ATENŢIE! Poluarea aerului, asociată cu un risc mai ridicat de depresie și sinucidere

Publicat: 19 dec. 2019, 10:13 Autor: Hermina Hagianu News
ATENŢIE! Poluarea aerului, asociată cu un risc mai ridicat de depresie și sinucidere

 Expunerea la aer poluat este asociată cu un risc mai ridicat de depresie și sinucidere, potrivit primei analize a unor studii realizate pe acest subiect, citată de The Guardian.

În timp ce efectele poluării asupra organismului sunt binecunoscute, o analiză a mai multor studii recente sugerează că acest fenomen afectează și sănătatea mintală.

Profesorul Isobel Braithwaite, de la University College din Londra, Marea Britanie, și colegii săi au analizat 25 de studii publicate până în 2017, cercetând asocierea dintre poluare și sănătatea mintală.

Aceștia au descoperit că persoanele care locuiesc într-o zonă în care nivelul de poluare este de două ori mai mare decât limita maximă impusă de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) – PM 2.5 – prezintă cu 10% mai multe riscuri de a dezvolta depresie comparativ cu cei din regiunile unde nu sunt depășite aceste măsurători.

Recomandările OMS spun că nivelul de particule în suspensie (un amestec complex de particule foarte mici și picături de lichid) PM 2,5 nu ar trebui să depășească, în medie, 10 micrograme pe metru cub de aer pe parcursul unui an. În Londra, de exemplu, media este de 13,3 micrograme, iar în New Delhi, de 133.

În ceea ce privește suicidul, o asociere a fost descoperită în cazul expunerii pe termen scurt – trei zile – la un nivel de poluare ușor mai mare, PM 10. La fiecare creștere a acestui tip de nivel de poluare cu 10 micrograme pe metru cub, riscul de suicid se mărește cu 2%.

Braithwaite spune că aceste concluzii sunt importante pentru punerea la punct a unor politici mai eficiente în ceea ce privește poluarea aerului.

Aceasta a mai spus că studiile privind o posibilă legătură între poluarea aerului și sănătatea mintală sunt cu decenii în urma celor care analizează asocierea dintre același fenomen și starea de sănătate fizică, însă, în aproximativ zece ani, specialiștii ar putea obține un tablou mai clar privind acest subiect.

Ioannis Bakolis, profesor la King’s College din Londra, a comentat concluziile acestei analize, explicând că este interesant faptul că asocierea dintre expunerea la aer poluat și depresie a fost constatată peste tot în lume, în cadrul unor studii realizate după diverse metode.

Nu se cunoaște mecanismul exact care stă în spatele acestei asocieri, dar există numeroase dovezi că micile particule pot intra în sâmge și ajunge ulterior la creier. Aerul poluat provoacă și inflamație în organism, ce poate duce la instalarea depresiei, afectând, totodată hormonii stresului.

Totuși, rămâne de studiat cum influențează aceste asocieri alți factori, precum nivelul ridicat de zgomot sau zonele cu spații verzi generoase.

Echipa lui Braithwaite nu a găsit o asociere între expunerea la aer poluat și psihoză sau tulburare bipolară, ci numai privind anxietatea.

Publicat: 19 dec. 2019, 10:13 Autor: Hermina Hagianu News
S-a alăturat presei în anul 2016, inițial în trustul Intact Media Group, iar din 2019 este redactor la publicația CIAO.RO,…...
Pe aceeași temă