Blestemul moastelor Cuvioasei Parascheva. Ce se spune despre aceasta sfanta

Publicat: 13 oct. 2018, 16:58 Autor: D. C. News 3

Toti romanii o sarbatoresc pe 14 octombrie si an de an merg in pelerinaj la moastele ei.

Dar putini oameni stiu despre blestemul moastelor Cuvioasei Parascheva. Vesmintele ei se schimba an de an, intr-un ritual secret si bine pus la punct. Schimbarea veşmintelor Cuvioasei Parascheva se face de cinci ori într-un an. Se realizeaza de catre preoti dupa o randuiala pe care o respecta de ani buni.

Cele cinci momente când se schimbă veşmintele sunt: „după ziua hramului din luna octombrie (acum veşmintele sunt schimbate în primul rând pentru că ele se murdăresc); de Crăciun, Sfânta primeşte un veşmânt nou; la începutul Postului Mare (acum acesta are o culoare mai închisă tocmai pentru a sublinia perioada postului atât de important pentru creştini); în ajunul Învierii Mântuitorului Iisus Hristos veşmântul este schimbat iarăşi cu unul alb (el rămând până după Rusalii) şi, în sfârşit, după Perioada sărbătorilor închinate Învierii”.

La ritual participa câţiva preoţi ai Catedralei Mitropolitane, iar pe durata acestui eveniment biserica este închisă. De obicei, ritualul are loc seara, după ora 22.00.

„Ceremonialul inveşmântării Sfintei Parascheva începe prin cântarea Troparului Sfintei, după care toţi preoţii participanţi se închină şi sărută sfintele moaşte. Alături de racla Sfintei, slujitorii Catedralei aşază două mese special pregătite pentru această ocazie. Pe acestea sunt aşezate sfintele moaşte. Vechiul veşmânt este prins peste moaştele Sfintei Parascheva cu mai multe agrafe care sunt înlăturate acum, sfânta rămânând doar în vechiul acoperământ sigilat de domnul Vasile Lupu şi Mitropolitul Varlaam al Moldovei”, se arată în cartea „Cuvioasa Parascheva, sfânta populară a Ortodoxiei în istoria şi evlavia poporului român”.

Blestemul moastelor Cuvioasei Parascheva dateaza din 1641

Blestemul moastelor Cuvioasei Parascheva. Ce se spune despre aceasta sfantaDupă ce este aşezat veşmântul cel nou pe sfintele moaşte şi după ce s-a terminat de rostit Acatistul Sfintei Parascheva, preoţii participanţi, cântând troparul sfintei, aşează moaştele sfintei în raclă.

Coroana de pe capul Cuvioasei Parascheva a fost donata de catre o credincioasa din Bucuresti. Cantareste 1.700 de grame si e din aur de 18k. Valoreaza 180.000 de lei. A fost realizata in 2007 la Monetaria Statului. Vesmintele cu care aceasta e schimbata sunt primite de catre preoti de la diversi credinciosi.

Blestemul moastelor Cuvioasei Parascheva. Ce se spune despre aceasta sfantaVesmintele au forma unei cruci de 2,5 m lungime si 1 metru latime. Sunt confecţionate dintr-un material special sau din catifea brodată. Se confectioneaza la Mănăstirea Galata şi Mănăstirea ‒Sfântul Atanasie”-Copou din Iaşi, Mănăstirea Văratec din judeţul Neamţ, Mănăstirile Pasărea şi Ţigăneşti din Arhiepiscopia Bucureştilor.

Blestemul moastelor Cuvioasei Parascheva. Ce se spune despre aceasta sfantaPrimul vesmant pus in 1641 pe moaste este pastrat. E sigilat si nu se da jos. Pe sigiliu se afla inscris blestemul domnitorului Vasile Lupu şi al Mitropolitului Varlaam: „blestemat să fie cel care va împraştia vreodată Moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva”, informeaza adevarul.ro.

Publicat: 13 oct. 2018, 16:58 Autor: D. C. News 3
Pe aceeași temă