Anunț făcut de OMS. Cât de des va trebui să ne vaccinăm ca să avem în continuare imunitate împotriva coronavirusului

Publicat: 25 iun. 2021, 13:33 Autor: Elena Arhiva
Anunț făcut de OMS. Cât de des va trebui să ne vaccinăm ca să avem în continuare imunitate împotriva coronavirusului

Organizația Mondială a Sănătății avertizează că persoanele cu anumite vulnerabilități, precum cele în vârstă, vor fi nevoite să își administreze o doză de vaccin anual, pentru a fi protejate împotriva coronavirusului, se arată într-un document obținut de Reuters. Populația generală va avea nevoie de o doză la doi ani.

Estimarea este inclusă într-un document care este discutat zilele acestea la o întrunire a consiliului de administrație al Gavi, alianță pentru distribuirea vaccinului care conduce, alături de OMS, programul COVAX. Prognoza poate fi modificată şi este asociată cu alte două scenarii mai puțin probabile.

Producătorii de vaccinuri Moderna Inc (MRNA.O) și Pfizer Inc (PFE.N), împreună cu partenerul său german BioNTech, susțin că toată lumea va avea nevoie, în curând, de un rapel anual pentru a putea menține un nivel ridicat de imunitate, însă, până în acest moment, nu sunt suficiente dovezi cu privire la acest lucru, relatează antena3.ro.

Documentul arată însă că Organizația Mondială a Sănătății consideră rapelul anual ca fiind un scenariu de bază pentru persoanele cu probleme, iar pentru persoanele sănătoase recomandarea rapelului este o dată la doi ani, scrie Reuters.

În document nu se menționează cum s-a ajuns la această concluzie, însă se arată că, în scenariul de bază, vor continua să apară noi variante iar vaccinurile vor continua să fie actualizate regulat, astfel încât să poată face față acestor amenințări.

12 miliarde de doze de vaccin împotriva coronavirusului vor fi produse la nivel global anul viitor

Documentul, care este datat pe 8 iunie, prezice faptul că, în scenariul de bază, 12 miliarde de doze de vaccin împotriva coronavirusului vor fi produse la nivel global anul viitor.

Această estimare este ceva mai mare decât prognoza pentru 11 miliarde de doze din acest an citată de Federația Internațională a Producătorilor Farmaceutici și Asociațiilor, fapt ce arată că nu este așteptată o creștere semnificativă a producției de vaccinuri în 2022.

Potrivit documentului, sunt așteptate probleme de fabricație, probleme de aprobare a reglementărilor și „tranziția departe de unele platforme tehnologice”. Acestea ar fi urma să fie responsabile pentru un număr mai mici de doze anul viitor.

Documentul nu semnalează ce tehnologii ar putea fi eliminate treptat, dar Uniunea Europeană, care a rezervat cel mai mare volum din lume de vaccinuri COVID-19, a pariat puternic pe vaccinurile care folosesc tehnologia ARN messenger (mRNA), precum cele de la Pfizer și Moderna, și a renunțat la unele achiziții de vaccinuri vectoriale virale de la AstraZeneca și Johnson & Johnson.

Sursa foto: Arhiva Ciao

Publicat: 25 iun. 2021, 13:33 Autor: Elena Arhiva
Autor: Elena
Deși a studiat Dreptul, Elena Toader iubește să scrie, având o experiență vastă în domeniul jurnalismului. Și-a început cariera în…...
Pe aceeași temă