In mod cert ati vazut soferi care isi lipesc foarte multe obiecte in parbriz. Codul Rutier interzice acest lucru.
Amenzi pentru cruciulite lipite pe parbriz! Soferii din Romania risca sa plateasca foarte multi bani si sa le fie scazute chiar sa piarda si puncte. In acest mod, conducatorii auto sunt avertizati sa nu isi mai puna diverse obiecte pe parbrizul masinii.
De asemenea, sunt si soferi care refuza sa le dezlipeasca. Si in acest sens autoritatile pot lua masuri, daca numeroasele accesoriile raman la locul lor pe parbriz. Este bine ca orice conducator auto sa aiba parbrizul limitat si nu plin cu diverse obiecte care sa le impiedice vizibilitatea.
Este interzisa si folosirea de folii neomologate, cruciulite, icoane, jucarii sau CD-uri atarnate de oglinda retrovizoare in scop „antiradar”. In caz contrar, sanctiunile sunt destul de drastice.
Autoritatile au luat masuri in acest sens deoarece tot mai multi soferi au obiceiul sa-si incarce parbrizul cu foarte multe cruciulite sau obiecte religioase.
La inceputul acestui an, doar in Capitala, sase soferi au fost amendati pentru savarsirea acestei contraventii. Ei s-au ales cu amenzi de pana la suma de 2.900 de lei. Totodata, alti 275 de conducatori auto au fost surprinsi cu folii neomologate pe masini.
Un calcul arata ca in conditiile in care in clasa a IV-a de sanctiuni este prevazuta aplicarea amenzii cuprinse intre 9 si 20 de puncte amendă. Fiecare punct are o valoare de 145 de lei. De aceea, soferii pot plati amenzi cuprinse intre 1.305 de lei si 2.900 de lei.
Mai mult, cei care practica acest obicei si sunt prinsi de Politie, pot pierde si 20 de puncte amenda. Potrivit articolului 148 din Codul rutier, amenzi similare pot primi si soferii care folosesc „instalatii de sonorizare la un nivel de zgomot care ar afecta deplasarea in siguranta a lui si a celorlalti participanti la trafic”.
„Constituie contraventii si se sanctioneaza cu amenda: Aplicarea de afise, reclame publicitare, inscrisuri sau accesorii pe parbriz, luneta sau geamurile laterale care restrang sau estompeaza vizibilitatea sub limita legal admisa ori impiedica sau diminueaza eficacitatea dispozitivelor de iluminare si semnalizare luminoasa ori citirea numarului de inmatriculare”, Art. 102, alin. 36 din Codul Rutier.
sursa: adevarul.ro