Aperitive de post. Idei delicioase și rapide

Publicat: 21 nov. 2019, 16:19 Autor: alina.serea Retete & Diete
Aperitive de post. Idei delicioase și rapide

Aperitive de post pot fi făcute într-o mullțime de variante. Aperitive de post cu ciuperci, cu pește, reci sau calde, toate sunt absolut delicioase și rapid de făcut.

Perioada postului poate fi o provocare, însă cu puțină inspirație poți obține aperitive de post foarte gustoase cu care să-ți impresionezi familia și prietenii. Iată o selecție a celor mai bune aperitive de post:

Aperitive de post cu pește

Platou cu aperitive de post cu pește
Aperitive de post cu somon

Aperitiv de post cu somon și avocado

  • 200 g de somon afumat
  • 2 avocado copti
  • 1 lamaie

Mod de preparare: 

Cureți avocado. Tai pâinea în bucăți mici, pătrate sau rotunde. Renunță la coajă. Faci o pastă din avocado și zeamă de lămâie, astfel te asiguri că avocado nu se oxidează. Pui pe feliuțele de pâine pastă de avocado, somon și gata! Un deliciu!

Aperitiv cu ardei gras si ansoa

2 ardei grasi galbeni
2 ardei grasi rosii
100 g de ansoa
2 catei de usturoi
3 linguri de de lapte de cocos
1 legatura de patrunjel verde
1 lingura de ulei de masline
1 lingura de unt de cocos

Mod de preparare:

Ardeii se spală, se scurg, se taie în patru, se curată de semințe. Se pun pe o tavă unsă cu unt sau ulei la copt în cuptorul încins în prealabil, pentru 30-40 de minute, pân ace coajă se înmoaie. Între timp fileurile de anșoa se pisează împreună cu usturoiul. Pastă de peste se călește în unt, amestecat cu uleiul de măsline, la foc moderat. Amestecând ușor, se adaugă laptele și pătrunjelul tocat. Se scot ardeii din cuptor, se lasă la răcit, se curată de coajă, se umplu cu pastă de anșoa și se modelează rulori.

Aperitive de post cu ciuperci

Chiftelute de post cu scobitori infipte
Chiftelute de post

Chifteluțe cu ciuperci

  • 15 ciuperci mai mari
  • 2 felii de pâine
  • 2 cepe
  • 4 căţei de usturoi
  • 1 frunză dafin
  • 3 linguri făină
  • 3 linguri orez
  • piper
  • sare
  • cimbru
  • oregano
  • ulei

Mod de preparare:

Fierbem orezul în apă sărată vreme de 20 minute. Curățăm ciupercile și le fierbem 10 minute împreună cu câteva boabe de piper, sare, oregano și 1 frunză de dafin. După ce le-am scurs de apă, le tocam mărunt. Adăugăm peste ele ceapă și usturoiul tocate, orezul și le pasăm cu blenderul. Adăugăm feliile de pâine înmuiate în apă și stoarse, făină și condimentăm după gust cu piper, sare și cimbru. Omogenizăm compoziția, formăm chiftelele, le dăm prin făină și le prăjim în ulei încins. Nu faceți chiftelele prea mari, pentru a nu rămâne necoapte la mijloc. După ce s-au rumenit, le scoatem pe șervețele absorbante pentru a elimina excesul de ulei. Se pot servi cu hrean.

Citește și: Mâncăruri de post delicioase. Ce poți mânca în Postul Crăciunului

Aperitive de post reci

1 conopidă mică
1 ardei gras roșu
măsline verzi
ceapă verde sau roșie
1 linguriță ghimbir ras
1 ardei iute (este un foarte bun antioxidant și accelerează și tranzitul intestinal)
1 legătură pătrunjel verde
1/2 lămâie

Mod de preparare:

Se pune la fiert conopida și apoi se taie feliuțe. Se taie bucățele mai mici ardeiul gras, măslinele verzi, ardeiul iute. Se presară deasupra linguriță de ghimbir ras și 1 legătură de pătrunjel verde tăiat mărunt. Se stroește cu 2 linguri de ulei măsline și zeamă de la 1/2 de lămâie . Amestecăm și servim .

Aperitive de post cu foietaj

Aperitiv rapid cu foietaj și legume

  • -1 kg de foietaj
  • -1 vanata
  • -1 dovlecel
  • -100 g ciuperci
  • -2-3 rosii
  • -anghinare
  • -masline
  • -ceapa sau praz….
  • -500 g brânză tofu
  • -3-4 linguri ulei de maline
  • -2 catei de usturoi
  • -piper

Mod de preparare:

Foietajul se întinde pe masă și se taie pătrate sau dreptunghiuri cam cât jumătate de palmă (cam de 8-10 cm). Deasupra se presară brânză rasă, în strat generos.Legumele se tăie felii, apoi se pun în castronele separate și se presară puțină sare pe ele. Dovleceii și vinețele se lasă 10 minute, apoi se scurg de apa. Uleiul se amestecă împreună cu usturoiul pisat și se toarnă peste legume, apoi se amestecă. Usturoiul și uleiul vor da un gust deosebit.

