Chec aperitiv de post. Cele mai delicioase retete pe care trebuie sa le incerci neaparat!

Publicat: 13 Jul. 2018, 18:49 Retete & Diete

Nici eu nu ma pricep prea bine la gatit, dar checurile imi ies foarte bine pentru ca au niste retete simple.

Pana si un copil ar putea face unul. Iar pentru mesele festive este un aperitiv ingenios, rapid, care nu da gres si cucereste pe toata lumea. Asa ca va prezint cea mai simpla reteta de chec aperitiv de post.

Chec aperitiv de post cu legume si ciuperci

Ingrediente: 

  • 1 kg cartofi
  • 2 cani mari de faina
  • 350 gr ciuperci champignon brune
  • 2 morcovi
  • 1/2 conopida
  • 1/ardei galben
  • frunze de patrunjel
  • 150 ml iaurt simplu de soia
  • 50 ml lapte de post din soia
  • sare
  • piper
  • 1/2 lingurita rozmarin uscat
  • 1 plic intaritor sosuri(are un gust chiar foarte bun)

Mod de preparare:

Se oparesc toate legumele taiate rondele si se pun pe un servetel la scurs. Faina se amesteca impreuna cu laptele, putina sare si un varf de cutit de natiu. Toate ingredientele se omogenizeaza bine si se pun intr-o tava de chec, fara sa o tapetezi cu nimic, la cuptor; cuptor care trebuie preincalzit pret de aproximativ 10 minute.

Se scoate tava din cuptor, se pun legumele, rondele (ciupercile taiate in doua, conopida buchetele si cartofii). Toate legumele se pun in straturi incepand cu cartofii si terminand tot cu ei.

Peste toate legumele se toarna o compozitie facuta din iaurt, condimente(rozmarin, sare, piper), 3 linguri de faina si un plpic de intaritori de sosuri.

Dupa ce se toarna compozitia de iaurt, se orneaza cu putine legume, pentru un aspect placut.

Checul se pune la cuptorul deja incalzit la aproximativ 200 de grade, iar prepararea lui termica dureaza in jur de 30 de minute, sa se rumeneasca bine.

Chec aperitiv de post fara ou

Ingrediente:

  • 2 căni făină
  • 1 cană zahăr
  • 1/2 cană ulei
  • 1 lingură zahăr vanilat
  • 1 cană apă
  • 1 praf de copt
  • 3 linguri nucă de cocos
  • 2 linguri cacao neagră
  • 2 linguri dulceaţă de vişine

Mod de preparare: 

Se pune intr-un vas zaharul, uleiul, apa, faina si zaharul vanilat si apoi se amesteca cu un tel pana se obtine o compozitie omogena. De aici se imparte compozitia in doua, iar intr-una din ele se pune dulceata de visine si cacao, pe cand in cealalta nuca de cocos.

Se unge in prealabil o tava cu ulei, se tapeteaza cu faina si se pun cele doua compozitii, altenandu-le.
Compozitia se coace timp de 45 de minute la foc mediu. Checul o sa crape putin, dar fara griji, ca asa trebuie. Dupa ce este gata, il scoateti din cuptor si il lasati 10 minute in tava. Peste 10 minute il scoateti din tava, lasandu-l sa se racoreasca, iar la final se pudreaza cu zahar.

Chec aperitiv de post cu spanac

Ingrediente: 

  • 500 gr spanac proaspat
  • 200 gr telemea (eu am folosit cas proaspat)
  • 1 leg marar proaspat
  • 150 gr faina
  • 1 lta praf copt
  • 3 oua
  • 120 ml lapte dulce caldut
  • 80 ml ulei floarea soarelui
  • 50 gr unt
  • sare
  • piper
  • oregano

Mod de preparare: 

Se spala spanacul frunza cu frunza, se opareste cateva minute, apoi se lasa la scurs si racit, iar la final se toaca mai mare.
Intr-o tigaie se pun untul la topit, se soteaza cateva minute, iar la final se condimenteaza cu sare si pipe.
Separat, intr-un castron, se adauga elementele uscate ale retetei:faina si praful de copt, iar mai apoi se incorporeaza treptat cele trei oua, uleiul si laptele caldut.
Mararul se spala si se toaca marunt, apoi se adauga peste compozitie impreuna cu spanacul sotat si casul faramitat. Se incorporeaza bine toate ingredientele si se adauga inca un praf de sare.
In prealabil se pregateste o forma de chec in care se pune hartie de copt si se toarna compozitia. Pentru aspect, se presara deasupra putin oregano.
Checul trebuie sa stea la cuptor cam 60-70 de minute, la foc mediu.

Chec aperitiv de post cu legume mexicane

Ingrediente:

  • 250 g faina
  • 250 g cascaval ras
  • 200 ml lapte
  • 50 g unt
  • 1 lingura smantana
  • 3 oua
  • 200 g mix legume congelate(porumb,ardei gras,mazare)
  • 1 plic praf de copt
  • 1 lingura zeama de lamaie
  • sare
  • piper proaspat macinat

Mod de preparare: 

Se pune intr-o oala mica apa la incalzit. Cand a inceput sa fiarba, se adauga putina sare si putin ulei, iar apoi se adauga mixul de legume mexicane.
Se lasa legumele sa fiarba conform instructiunilor de pe punga de legume, dupa care le lasam la scurs intr-o sita.
Se bat cele trei ora cu un varf de sare si se adauga rand pe rand cascavalul ras, untul topit si apoi racit si smantana. Peste toate se incorporeaza faina putin cate putin si se toarna treptat laptele, iar la final se adauga legumele. Se stinge praful de copt in zeama de lamaie si apoi se incorporeaza in amestecul de mai sus si se condimenteaza.
In prealabil se incalzeste cuptorul si se tapeteaza o tava de chec cu hartie de copt si se toana amestecul, apoi se niveleaza.
Checul se coace la foc mic pana este bine facut si frumos rumenit. Mai intai se lasa sa racit si apoi se poate taia.

Publicat: 13 Jul. 2018, 18:49 Retete & Diete
Pe aceeași temă