Arafat, despre ajutorul internațional pentru Colectiv: „Noi aveam nevoie de paturi, nu de transport”

Publicat: 02 Nov. 2019, 15:17 News 2
Arafat, despre ajutorul internațional pentru Colectiv: „Noi aveam nevoie de paturi, nu de transport”

Raed Arafat a declarat, sâmbătă, că în cazul tragediei de la Colectiv a discutat despre activarea Mecanismului de Protecție Civilă Europenă.

Arafat, despre ajutorul internațional pentru Colectiv. Acesta susține că necesitatea României nu era de transport, ci de paturi pentru marii arși, pentru care medicii din străinătate au venit să vadă situația la fața locului

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), Raed Arafat, a explicat, sâmbătă, pe Facebook, de ce nu a fost activat Mecanismul de Protecție Civilă Europeană în cazul tragediei de la Colectiv, de acum patru ani.

Arafat, despre ajutorul internațional pentru Colectiv

Raed Arafat, după incidentul de la Vama Veche

„În situația care a avut loc la noi, tragedia de la Colectiv, personal am luat legătura cu cineva de la Protecția civilă Europeană și am discutat cu ei oportunitatea activării mecanismului. Era clar că activarea mecanismului nu putea să ne aducă ceva major în plus.

O să explic asta foarte clar de ce. Puteam să beneficiem foarte mult dacă aveam nevoie de resurse de transport de exemplu. Dar nu era cazul. Am avut avioanele noastre, am apelat la avionul NATO. Deci nu exista o nevoie pe care nu o putem acoperi.

Nevoia noastră era de paturi, de locuri, iar în Mecanismul de Protecție Civilă Europeană există anumite resurse care sunt resurse voluntare care le oferă țările și le pun sub Mecanism. Aceste resurse pot fi solicitate de țările care au dezastre sau catastrofe (…). Din acest mecanism paturile de spitale nu fac parte din aceste resurse”, explică Raed Arafat.

Șeful DSU afirmă că România putea acționa mecanismul punând pe site că după tragedia de la Colectiv este nevoie de paturi pentru marii arși, însă timpul a fost scurtat prin discuții bilaterale.

„Cum funcționează? Pui pe mecanism (pe site-ul oficial – n.r.) că vrei paturi pentru pacienți. Mecanismul anunță asta la toate țările membre ale Mecanismului. Sunt țări care au nivel de sistem sanitar ca și România sau poate sub România sau peste România și toate aceste țări primesc acest apel, după care țările respective urmează să contacteze spitalele să verifice, să comunice tot pe site-ul mecanismului, în scris, că au găsit un număr de paturi.

Dar mecanismul nu se mai ocupă de partea de plată și de tot. Atunci ne revenea nouă să intrăm în legătură bilaterală cu aceste spitale și să începem să discutăm de transfer de plată, de toate aspectele pe care noi le-am făcut pe linie bilaterală. Acest lucru ar fi întârziat foarte mult, de fapt nu ar fi facilitat transferul sau nu ar fi grăbit transferul.

Mai mult decât atât, puteam să avem țări care nu au capacități reale pentru pacienții mari arși dar să ofere pentru solidaritate un număr de paturi și putea să existe ca țările care au paturi de nivel înalt pentru marii arși să nu ofere în primă fază pentru că era și weekend și până se mișcau să ofere putea fi tardiv”, a explicat Raed Arafat.

Publicat: 02 Nov. 2019, 15:17 News 2
Pe aceeași temă