Atenție! Părinţii care nu îşi lasă copiii să meargă la şcoală de teama îmbolnăvirii cu noul coronavirus riscă dosar penal

Publicat: 09 sept. 2020, 08:44 Autor: Elena Arhiva
Atenție! Părinţii care nu îşi lasă copiii să meargă la şcoală de teama îmbolnăvirii cu noul coronavirus riscă dosar penal

Părinții care nu își vor lăsa copiii la școală de teama coronavirusului riscă sancțiuni grave! În acest moment există două legi care prevăd sancţiuni pentru părinţii care nu îşi lasă copiii la şcoală. Aceștia pot primi amenzi de la 100 la 1000 de lei, pot presta muncă în folosul societăţii şi pot risca să li se întocmească şi dosar penal.

Sute de părinţi privesc cu groază la numărul în creştere al cazurilor de îmbolnăvire cu COVID-19 şi se gândesc la variantele legale pe care le au la îndemănă pentru a proteja sănătatea copiilor la începerea noului an şcolar.

„Dreptul la educaţie al copilului nu este ceva opţional, este ceva stabilit prin constituţia României şi oricine încalcă acest drept răspunde. Această raspundere vine în conformitate cu prevederile din două legi importante, Codul Penal. articolul 380 şi articolul 360 din Legea Educaţiei Naţionale”, a declarat Marius Nistor, liderul Federaţiei Sindicale „Spiru Haret”, la Antena3.

„Această sancţiune poate fi acordată doar în condiţiile în care Consiliul de Administraţie al unităţii şcolare sesizează autorităţile locale, iar autorităţile locale vor timite un agent constatator. Până în momentul de faţă, un asemenea articol nu s-a aplicat niciodată pentru că nu s-au stabilit cine sunt agenţii constatatori. Iar amenzile de la 100 de lei la 1000 de lei sau muncă în folosul comunităţii, ştim foarte bine, că nu sperie pe nimeni”, a mai spus Marius Nistor.

În ce condiții pot opta părinții pentru școala exclusiv online

Copiii care suferă de boli cronice sau au în familie persoane din categorii de risc pot face școala doar online, pentru a evita riscul infectării cu COVID-19.

Părinții trebuie însă să ducă la școală o adeverință de la medicul de familie pentru acest lucru, spune ministrul Educației, Monica Anisie, la Digi 24.

Părintele trebuie să evalueze starea de sănătate a membrilor de familie și, dacă părintele consideră că este o situație care ar putea să genereze o boală suplimentară pentru membrii familiei, poate opta pentru învățarea online. Am experimentat deja acest lucru în perioada pregătirii pentru examenele naționale, a spus Anisie.

Este suficient să anunțe școala că are un caz de îmbolnăvire în familie și să prezinte un document în acest sens, pentru că există posibilitatea ca fiecare să aleagă varianta statului acasă, însă Ministerul Sănătății a prevăzut acest lucru, că vor putea desfășura activitățile educaționale în sistem online. Prin urmare, școala trebuie să asigure posibilitatea de a continua învățarea de acasă, a spus ministrul.

Publicat: 09 sept. 2020, 08:44 Autor: Elena Arhiva
Autor: Elena
Deși a studiat Dreptul, Elena Toader iubește să scrie, având o experiență vastă în domeniul jurnalismului. Și-a început cariera în…...
Pe aceeași temă