Mâncăruri de post delicioase. Ce poți mânca în Postul Crăciunului

Publicat: 14 nov. 2019, 19:39 Autor: alina.serea Retete & Diete
Mâncăruri de post delicioase. Ce poți mânca în Postul Crăciunului

Dacă ești în căutarea unor mâncăruri de post și ai rămas fără inspirație, iată o selecție a celor mai gustoase și rapide mâncăruri de post, atât pentru mic dejun și prânz, cât și pentru cină.

Mâncăruri de post, legume la cuptor
Legume la cuptor. Mâncăruri de post simple și rapide

Dacă ești pregătit să ții postul, este bine să știi că există mâncăruri de post cel puțin la fel de delicioase ca și cele dulce. Ba chiar, unele dintre ele s-ar putea să-ți placă chiar mai mult.

Mâncăruri de post – 3 rețete rapide

Iată 3 cele mai simple rețete de mâncăruri de post:

Salată de fasole boabe

Mâncăruri de post, salată de fasole
Mâncăruri d epost rapide: salată de fasole

Ingrediente:

  • 500 g fasole boabe la conservă
  •  1 gogosar
  •  1 ceapa rosie
  •  sucul unei lămâi (sau oțet balsamic)
  •  3 linguri ulei
  •  sare
  •  piper
  •  2 castraveți
  •  mărar

Mod de preparare:

Fasolea se scurge, se clătește și se amesteca bine cu gogosarul taiat cubuleţe si ceapa frecata cu un pic de sare. Se adauga suc strecurat de lamâie si ulei, mărar tocat si se amesteca, potrivind gustul de sare si piper.

Fasole verde de post, la tigaie

Ingrediente:

  • 600 g fasole verde
  •  5 roșii medii
  •  6 căței de usturoi tocați
  •  3-4 cepe medii
  •  sare, piper, mărar și pătrunjel tocat – după gust

Mod de preparare:

Fasolea verde se taie în bucăţi de 2-3 cm şi se opăreşte un pic în apă cu sare. Se dă sub un jet de apă rece şi se lasă la scurs.
Ceapa se toacă mărunt şi se aruncă în tigaia cu ulei încins, amestecând continuu. Când devine transparentă, se adaugă în tigaie fasolea verde şi jumătate din cantitatea de roşii. Se lasă 5 minute pe foc, până se sting roşiile.
Se adaugă şi restul de roşii, verdeaţa şi usturoiul şi se lasă sub capac până când fasolea e fiartă. Se mai prăjeşte fără capac încă un minut şi se serveşte fierbinte.

Cartofi la cuptor cu ierburi aromate

Ingrediente:

  • 500 g cartofi
  •  2 linguri unt topit sau ulei de măsline
  •  sare și piper după gust
  • arome, la alegere: praf de ceapă, usturoi deshidratat, rozmarin, cimbru, oregano, pătrunjel, boia, mărar, tarhon etc.

Mod de preparare:

Spală și taie cartofii ca pentru prăjit. Într-o tavă care nu lipește (poți pune dedesubt și o hârtie de copt), toarnă uleiul de măsline sau untul topit. Toarnă peste și aromele alese. Adaugă cartofii tăiați peste și amestecă bine cu mâinile, să se îmbrace în uleiul aromatizat. Dă la cuptor până când se pătrund și se rumenesc. Întoarce-i cu un clește, din când în când, pe partea cealaltă, ca să se rumenească uniform.

Ce poți mânca în post

Nutriţioniştii recomandă celor care țin post să fie cumpătați din punct de vedere alimentar,  să continue să consume alimente sănătoase, bogate în vitamine. și înlocuirea cărnii cu soia. Aceasta poate fi folosită pentru chifteluţe, pentru sărmăluţe vegetale sau pentru şniţele. O pungă de soia costă mai puţin de 2 lei în magazine. Tot pe soia pun bază şi cei care vor lactate. Extrasul din boabe de soia este un bun înlocuitor al laptelui,  iar brânza tofu se poate găsi în supermarketuri, dar şi în magazinele care comercializează produse naturale.

Ca mâncăruri de post pot fi alese pastele cu legume proaspete trase la tigaie, iar pentru preparatele româneşti putem mânca tocăniţă de ciuperci cu mămăliguţă, ciulama de ciuperci cu mămăliguţă, ciorbă de fasole, fără carne, bineînţeles.

