focul pentru a intra în apartamentul unde agresorul a ţinut cei doi muncitori ostatici, după ce negocierile dintre agresor şi forţele de ordine au eşuat. Acesta i-a înjunghiat pe cei doi muncitori, unul dintre ei murind pe loc şi altul la spitalul din Oneşti.

Sursă foto: arhivă Ciao

Publicat: 08 Apr. 2021, 10:50 Arhiva
Pe aceeași temă