Anunțul șoc făcut de un expert! „Carantina va reveni în România!”

Publicat: 21 Sep. 2020, 10:11 Arhiva
Anunțul șoc făcut de un expert! „Carantina va reveni în România!”

Expertul în sănătate publică, Răzvan Cherecheș, profesor în SUA și la Universitatea Babes-Bolyai din Cluj crede că România va intra din nou în carantină.

Noua carantină nu va afecta toată țara, ci anumite orașe sau chiar județe, unde numărul de cazuri de infectări cu noul coronavirus va înregistra o creștere semnificativă. De asemenea, specialistul atrage atenția asupra nerespectării regulilor impuse de autorități, comportament ce duce, spune el, către o transmitere mult mai accentuată a noului virus. 

„În continuare nu se dau amenzi pentru nepurtarea măștii în spațiile publice, poliția e prezentă, dar nu dă amenzi, dă avertismente în cel mai bun caz, pentru că, nu-i așa, amenzile ar afecta intenția de vot și în momentul de față, din perspectiva mea, prioritatea guvernului este mai degrabă votul de la sfârșitul săptămânii decât siguranța cetățenilor. Altfel, s-ar da amenzi continuu, ceea ce ar duce la purtarea măștii, ceea ce ar crește siguranța cetățenilor”, a declarat Răzvan Cherecheș la Digi24.

„Din nefericire, măsura care este la îndemâna noastră este izolarea socială și părerea mea este că se va trece la izolare socială pe regiuni, pe județe, pe orașe, acolo unde rata de pozitivare este mare. Vom ajunge din nou la un lockdown, nu am nici mai mică îndoială aici, pentru că nu se iau măsurile potrivite în continuare, nu se poartă măști în spațiile publice, rata de transmitere crește, scad temperaturile, ceea ce face ca oamenii să petreacă mai mult timp înăuntru și de aceea avem sezonalitatea gripei. Gripa nu se transmite din cauza faptului că e mai frig, la fel și coronavirusul, ci din cauză că oamenii petrec mai mult timp înăuntru, fără măști”, a spus expertul.

„Cea mai bună măsură este lockdown-ul

„Din perspectiva unui expert în sănătate publică, cea mai bună măsură este lockdown-ul. Noi avem 91 de infecții la 100.000 de oameni la nivel de țară, în Melbourne, în momentul în care au ajuns la 60, au trecut la lockdown. Noi încă suntem relaxați pentru că avem alegeri, nu pentru că rata de infecție nu ne solicită măsuri mai drastice. De aceea spun că după alegeri trebuie să ne așteptăm la măsuri mai drastice. Nu avem de ales, rata de infecție crește continuu”, a arătat expertul în sănătate publică.

„Noi acum plătim costurile pentru că de 20 de ani nu se mai face educație pentru sănătate în școli și avem o populație care este needucată în ceea ce privește măsurile de igienă elementare. Toată lumea spune că în Suedia uite ce bine au ajuns! Da, dar acolo au o populație disciplinată, educată și care păstrează distanța socială, pentru că au o cultură diferită. Noi suntem o cultură mult mai prietenoasă, mai pupăcioasă, ne îmbrățisăm mai mult, ne atingem mai mult unii pe alții, exact la fel ca italienii, de aceea riscul de transmitere este mai mare”, a spus profesorul universitar.

„Trebuie să fim conștienți: chiar dacă va ieși vaccinul, nu vom putea proteja toată populația, cu acest virus vom continua să trăim pe o perioadă lungă de timp. La șase luni, un an, probabil va trebui să ne revaccinăm. Virusul va continua să existe în populația nevaccinată. Deci, nu vom scăpa de acest virus, e aici să stea. De aceea, din acest punct de vedere, abordarea suedezilor a fost un pragmatică, în care au spus: OK, facem imunitate de grup, plătim acum un cost mai mare. Iar abordarea lor este una de responsabilitate individuală: dacă sunteți vulnerabili, vaccinați-vă”, a adăugat expertul.

Publicat: 21 Sep. 2020, 10:11 Arhiva
Pe aceeași temă