La dispoziţia celor ce postesc mai sunt o multitudine de legume de toamnă cu care se pot prepara tot felul de tocăniţe sau salate. Ciuperci gătite în toate felurile, cartofi,  fasole sau varză sunt numai câteva dintre legumele care îi vor ajuta pe cei ce postesc să treacă postul Crăciunului fără înfometare. De asemenea, fructele asigură necesarul de energie.

Mic dejun de post

  • Pateu de ciuperci și caju de post

Ingrediente:

  • 250 g ciuperci (de preferabil champignon)
  •  50 g caju
  •  1 ceapă mică
  •  2 linguri ulei de cocos
  •  1 lingură pătrunjle proaspăt tocat
  •  sare și piper după gust

Mod de preparare:

Călește caju-ul într-o tigaie la foc mediu până se rumenesc ușor. (Sau în cuptor, dacă ți-e mai ușor așa). Toacă ceapa mărunt și călește-o în uleiul de cocos, la foc mediu, până devine transparentă. Scoate ceapa și pune ciupercile în tigaie, lăsându-le până se rumenesc. (le vrei prăjite nu călite, așa că nu le îngrămădi)

Cu ajutorul unui robot de bucătărie, mărunțește caju-ul până devine fin. Adaugă restul de ingrediente (ciupercile, ceapa, pătrunjelul tocat în prealabil,sarea și piperul) până obții o pastă mătăsoasă.

Prânz de post

  • Supă de găluște de post

Ingrediente:

  • 2 morcovi
  •  2 cepe
  •  1păstârnac
  •  1 țelină
  •  pentru găluște: 4 linguri de făină, 4 linguri de griș, 1 lingură amidon, 1 ceapă tocată mărunt
  •  sare, boia și piper, după gust
  •  1 legătură pătrunjel

Mod de preparare:

Taie mărunt ceapa, morcovul, păstârnacul, țelina (pe ultimele 3 le poți da pe răzătoare chiar, dacă îți e mai ușor). Asezonează cu sare, piper și boia și lasă la călit într-o oală înaltă, până se înmoaie. Adaugă peste 2 litri de apă. Lasă la fiert 10-15 minute.

Între timp, ocupă-te de găluște. Combină făina cu grișul, amidonul și ceapa tocată mărunt de tot cu puțină apă călduță, până obții o pastă omogenă. De îndată ce s-a format pasta, formează găluștele cu lingura și pune-le imediat în oală, la fiert. (Dacă nu faci asta și lași compoziția pentru găluște să stea, îți vor ieși tari!) Lasă-le 5-10 minute la fiert, apoi oprește focul. Adaugă pătrunjelul tocat, pune capacul și lasă să mai stea 5 minute.

Citește și:  Sarmale de post cu ciuperci. Rețete delicioase și rapide

Cină de post

  • Paste cu sos de roșii și măsline

Ingrediente:

  • 300 g paste
  •  1 ceapă
  •  2-3 căţei de usturoi
  •  400 g roşii decojite în suc de roşii
  •  100 ml vin alb
  •  150 g măsline negre
  •  oregano, sare și piper – după gust

Mod de preparare:

Începem cu pastele, care se fierb conform indicațiilor de pe pachet. Se trec apoi printr-un jet de apă rece şi se lasă la scurs.

Pentru sosul de roșii, ceapa şi usturoiul se toacă mărunt şi se călesc în ulei încins. Se sting cu vin îndoit cu apă şi se fierb înăbuşit timp de 10 minute. Se adaugă măslinele, sucul de roşii şi roşiile tăiate cubuleţe. OPȚIONAL, poți folosi sosul marinara.

Sosul de roșii se lasă la foc mic 15-20 minute, până se îngroaşă, după care se condimentează după gust cu sare, piper şi oregano. Pastele fierte, după ce s-au răcit, se pun într-un bol şi se amestecă cu 2-3 picături de ulei. Adaugă sosul de roşii cu măsline peste paste se amestecă ușor. Așa ai făcut simplu și rapid cele mai bune paste cu sos de roșii și măsline.