Pe fiecare bucată de foietaj se pune un singur fel de legume, apoi se presară cu puțin piper proaspăt măcinat.
Se coc în cuptorul preîncălzit la foc mare, cam 200-220 de grade, pentru 10-15 minute, până când foietajul devine auriu.

Citește și: Sarmale de post cu ciuperci. Rețete delicioase și rapide

Aperitive de post pentru pomană

Ciuperci umplute

Ciupercile umplute reprezintă un aperitiv clasic, iar o umplutura din legume delicioase poate fi la fel de apetisanta că aceea din cașcaval. Ele sunt foarte bune că mâncare de post pentru pomană și le poți prepară chiar înainte de a pune masă, deoarece sunt mai bune atunci când sunt calde.

Ingrediente:

  • 20 de ciuperci
  • 2 ardei grasi rosii
  • 3 cepe (2 galbene si una rosie)
  • 1 capatana de usturoi
  • 1 lingurita de oregano
  •  cateva fire de busuioc
  • 6 linguri de crutoane maruntite sau miez de paine proaspat
  • 1 ceasca de patrunjel proaspat
  • 2 linguri de ulei de masline
  •  zeama de lamaie
  •  sare si piper dupa gust

Mod de preparare: 

Spală și curată ciupercile bine, pune-le într-o tavă acoperită în prealabil cu hârtie de copt și introdu-le la cuptor. Scoate-le abia atunci când iese zeamă din ele și scurge-le bine pe un prosop de bucătărie.Toacă mărunt cozile de la ciuperci, ceapă, usturoiul, ardeiul gras și pătrunjelul.  Încălzește uleiul de măsline într-o tigaie, adaugă legumele mărunțite și înăbușă-le puțin. Condimentează ingredientele cu oregano, sare și piper. Ține tigaia pe foc aproximativ 5 minute, până se înmoaie ardeiul și ceapă.

Mută într-un castron umplutura și, după ce s-a răcit puțin, adaugă pătrunjelul și crutoanele. Amestecă bine toate ingredientele. Tapetează din nou tavă cu o hârtie de copt și aranjează ciupercile cu gaură în sus. Umple-le cu amestecul de legume preparat și introdu tavă la cuptor pentru încă 15 minute.

Aperitive de post pentru mese festive

Chitelele din soia cu susan sunt foarte bune și aspectuoase, numai bune pe post de aperitive de post pentru mese festive

Ingrediente: 

  • 300 gr soia granule
  • 120 gr faina alba
  • 4-5 catei usturoi
  • 50 ml apa minerala
  • 50 ml ulei
  • sare, piper macinat
  • seminte susan

Mod de preparare:

Punem granulele de soia la fiert în apa cu sare timp de 30 minute. Strecurăm și lăsăm la scurs după care stoarcem între mâini soia să iasă bine apa .
Soia stoarsă o așezam într-un vas ,adăugăm 120 gr făină , usturoiul pisat( usturoi puteți adaugă mai mult sau mai puțin după gustul fiecăruia) , sare , piper după gust. Amestecăm până se omogenizează totul, apoi treptat continuând amestecarea adăugăm 50 ml apa minerală și 50 ml ulei până se încorporează totul. Trebuie să obținem un amestec omogen.
Cu mânile umezite în apa rece formăm chifteluțele de mărimea dorită și le tăvălim prin semințele de susan. Într-o tavă tapetata cu hârtie de copt așezam chiftelele și le dăm la cuptorul încins până se rumenesc. Le putem servi cartofi păi , sau cu diferite sosuri .

Gustări de post rapide

Legumele și fructele proaspete sunt întotdeauna cea mai bună variantă pentru gustări rapide de post. De asemenea, fasolea bătută, humus, salata orientală de post pot fi o gustare rapidă.

Chec aperitiv de post

Chec aperitiv de post este foarte simplu de făcut și absolut delicios.

Chec aperitiv de post fara ou

Ingrediente:

  • 2 căni făină
  • 1 cană zahăr
  • 1/2 cană ulei
  • 1 lingură zahăr vanilat
  • 1 cană apă
  • 1 praf de copt
  • 3 linguri nucă de cocos
  • 2 linguri cacao neagră
  • 2 linguri dulceaţă de vişine

Mod de preparare: 

Se pune intr-un vas zaharul, uleiul, apa, faina si zaharul vanilat si apoi se amesteca cu un tel pana se obtine o compozitie omogena. De aici se imparte compozitia in doua, iar intr-una din ele se pune dulceata de visine si cacao, pe cand in cealalta nuca de cocos.

Se unge in prealabil o tava cu ulei, se tapeteaza cu faina si se pun cele doua compozitii, altenandu-le.
Compozitia se coace timp de 45 de minute la foc mediu. Checul o sa crape putin, dar fara griji, ca asa trebuie. Dupa ce este gata, il scoateti din cuptor si il lasati 10 minute in tava. Peste 10 minute il scoateti din tava, lasandu-l sa se racoreasca, iar la final se pudreaza cu zahar.

Citește și: Rețete de paste de post

Publicat: 21 nov. 2019, 16:19 Autor: alina.serea Retete & Diete
Pe aceeași temă