Anticorpii rezistă minim 8 luni după infectarea cu COVID-19. Medicul Virgil Musta îi avertizează pe cei care cred că sunt feriţi de o nouă infecţie

Publicat: 12 mai 2021, 15:44 Autor: Hermina Hagianu Arhiva
Anticorpii rezistă minim 8 luni după infectarea cu COVID-19. Medicul Virgil Musta îi avertizează pe cei care cred că sunt feriţi de o nouă infecţie

Un studiu realizat de cercetătorii italieni arată că anticorpii post-boală durează 8 luni. Studiul a fost efectuat pe 162 de pacienţi COVID, cu o medie de vârstă de 63 de ani. Medicul Virgil Musta îi avertizează pe cei care cred că sunt feriţi de o nouă infecţie.

Un nou studiu, realizat de medicii din Milano, arată că anticorpii neutralizanţi există în organism şi după 8 luni de la infecţia cu SARS-CoV-2. În acelaşi timp, medicul infecţionist Virgil Musta a explicat faptul că acest lucru nu înseamnă că oamenii care au aceşti anticorpi sunt protejaţi de o reinfectare.

„Nu există studii care să îţi arate exact protecţia, pentru că, aşa cum v-am spus, nu sunt standardizate metodele de determinare a anticorpilor, nici nivelul de anticorpi care te protejează 100%. Se poate spune, când ai un nivel crescut de anticorpi, mai mult decât nivelul de referinţă, că ai anticorpii care te protejează. Dar nu ştii cât de mult te protejează”, spune Virgil Musta, medic infecţionist la Spitalul Victor Babeş din Timişoara.

În cazul infecţiei cu SARS, medicii au descoperit celule imune chiar şi după 17 ani. Vorbim tot despre o formă de coronavirus, apărută în China, în 2002. Dar, în cazul SARS-CoV-2, specialiştii nu sunt prea optimişti. Concluzia unanim acceptată este că anticorpii post-boală sunt prezenţi în organism 6 luni. Este şi perioada care va introdusă în certificatul verde.

„Studiile arată că post-vaccinare, protecţia este mai de lungă durată decât post-boală. Este recomandabil ca şi persoanele care au făcut boala, de la 3 luni, se pot vaccina. De fapt asta depinde. Pentru formele uşoare se pot vaccina după două săptămâni”, adaugă Virgil Musta.

Boala pe care o produce, de fapt, noul coronavirus nu ar fi una de natură respiratorie

Acest lucru a fost confirmat de Beatrice Mahler, managerul Institutului „Marius Nasta” din Capitală care a spus faptul că boala nu este una de natură respiratorie.

„Această reacţie inflamatorie este sistemică, impactează şi declanşează acea furtună de citokine. Aceasta duce la procese de coagulare prin activarea coagulării la nivelul vaselor de sânge din întregul organism. Întotdeauna, procesul de inflamaţie, în orice zonă a organismului se găseşte, este urmat de un proces de coagulare, tocmai ca urmare a acestor citokine inflamatorii. Aceasta este regula. Fiind o inflamaţie sistemică, toate vasele din organism pot fi afectate de această furtună de citokine, dar nu întotdeuna declanşează activarea coagulării în toate vasele. Pentru unii, se activează vasele coronare, adică de la nivelul inimii, pentru alţii, în creier, pentru alţii, în membre. Şi, într-adevăr, se pare că această inflamaţie puternică activează coagularea la nivelul vaselor. Boala nu este respiratorie! Clar! Cel mai mare impact îl are pe funcţia respiratorie la debut, adică după primele zile, însă ca o consecinţă a infecţiei virale, complicaţiile pe care le au aceşti pacienţi sunt, în majoritatea lor, vasculare”, a explicat medicul pneumolg.

 

Sursă foto: Arhivă Ciao

Publicat: 12 mai 2021, 15:44 Autor: Hermina Hagianu Arhiva
S-a alăturat presei în anul 2016, inițial în trustul Intact Media Group, iar din 2019 este redactor la publicația CIAO.RO,…...
Pe aceeași temă