Vezi aici mai multe rețete de paste de post

Aperitive de post

  • Chiftele cu ciuperci
Mâncaruri de post, chiftele de post
Chiftele cu ciuperci de post

Ingrediente:

  • 15 ciuperci mai mari
  • 2 felii de pâine
  • 2 cepe
  • 4 căţei de usturoi
  • 1 frunză dafin
  • 3 linguri făină
  • 3 linguri orez
  • piper
  • sare
  • cimbru
  • oregano
  • ulei

Mod de preparare:

Fierbem orezul în apă sărată vreme de 20 minute. Curățăm ciupercile și le fierbem 10 minute împreună cu câteva boabe de piper, sare, oregano și 1 frunză de dafin. După ce le-am scurs de apă, le tocam mărunt. Adăugăm peste ele ceapă și usturoiul tocate, orezul și le pasăm cu blenderul. Adăugăm feliile de pâine înmuiate în apă și stoarse, făină și condimentăm după gust cu piper, sare și cimbru. Omogenizăm compoziția, formăm chiftelele, le dăm prin făină și le prăjim în ulei încins. Nu faceți chiftelele prea mari, pentru a nu rămâne necoapte la mijloc. După ce s-au rumenit, le scoatem pe șervețele absorbante pentru a elimina excesul de ulei. Se pot servi cu hrean.

Prăjituri de post rapide

  • Brioșe de post rapide

Ingrediente:

  • 2 banane moi, foarte copate
  •  1 fiola esenta vanilie
  •  1/2 ceasca ulei de floarea soarelui
  •  1 ceasca apa minerala gazoasa
  •  1 ceasca stafide si/sau alte fructe
  •  1/2 lingura scortisoara
  •  1 ceasca zahar brun
  •  1 plic praf de copt
  •  2 cesti faina

Mod de preparare:

Se încinge cuptorul la foc mediu, 180 de grade și se unge o tavă de brioșe, sau se pun căpăcele din hârtie speciale pe fundul tăvii de brioșe.

Se amestecă făina cu praful de copt, zahărul, scorțișoara și se cern, pentru niște brioșe de post mai pufoase. Separat, bananele se pasează, dar nu cu mixerul, ci cu o furculiță, pentru o textură mai neomogenă. Peste banane se toarnă și se amestecă esența de vanilie, uleiul și apa minerală și se înglobează încet amestecul uscat.

Când pasta obținută este amestecată bine, se adaugă și stafidele. Dacă doriți, puteți adăuga și fructe de goji, merișor, sau alte fructe confiate, uscate, etc. Se toarnă amestecul de briose de post în formele pregătite și se dă la cuptor circa 25 de minute, sau până trec testul scobitorii.

Vezi și alte prăjituri de post:

Când este dezlegare la pește în postul Crăciunului

Prima zi de dezlegare la peşte în Postul Crăciunului 2019  este 21 noiembrie, de sărbătoarea Intrării Maicii Domnului în Biserică. Urmează 30 noiembrie, de sărbătoarea Sfântului Andrei, 6 decembrie de sărbătoarea Sfântului Nicolae, 13 decembrie de sărbătoarea Sfântului Ierarh Dosoftei, mitropolitul Moldovei. Ultima zi în care se mănâncă peşte în postul Crăciunului este 18 decembrie, potrivit cancan.ro

Tot în post, în zilele de marți și joi se face dezlegare la untdelemn și vin, iar în sâmbetele și duminicile, până pe data de 20 decembrie inclusiv, se dezleagă la untdelemn, pește și vin.

Dacă în zilele de luni, miercuri și vineri Biserica Ortodoxă prăznuiește vreun sfânt mare, însemnat în calendar cu cruce neagră, creștinii pot consuma untdelemn și vin; iar dacă hramul bisericii sau vreo sărbătoare însemnată în calendar cu cruce roșie, atunci se face dezlegarea și la pește. În zilele de marți și joi, credincioșii pot consuma pește, vin sau untdelemn.

În ziua de Ajun se mănâncă abia seara și doar grâu fiert îndulcit cu miere, covrig, turte din făină și poame, deoarece cu semințe a ajunat și Daniil proorocul și cei trei tineri din Babilon, care au prevestit și așteptat Nașterea Mântuitorului. De Crăciun, indiferent de ziua în care cade, se mănâncă de dulce.

Publicat: 14 nov. 2019, 19:39 Autor: alina.serea Retete & Diete
Pe aceeași temă