La fiecare inceput de toamna exista anumite alimente ce nu trebuie neglijate.
Acest sezon e unul perfect pentru cei care isi doresc sa aleaga un stil de viata sanatos. Pentru ca exista fructe coapte si legume frumos colorate, la inceput de toamna poti opta sa le consumi cat mai des.
Un nutritionist de la noi a oferit cateva sfaturi in acest sens, despre ce alimente are nevoie organismul nostru in acest anotimp, mai ales dupa ce s-a confruntat cu o vara cu temperaturi caniculare.
Medicul nutritionist Florin Ioan Balanica a prezentat cateva alimente pe care e bine sa le consumam cat mai des, la inceput de toamna, potrivit csid.ro. Printre acestea se numara fructe cu un continut bogat in vitamine si fibre, care asigura o digestie optima.
Perele asigura 15% din aportul zilnic de fibre si au proprietati hipocolesterolemiante. Pentru ca sunt fructe zemoase si dulci, acestea mai au si un continut mare de minerale, cum ar fi calciu, fosfor, potasiu, dar si vitamine din grupul B.
La inceput de toamna sunt recomandate si prunele. Aceste fructe de sezon au in compozitie glucide, hidrati de carbon, acizi organici, vitaminele A si B, dar si minerale. Sunt cunoscute pentru proprietatile lor de stimulare a tonusului nervos si de combaterea starilor de oboseala.
Gutuile au proprietati terapeutice si sunt folosite in tratarea bolilor digestive, a hemoragiilor, dar si pentru afectiunile otice. Gutuile au in compozitie 70% apa, saruri de calciu, minerale cum ar fi magneziul, fierul, fosforul sau potasiul.
Totodata, printre legumele ce trebuie consumate des in aceasta perioada este si dovleacul. Este un aliment bogat in antioxidanti, folosit des in gastronomie in sezonul de toamna, datorita gustului dulce si proprietatilor sale sangogene.
Gogosarul este intotdeauna leguma-vedeta a toamnei. Chiar daca e copt sau pus la murat, gogosarul isi pastreaza multe dintre proprietati. Totodata, aduce organismului o sursa importanta de vitamine din complexul A, B si C, minerale, cum ar fi fierul, potasiul si seleniul.