Cat plastic mancam intr-o singura saptamana, fara sa stim! Totul e cauzat de poluare!

Publicat: 16 iun. 2019, 10:37 Autor: madalina m. Viral

Daca v-ati intrebat vreodata ce cantitate de plastic ingeram, fara sa stim, raspunsul e unul foarte socant.

Cat plastic mancam intr-o singura saptamana? S-a descoperit de curand ca e vorba despre o cantitate alarmanta. Intregul fenomen are loc din pricina poluarii cu micro-plastic, tot mai daunatoare, de la un an la altul.

Poluarea de pe intreaga Terra a devenit foarte raspandita, iar oamenii inghit si respira particulele de plastic, fara a avea idee de acest lucru. Un studiu realizat de catre specialistii de la Universitatea din Newcastle, in Australia.

Cat plastic mancam intr-o singura saptamana

Specialistii din Australia au vrut sa stabileasca in exact despre ce cantitate este vorba. Rezultatele experimentului au fost cat se poate de socante. In acest sens au fost compilate peste 50 de studii despre poluare si efectele nocive ale acesteia.

Concluzia a fost ca o singura persoana ajunge sa inghita aproximativ 52.000 de micro-particule de plastic, in fiecare an! La aceasta cantitate se mai adauga alte 90.000 de micro-particule, daca e vorba de persoane care sa consume apa imbuteliata.

Cat plastic mancam intr-o singura saptamana, fara sa stim

In cazul in care este vorba de apa de la robinet, cantitatea este una ceva mai mica, de 4.000 de astfel de particule microscopice. Totul depinde de cat de poluata este zona in care locuiti, sustin specialistii australieni. La fel, conteaza foarte mult si stilul de viata, dar si locul de munca pe care il are un individ. Astfel, daca e vorba despre o zona foarte poluata, cantitatea de micro-plastic ingerata este de 121.000.

Alaturi de apa, puteti ingera plastic si daca veti consuma fructe de mare, bere sau sare care provine din zone marine. Nivelul creste pe masura trecerii timpului si cantitatea a fost comparata cu echivalentul in greutate al unui card de credit.

Ceea ce inseamna ca anual, fiecare individ ar inghiti nu mai putin de 250 de grame de plastic! A fost pentru prima oara cand oamenii de stiinta au putut sa puna la dispozitie un calcul precis al acestei cantitati. Acest lucru va ajuta, pe viitor, la detectarea potentialilor toxici omului.

Doar in Statele Unite ale Americii, 94,4% dintre probele efectuate pe apa de la robinet au aratat ca acestea contineau fibre de plastic. Pe cand in Europa, procentul este de 72,2%. Inca de la inceputul anilor 2000, o treime din cantitatea de plastic produsa a ajuns in natura.

„Este un semnal de alarma pentru guverne, materialele plastice nu doar polueaza raurile si oceanele, ne ucid doar viata marina, ci sunt si in fiecare dintre noi”, a fost de parere savantul Marco Lambertini.

sursa: metro.co.uk

Publicat: 16 iun. 2019, 10:37 Autor: madalina m. Viral
Pe aceeași temă